Hlavní obsah

Extrémy počasí způsobily škody za stovky miliard, zasáhly miliony lidí

Foto: Roberto Pfeil, Getty Images

V Německu přišlo při povodních o život skoro 200 lidí.

Reklama

Miliony lidí napříč světem zasáhly letošní extrémní projevy počasí. Podle studie charitativní organizace Christian Aid, jež se zaměřila na deset takových událostí, způsobila každá z nich škody v hodnotě více než 33 miliard korun.

Článek

Nejvíce škod zapříčinily podle zprávy Christian Aid záplavy, které v červenci sužovaly Evropu, a hurikán Ida, jenž v srpnu zasáhl Spojené státy. Právě kvůli bouři v Americe zemřelo asi 95 lidí. Odhady mluví o škodách v hodnotě necelého 1,5 bilionu korun.

Při nevídaně velké vodě, jež v létě zaplavila Německo, Francii a další evropské země, přišlo o život 240 lidí. Ekonomické škody přesáhly 950 miliard korun.

V chudších regionech vyvolaly povodně i silné bouře masivní vysídlení tamních obyvatel a přivodily jim hluboké utrpení.

Studie charity Christian Aid pracovala povětšinou s katastrofami, jež se udály na půdě vyspělých zemí, píše britská BBC. Je tak totiž jednodušší odhadnout finanční ztráty z pojistných událostí.

Není to ovšem tak, že by v chudších státech měly extrémní projevy počasí menší dopad. Záplavy v Jižním Súdanu vysídlily přes 800 tisíc lidí; před cyklonem Tauktae, který v květnu zasáhl například Indii, Maledivy a Srí Lanku, zase muselo uprchnout více než 200 tisíc osob.

„To má obrovský dopad na lidi. Ztráta domova, živobytí a všeho bez prostředků všechno znovu vybudovat - to je samozřejmě neskutečně těžké. Zatímco pokud máte aspoň pojistku, máte k dispozici nějaký mechanismus, na kterém lze dál stavět,“ uvedla podle BBC autorka studie Kat Kramerová z Christian Aid.

„Vliv člověka na vznik bouří zesílil“

Ačkoliv zatím stále nelze s jistotou tvrdit, že má každý extrémní projev počasí spojitost s klimatickou změnou, vědci jsou si v této otázce podle BBC čím dál jistější.

Kupí se i důkazy, že existuje souvislost mezi změnou klimatu a vznikem hurikánů a bouří. A slyšet se k tomu nechala i významná klimatoložka Friederike Ottová z Oxfordské univerzity. Na svém Twitteru upozornila na to, že „každá vlna veder, k níž po světě dochází, je velmi pravděpodobně vyvolaná či zesílená klimatickou změnou způsobenou člověkem“.

Podívejte se, jak vypadá stavba protipovodňové zdi v New Yorku.

K otázce se podobně vyjádřili ostatně i autoři srpnového reportu Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Vědci uvedli, že ohledně vzniku silných bouří mají „vysokou jistotu, že vliv člověka na něj zesílil“.

Jinými slovy: Zpráva IPCC jasně hovoří o tom, že lidská činnost stojí za oteplováním atmosféry, oceánů a půdy. „Když použijeme sportovní terminologii, dalo by se říct, že atmosféra byla vystavena dopingu, což vede k tomu, že pozorujeme extrémní jevy častěji než dříve,“ okomentoval v srpnu zjištění vědců Petteri Taalas, generální sekretář Světové meteorologické organizace.

Reklama

Doporučované