Hlavní obsah

Egypt ukázal sarkofágy staré 2 500 let, včetně zachovalých mumií

Foto: Profimedia.cz

Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů.

Reklama

Egypt se snaží archeologické nálezy zpřístupnit co nejrychleji a oživit tak svůj turistický ruch. Ten poškodila revoluce, pandemie, ale i aktuální válka na Ukrajině.

Článek

Egypt dnes představil artefakty staré 2500 let z archeologických vykopávek od roku 2018 na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.

Foto: Profimedia.cz

Všechny představené předměty budou v budoucnu trvale vystaveny v novém muzeu, které se stále buduje u pyramid v Gíze.

Mustafá Vazírí, který řídí egyptskou nejvyšší radu pro památky, podle agentury AP řekl, že kromě sarkofágů je na výstavě 150 bronzových soch znázorňující starověké bohy i nádoby používané při rituálech spojených s bohyní Eset (řecky Ísis). Mezi vystavenými předměty je dále bezhlavá socha architekta Imhotepa, který žil za Džoserovy vlády.

Všechny představené předměty budou v budoucnu trvale vystaveny v novém muzeu, které se stále buduje u pyramid v Gíze.

Sakkára leží 24 kilometrů od Káhiry a je tam rozsáhlá nekropole, která patřila k někdejšímu hlavnímu městu starověkého Egypta Memfisu. Tamní naleziště jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od 70. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Kromě sarkofágů je na výstavě 150 bronzových soch znázorňující starověké bohy i nádoby.

Egypt své nálezy rychle zpřístupňuje veřejnosti, podle AP proto, aby zvýšil přitažlivost pro turisty. Egyptský cestovní ruch se vzpamatovává z úbytku návštěvníků od revolučního roku 2011. Když se začal zotavovat, postihla ho další rána v podobě pandemie covidu-19 a nyní ruské války proti Ukrajině. Rusové a Ukrajinci tvořili velkou část turistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované