Hlavní obsah

Evropu čeká víkend veder

Foto: Profimedia.cz

Velmi teplé počasí a sucho vytváří příznivé podmínky pro vznik lesních požárů ve Španělsku.

Reklama

Francie, Španělsko či Německo o víkendu zřejmě zažijí nejteplejší den od začátku roku. Může za to vlna vedra, která z Iberského poloostrova postupuje dále na východ.

Článek

V řadě zemí v Evropě teploty vystoupají na hodnoty, které jsou obvyklé v červenci či srpnu, uvedla agentura AP. Úřady vyzývají, aby na sebe lidé dávali větší pozor, a varují před vznikem požárů. Vysoké teploty by měly o víkendu panovat i v Česku.

Francie zakázala veřejné venkovní akce

Na většině francouzského území se čekají teplotní maxima v sobotu, ukazuje předpověď agentury Météo-France. V některých oblastech na jihu a západě země by se teploty mohly vyšplhat nad 40 stupňů. Úřady vyhlásily varování před horkem v 70 ze 101 departementů.

V jednom z francouzských departementů, Gironde, byly dokonce zakázány veřejné akce pod širým nebem, včetně koncertů či hromadných setkání. Zakázány jsou také akce v uzavřených prostorách bez klimatizace.

Soukromé oslavy, například svatby, budou nadále povoleny. „Každý nyní čelí zdravotnímu riziku,“ uvedla pro rozhlasovou stanici France Bleu místní úřednice Fabienne Buccio. Francouzské ministerstvo vnitra varovalo lidi, aby byli mimořádně opatrní a nevystavovali se nepřízni počasí.

Velmi teplé budou přitom i noci. Například stanice ve městě Tarascon na jihu Francii v noci na dnešek naměřila přes 26 stupňů, což je nejvíce od jejího spuštění v roce 1990. Kvůli velkému znečištění vzduchu a vysoké koncentraci ozonu v Paříži a Lyonu úřady nařídily omezení automobilové dopravy a snížily maximální povolenou rychlost.

Už dnes na několika místech meteorologové naměřili nejvyšší teploty za měsíc červen. Například ve městě Carcassonne teplota vystoupala na 40,8 stupně, což by stačilo i na nejvyšší teplotu v červenci. V dalších městech sice teploty vystoupaly na 40 stupňů, ale rekordy nepadly. Jednalo se hlavně o oblasti na jihozápadě Francie.

Státní meteorologická služba Meteo France uvedla, že se jedná o vůbec nejčasnější horké období, které kdy zemi zasáhlo. Bylo způsobeno masou horkého vzduchu proudícího ze severní Afriky. Teploty by mohly v Paříži dosáhnout 39 °C a sucho také zvýšilo riziko vzniku požárů, uvedla předpověď.

„Je mi 86 let, narodila jsem se tady, ale myslím, že tohle je nejhorší vlna veder, jakou jsem kdy zažila,“ řekla agentuře AFP Jacqueline Bonnaudová ve městě Toulouse.

Španělsko sužují lesní požáry

Vlna veder bude trvat v sobotu také ve Španělsku, kde teploty začaly výrazně stoupat už na začátku týdne. Nejtepleji má podle meteorologů být na východě země. Velmi teplé počasí a sucho vytváří příznivé podmínky pro vznik lesních požárů. Největších z nich hoří v oblasti města Zamora u portugalských hranic. Oheň tam zničil na 9000 hektarů porostu a stále není pod kontrolou. Z oblasti muselo být evakuováno na 250 lidí, uvedla agentura EFE.

Požáry ale sužují i další regiony, například Katalánsko či Navarru. Podle serveru veřejnoprávní stanice RTVE bylo zničeno na 13 000 hektarů lesů a porostů. Kvůli lesnímu požáru nechalo vedení parku zábavy Puy du Fou Espaňa u Toleda evakuovat na 3000 návštěvníků a zaměstnanců. Nikdo se ale nezranil.

Dnes odpoledne bylo na většině španělského území (mimo Kanárské ostrovy) přes 35 stupňů, uvedla meteorologická služba Aemet. Kolem 40 stupňů dnes odpoledne naměřili v Madridu, Zaragoze, Toledu či Córdobě.

Vlna veder ze severní Afriky dorazila na Iberský poloostrov v neděli a meteorologové ji považují za předčasnou. Podle Světové meteorologické organizace (WMO) však budou brzké vlny veder kvůli globálním změnám klimatu čím dál častější a také intenzivnější.

„To, co zažíváme nyní, je bohužel jen ochutnávkou budoucnosti,“ uvedla mluvčí organizaci Clare Nullisová. OSN dnes také vyzvala státy, aby se více zapojily do boje proti suchu. Španělský premiér Pedro Sánchez dnes uvedl, že vlny horka nejsou náhodou. „Oteplování klimatu vede k množení extrémních meteorologických jevů, jako je horko, které zažíváme,“ prohlásil šéf španělské vlády.

Varování před lesními požáry platí i v Německu. Podle meteorologické služby DWD na západě země teploty v sobotu vystoupají až na 38 stupňů a velmi teplá bude i neděle.

Vlna veder se šíří světem

Část Anglie dnes zažila nejteplejší den od začátku roku. Stanice v Londýně-Heathrow naměřila přes 32 stupňů a meteorologové očekávají ještě vyšší údaje na jihovýchodě země. Teploty by ale od soboty měly začít klesat, uvedla stanice BBC.

Hladina vody je v největších úsecích největší italské řeky Pád tak nízká, že se místní obyvatelé mohou procházet uprostřed. Podle BBC se dokonce vynořují vraky lodí z válečných dob.

Extrémní vedra se tento týden netýkají jen Evropy. Ve středu úřady doporučily třetině obyvatel Spojených států, aby kvůli rekordním teplotám zůstali doma. Indické Dillí zaznamenalo letošního léta už 25krát teplotu 42 stupňů Celsia, informovalo indické meteorologické oddělení.

Reklama

Související témata:

Doporučované