Hlavní obsah

Estonsko čelí pomstě za odstraněný sovětský tank

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlé kybernetické útoky byly ve čtvrtek zaměřené na veřejný i soukromý sektor. K útoku se přihlásili ruští hackeři.

Článek

Estonsko odrazilo kybernetické útoky. Zemi zasáhly nedlouho poté, co tamní vláda rozhodla o odstranění pomníku ze sovětské éry v Narvě na východě země. Drtivá většina obyvatel Narvy, která leží na hranici s Ruskem, jsou etničtí Rusové.

Útok typu DDoS, kdy se útočníci snaží zahltit internetové stránky vysokým množstvím přístupů najednou přes více počítačů, se podařilo odvrátit.

„Služby nebyly narušeny. Až na krátké a drobné výjimky zůstaly webové stránky plně dostupné po celý den. Útok zůstal v Estonsku z velké části bez povšimnutí,“ napsal na Twitteru náměstek estonského ministra hospodářství Luukas Ilves. Uvedl, že šlo o největší kybernetické útoky za posledních 15 let.

K útokům se přihlásila ruská hackerská skupina Killnet. Ve středu na sociální síti Telegram uvedla, že zablokovala přístup k více než 200 státním a soukromým estonským institucím. Mezi ně patří například online systém identifikace občanů. Killnet uvedl, že útok je odpovědí na odstranění pomníku, proti jehož demontáži se Moskva jasně vyhradila.

Bez komentáře: Odstranění repliky tanku T-34 z období druhé světové války. Po desetiletí platila v estonském městě Narva za symbol Dne vítězství.Video: AP

Skupina není přímo napojená na ruský režim, ovšem její cíle jsou podle deníku The New York Times vždy v souladu s prioritami Ruska.

Stejní hackeři se už v červnu přihlásili k úspěšnějšímu útoku na státní a soukromé instituce v Litvě. Tehdy reagovali na omezení tranzitu zboží Evropskou unií do Kaliningradu, ruského území odděleného od zbytku země, které je závislé na zásobování z litevských železnic a silnic.

Ilves označil útok za největší od roku 2007; tehdy Estonsko přemístilo sovětský pomník známý jako Bronzový voják. Odstranění památky vyvolalo dvě noci nepokojů a rabování etnickými Rusy. Estonsko čelilo také zuřivým kybernetickým útokům, ze kterých bylo obviňováno Rusko. Po těchto útocích značně posílilo svou kybernetickou bezpečnost.

Více o tématu

Estonská vláda se zavázala do konce roku k demontáži 200 až 400 sovětských památek. Obvinila Rusko, že je využívá k vyvolání napětí ve společnosti. Jako první odstranili repliku tanku ze sovětské éry ve městě Narva na východě.

Odstranění pomníku v Narvě dosud navzdory pobuřujícím reakcím ruských představitelů a zpravodajských kanálů nevyvolalo mezi etnickými Rusy, kteří tvoří většinu obyvatel Narvy, roztržky. Někteří obyvatelé na místo bývalého pomníku položili květiny a svíčky, zprávy o násilí se však neobjevily.

Estonsko, podobně jako jeho pobaltští sousedé, odstranilo od znovuzískání nezávislosti v roce 1991 mnoho pomníků, které oslavovaly Sovětský svaz nebo komunistické vůdce.

V úterý tamní vláda oznámila, že odstraní všechny sovětské pomníky z veřejných prostranství, a označila je za „symboly represe a sovětské okupace“, které vedly ke zvýšení napětí uvnitř společnosti.

S odkazem na odstranění válečných památníků v Estonsku a dalších dvou pobaltských státech ruské ministerstvo zahraničí za užití ruské propagandy známé z války na Ukrajině minulý týden obvinilo země z „neonacistických bakchanálií“ a varovalo před „vznikem v podstatě neofašistických států na blízkých hranicích Ruska“.

Reklama

Doporučované