Hlavní obsah
Online

Biden označil Putina za válečného zločince

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden na dotaz novináře odpověděl, že prezident Vladimir Putin je válečný zločinec.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 16. 3.

  • Vladimir Putin řekl, že "speciální vojenská operace" ruských sil byla jedinou variantou pro Moskvu, jak zajistit bezpečnost Ruska. Zopakoval dřívější tvrzení Kremlu, že operace postupuje přesně podle plánu. Rusko podle něj nemá v úmyslu ustoupit.
  • Volodymyr Zelenskyj promluvil ke členům amerického Kongresu. Volal po další obranné pomoci své zemi i dalších protiruských sankcích. Podrobněji zde.
  • Český premiér Petr Fiala se spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou přímo v Kyjevě v úterý v noci vyjádřili pro vstup Ukrajiny do EU (více zde).
  • Podle šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina „zažívá (Rusko) historický moment“. „O osudu Ruska se právě rozhoduje. O jeho budoucím místě ve světě,“ cituje jeho slova britská BBC.
  • Ruští vojáci zabili ve městě Černihiv 10 lidí stojících ve frontě na chleba, napsala na twitteru ambasáda USA v Kyjevě. O incidentu předtím informovala stanice Suspilne.

Situaci jsme sledovali i v úterý:

  • VIDEO: V poslední nemocnici v Mariupolu skládají mrtvé ve sklepě

    Agentura AP zveřejnila drastické záběry z poslední funkční nemocnice v Mariupolu.

  • Před vybombardovaným divadlem byl nápis DĚTI

    Novinář Paul McLeary z respektovaného deníku Politico upozornil na satelitní snímky, na kterých je vidět velký nápis DĚTI před budovou mariupolského divadla, které zničil ruský nálet. Uvnitř se schovávaly stovky civilistů, uvedla tamní radnice.

  • Američané Rusům vypnuli GPS, tvrdí fáma. Ve skutečnosti by to byl hloupý tah

    Americký globální navigační systém funguje jinak, než si řada lidí myslí. Není možné jej jen tak vypnout pro konkrétní území. A i kdyby to šlo, dnes už GPS nemá monopol. Místo vypnutí lze ale signál rušit. Což se zřejmě i děje.

  • V Rusku padají první obvinění na základě nového zákona o diskreditaci armády

    Ruské úřady zahájily první tři trestní stíhání na základě nedávno přijatého zákona o zákazu šíření zpráv údajně diskreditujících ruskou armádu. Obvinění míří proti dvěma obyvatelům sibiřského Tomsku a novinářce a foodblogerce Veronice Belocerkovské, napsal informační portál Meduza s odkazem na oznámení vyšetřovacího výboru ruské kriminální ústředny.

    Nový zákon byl přijat nedlouho poté, co Rusko zahájilo na konci února vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle kritiků si s jeho pomocí Kreml vynucuje, aby se v Rusku nešířily zprávy, které nejsou přesně v souladu s jeho výkladem působení ruských sil na Ukrajině. Norma předpokládá až 15 let odnětí svobody.

  • Slovensko se podle mluvčí ministerstva obrany nebrání předat své S-300 Ukrajině

    Slovensko nemá podle mluvčí ministerstva obrany nic proti předání svých systémů protivzdušné obrany ze sovětské éry S-300 Ukrajině, ale potřebuje odpovídající náhradu. Očekává se, že se o tom bude mluvit při čtvrteční návštěvě amerického ministra obrany Lloyda Austina v Bratislavě, napsala agentura AP.

    O možnosti dodávek systémů protiletecké obrany, konkrétně S-300 jako alternativy vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou se zmínil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním videoproslovu ke členům amerického Kongresu.

    Podle mluvčí slovenského ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkové Slovensko není proti předání těchto zbraní protivzdušné obrany. „Nemůžeme se ale zbavit systému, který chrání náš vzdušný prostor, pokud nemáme žádnou náhradu,“ dodala.

  • Francie vyšetřuje smrt novináře na Ukrajině jako možný válečný zločin

    Francouzská prokuratura začala vyšetřovat smrt kameramana americké televize Fox News Pierra Zakrzewského jako možný válečný zločin. Uvedla to dnes agentura AFP. Zakrzewski, který byl zabit v pondělí na Ukrajině, měl francouzské a irské občanství, a proto případ mohou vyšetřovat francouzské justiční orgány.

    Okolnosti smrti Zakrzewského nejsou příliš jasné, kromě toho, že spolu s ukrajinskou spolupracovnicí Oleksandrou Kuvšynovou přišel o život při práci, když autem projížděli obcí Horenka poblíž letiště Hostomel. V posledních dnech se množila tvrzení o střelbě ruských vojáků na zástupce médií nebo civilní obyvatelstvo.

  • Podoljak očekává brzké přímé jednání Zelenského s Putinem o příměří

    Už v nejbližších dnech by se mohlo uskutečnit přímé jednání prezidentů Ukrajiny Volodymyra Zelenského a Ruska Vladimira Putina o příměří. Očekává to poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, který patří mezi ukrajinské vyjednávače. Podle něho je přímé jednání prezidentů jediná možnost k ukončení války.

    „Je zjevné, že jediným způsobem, jak zastavit tuto válku, jsou přímé rozhovory obou prezidentů. A to je to, na čem pracujeme v rámci nynějšího vyjednávání. Pracujeme na dokumentech, které budou prezidenti moci posoudit a podepsat,“ řekl Podoljak v rozhovoru poskytnutém americké mediální společnosti PBS.

