Hlavní obsah

Fanouškovské nepokoje na finále Eura 2020 málem skončily smrtí

Foto: Profimedia.cz

Pokud by Anglie vyhrála, do Wembley mohlo vtrhnout až šest tisíc fanoušků bez vstupenky. Dopady by byly zdrcující, odhaduje zpráva.

Reklama

Stačilo málo a „opilí, zdrogovaní výtržníci bez vstupenek“, kteří vtrhli do stadionu Wembley při finále Eura 2020, by způsobili smrt, stojí v nezávislém přezkumu červencových událostí. Nepokoje zpráva označila za „národní ostudu“.

Článek

K přezkoumání incidentů, které se odehrály 11. července při finále Eura 2020, vyzvala britská Fotbalová asociace. Konečná zjištění zveřejnila autorka reportu, britská vládní úřednice Louise Caseyová, v pátek. Poukázal na ni deník The Guardian.

Zpráva odhalila, že více než 2000 lidí se dostalo na zápas mezi Itálií a Anglií na stadionu Wembley, aniž by měli vstupenku. Došlo přitom k celkem 17 hromadným porušením bezpečnostních opatření. Ochranka přitom vykázala pouhých 400 výtržníků.

Hlavní vinu za nepokoje nesou ti, kteří se na nich podíleli, shrnuje Caseyová. „Jsem si jistá, že primární odpovědnost za to, co se toho dne ve Wembley stalo, nesou ti, kteří ztratili kontrolu nad svým chováním, nikoli ti, kteří se snažili, ale ztratili kontrolu nad davem,“ stojí ve zprávě.

Bez chyby ovšem podle ní nebylo ani jednání policistů a britské fotbalové asociace. Jednaly pozdě, domnívá se Caseyová.

Caseyová uznává, že plánování finále organizátorům zkomplikovala dodatečná zátěž v podobě pandemických opatřeních proti šíření covidu-19. V důsledku tak na místě nebylo dostatek zkušených pracovníků. Tím se výrazně oslabila akceschopnost personálu stadionu.

Kámen úrazu ale podle ní tkvěl spíše v tom, že si zástupci organizací neuvědomili skutečný význam zápasu a nedokázali dopředu vyhodnotit možná rizika. Caseyová také zpochybňuje efektivnost bezpečnostní operace, po zásadních institucionálních změnách ale nevolá.

Policie během finále ve Wembley podle informací BBC zatkla 26 lidí, vyšetřování přitom stále pokračuje. „Detektivové vyhodnocují desítky tisíc hodin kamerových záznamů, včetně kamer nošených na těle a klipů ze sociálních médií, aby identifikovali osoby odpovědné za výtržnosti,“ uvádí se v prohlášení.

Kdyby Anglie vyhrála, mohlo být ještě hůř

„Finále Eura 2020 mohlo být slavnou národní událostí, ale změnilo se v den národní ostudy,“ řekla Caseyová. „Náš tým byl v prvním velkém finále po 55 letech. Zklamala ho však horda opilých, zdrogovaných výtržníků bez vstupenek, kteří se rozhodli urážet nevinné, zranitelné a postižené lidi, stejně jako policisty, dobrovolníky a personál Wembley, a vytvořili tak děsivou scénu výtržností a dostali se velice blízko k tomu ohrozit životy,“ komentuje červencové události autorka zprávy.

„Máme opravdu štěstí, že nedošlo k závažnějším zraněním nebo něčemu horšímu, a musíme co nejpřísněji zakročit proti lidem, kteří si myslí, že fotbalový zápas je nějakým způsobem záminkou k takovému chování,“ dodala Caseyová.

Úřednice přitom poukazuje na to, že pokud by Anglie vyhrála, situace mohla být ještě mnohem horší. Do Wembley mohlo podle jejího zjištění vtrhnout až 6000 fanoušků bez vstupenek. „Ručím vám za to, že bychom byli na kolenou,“ okomentoval černé scénáře jeden z představitelů londýnských záchranných služeb. „Díkybohu, že Anglie prohrála. Kdyby vyhráli, museli byste otevřít dveře, abyste pustili lidi ven, a stadion by byl napaden,“ dodal představitel Úřadu pro bezpečnost sportovišť.

Jedním z hlavních cílů zprávy přitom je, aby se do budoucna zamezilo opakování podobných událostí. „Nikdo nebyl plně připraven na to, co se toho dne stalo, a nemůžeme dopustit, aby se to opakovalo,“ shrnuje Caseyová.

Zpráva přichází s mnohými doporučeními do budoucna. Navrhuje, aby se zavedla nová kategorie akcí „národního významu“, která by vyžadovala větší odezvu za strany organizátorů. Požaduje také, aby bylo jasněji stanoveno, kdo má zodpovědnost za kontrolu situace na silnici Olympic Way, kde se během finálového dne shromáždily desetitisícové davy lidí, kteří popíjeli alkohol a užívali drogy. V neposlední řadě Caseyová také navrhuje zavedení přísnějších trestů za výtržnosti a kampaň, která by vedla k výrazné změně v chování fanoušků.

„Plně přijímáme zjištění a doporučení zprávy, zejména to hlavní: Že jsme se my, policie a všechny zúčastněné agentury, měli na plánování akce podívat z jiného úhlu pohledu. Spíše než na plánování největšího fotbalového zápasu v historii v moderním Wembley, jak jsme to dělali, jsme se měli společně dívat na tuto událost jako na událost celostátního významu,“ uvedl výkonný ředitel britské fotbalové asociace Mark Bullingham.

Reklama

Doporučované