Hlavní obsah

Extrémní vedro v USA zničilo vánoční stromky, sucho spálilo většinu sazenic

Bez komentáře: Záběry z USA z letošního června, kdy mnohé farmy z Oregonu přišly o veškeré sazenice vánočních stromků.Video: YouTube/CBS 8 San Diego, AP

 

Reklama

Sehnat vánoční stromeček bylo letos v USA o něco obtížnější. Na nižší nabídce stromků se podle pěstitelů odrazilo nepříznivé počasí na západním pobřeží Kanady a severozápadě USA.

Článek

Oregon produkuje v USA více vánočních stromků než kterýkoli jiný stát. Podle National Christmas Tree Association, jež sdružuje stovky pěstitelských farem a dalších přidružených podniků, dodává Oregon zhruba 40 % národních zásob vánočních stromků.

Jak informovala stanice CNN, asociace v předvánočním čase oznámila, že velká část pěstitelů z Oregonu má kvůli nepříznivému počasí problémy. Intenzivní a dlouhotrvající rekordní vlna veder způsobila ztrátu úrody vánočních stromků, což v důsledku vedlo ke zvýšení cen.

Poškozeny byly hlavně letošní sazenice, které se měly prodávat zhruba za osm let.

„Měl jsem 30% úmrtnost, ale každá sazenice je bez debat poškozená,“ potvrdil Tom Norby, šéf Oregonské asociace pěstitelů vánočních stromků a majitel farmy Trout Creek Tree Farm. I on přiznává, že je to jeden z jeho nejtěžších roků. Plantáž se stromky teď místo zelené září rezavou barvou.

Některé farmy v regionu pak podle něj zaznamenaly totální ztrátu úrody. „Jsou tam pole se stovkami akrů mrtvých sazenic. Totální úmrtnost napříč celým polem,“ posteskl si Norby.

Intenzivní sucho a vysoké teploty v západní oblasti Spojených států způsobily množství požárů. Podle pěstitelů však byla pro jejich stromky daleko horší červnová vlna veder, která byla tím skutečným „zabijákem“.

„Vedra přišla v absolutně nejhorší dobu. Nové sazenice se v této době snažily zakořenit a vytlačit nové výhonky. Tomu horku ale nemohly konkurovat,“ dodává Norby.

Horko sežehlo stromky i v Kalifornii, potvrzuje Jeri Seifert, předseda Kalifornské asociace vánočních stromů a majitel farmy.

Když je strom vystaven příliš velkému množství slunečního světla a tepla bez dostatečné vlhkosti, mohou se jeho části nebo celý strom spálit sluncem, což může způsobit poškození stromu nebo jeho úplné odumření. „Když udeřila vlna veder, většina místních stromů byla spálena na bocích obrácených k jihu. Strom, který je z jedné strany hnědý, se nedá prodat,“ popisuje Seifert.

Podle Seiferta jednu z farem na vánoční stromky téměř kompletně zlikvidoval požár, majiteli shořel i dům. „Když přijdete o plantáž, dojde k obrovskému procesu, který se promítne do obrůstání těch stromů, takže trvá mnoho let, než se vám to vrátí,“ říká Seifert.

Pěstováním vánočních stromků si nevyděláte velké peníze, mladší generace se podle něj často rozhodne pro lépe placenou práci. „Mnoho našich farmářů tady v Kalifornii se blíží důchodovému věku, takže jak stárnou, více prožívají požáry. Mnoho z nich už pak farmu neotevře,“ popisuje Seifert další problém, který hrozí jejich odvětví.

Kalifornští pěstitelé letos na vánoční trh poslali ztenčené dodávky a ceny stromků podle Seiferta vzrostly o 15 %. „Tohle je dopad globálního oteplování, který ovlivňuje Vánoce,“ říká Norby.

V Oregonu, kde byla úroda zasažena výrazněji, očekávají problémy v příštích sedmi až deseti letech.

Oba pěstitelé teď doufají, že krizovou sezónu dokážou překonat, a přejí si, aby se neopakovala situace z letošního června.

Oregonský pěstitel Norby věří, že se zachrání mnoho poškozených stromů, protože trvá osm let, než jeden vyroste. Jak ale dodává, pokud jeho farmu v příští sezóně zasáhne další extrémní vedro, nemusí se už vůbec zotavit.

Mnoho klimatologů uvádí, že horka, která koncem června trápila západní Kanadu a USA, by byla bez klimatických změn „prakticky nemožná“. Podle předběžných údajů Národní meteorologické služby se navíc očekává, že podobné vlny budou pokračovat.

Reklama

Doporučované