    Nicméně přes tento uváděný údajný pokrok je ukrajinská strana poměrně skeptická ohledně upřímného přístupu Putina k jednáním. Zelenského kancelář dnes navíc uvedla, že Ukrajina při vyjednávání s Ruskem požaduje absolutní bezpečnostní záruky a odmítá model švédské či rakouské neutrality, což Moskva označila za nyní projednávanou variantu kompromisu.

  • Biden označil Putina za válečného zločince

    Americký prezident Joe Biden označil Vladimira Putina za válečného zločince. Po dnešní tiskové konferenci to Biden řekl během krátkého hovoru s novináři v Bílém Domě, informovala agentura Reuters.

    Biden použil tento termín poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Do této chvíle se americká administrativa vyhýbala tomuto označení, mimo jiné prý z důvodu probíhajícího vyšetřování ruské invaze.

  • Unesený starosta Melitopolu je podle kanceláře Zelenského opět na svobodě

    Unesený starosta obsazeného Melitopolu na jihu Ukrajiny byl osvobozen při speciální operaci z ruského zajetí, oznámil dnes zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Starostu Ivana Fedorova v pátek unesli ruští vojáci. V neděli pak Rusko na jeho místo jmenovalo novou starostku Halynu Danylčenkovou.

    Podle pátečního vyjádření poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka unesla Fedorova desetičlenná skupina ruských vojáků, když odmítl spolupracovat s nepřítelem. Za starostovo propuštění demonstrovalo podle Tymošenka v centru dobytého Melitopolu na 2 tisíce lidí. Kyjev únos označil za porušení mezinárodního práva.

  • Rusko vybombardovalo divadlo v Mariupolu, dle úřadů se v něm ukrývalo přes tisíc lidí

    Ruské okupační síly vybombardovaly divadlo v přístavním městě Mariupol. Dle místních úřadů se v budově ukrývalo asi 1 000 až 1 200 lidí. Počet obětí zatím není znám. Divadlo se nachází v samotném centru města, které čelí již přes dva týdny nepřetržitému ostřelování a je v obležení ruské armády.

    Ve městě nefunguje elektřina, lidé trpí nedostatkem jídla a pitné vody. Okolní silnice jsou podminované a přístav uzavřený. Rusové také zablokovali snahy doručit do města humanitární pomoc.

  • Podoljak: Zpráva FT o mírovém plánu zmiňuje jen požadavky ruské strany

    Zpráva Financial Times o 15bodovém mírovém plánu mezi Ukrajinou a Ruskem popisuje „pouze požadavky ruské strany“, napsal na twitter poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Dle jeho vyjádření má Ukrajina své vlastní požadavky při jednání s Ruskem.

    List Financial Times dnes informoval o tom, že Ukrajina a Rusko během společných jednání, která započala již v pondělí, navrhly 15bodový mírový plán, který zahrnuje klid zbraní a stažení ruských okupačních vojsk, pokud Kyjev vyhlásí neutralitu a přijme limity pro své ozbrojené složky.

  • Biden slíbil dosud největší dodávku zbraní Ukrajině

    Amerika vyslyší volání ukrajinského prezidenta Zelenského o pomoc v podobě dodávek dalších zbraní, řekl prezident USA Joe Biden a prohlásil, že Spojené státy dodají další zbraně v hodnotě 800 milionů dolarů. Dohromady se zbraněmi v hodnotě 200 milionů dolarů slíbenými před pár dny tedy USA za méně než týden slíbily dodávky v hodnotě celé miliardy dolarů.

  • Ruské úřady zablokovaly web britské stanice BBC

    Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval na ruském území web britské stanice BBC, informovala dnes agentura Interfax. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k tomu na sociální síti Telegram uvedla, že podle ní jde „teprve o začátek reakce na informační válku proti Rusku rozpoutanou Západem“. Již dříve ruské úřady zablokovaly přístup k ruskojazyčné službě BBC a řadě dalších nezávislých médií.

    Přístup byl zablokován k webům bbc.com a také k www.bbc.com/news (BBC News), upřesnil Interfax s odvoláním na informace dostupné na internetových stránkách cenzurního úřadu a upřesnil, že blokaci úřad provedl na základě žádosti ruské generální prokuratury.

  • Soud v Haagu přikázal Rusku okamžitě zastavit vojenské operace na Ukrajině

    Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku okamžité zastavení jeho válečných operací na Ukrajině. Podle rozsudku ve věci, kterou před nejvyšší soudní instanci OSN přednesla Ukrajina, má Moskva rovněž zajistit, aby ve vojenských akcích nepokračovaly ani jiné vojenské či ozbrojené jednotky, které jednají na její příkaz.

    Rusku i Ukrajině soud rovněž nařizuje, aby se vyvarovaly jakýchkoliv kroků, které by jejich spor dále vyostřily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsudek přivítal a označil jej za „naprosté vítězství“.

    Rozhodnutí soudního dvora je pro členské státy OSN závazné. V případě neuposlechnutí může soud věc přednést před Radu bezpečnosti OSN, tam má však Rusko právo veta.

  • Španělsko zabavilo jednu z největších jachet na světě, údajně patří oligarchovi

    Španělské úřady zabavily v katalánském přístavu Tarragona 135 metrů dlouhou jachtu Crescent, která podle odborníků patří k největším plavidlům tohoto druhu na světě. Loď údajně patří šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, kterému zablokovala jednu loď i Francie, informovala agentura Reuters s odkazem na policejní zdroj.

    Loď Crescent je zaregistrovaná na Kajmanských ostrovech a ve Španělsku kotví od loňského listopadu. Její hodnota se odhaduje na 600 milionů dolarů (zhruba 13 miliard korun). Ve Španělsku se tento týden jedná už o třetí luxusní loď, které úřady zabavily ruským oligarchům umístěným na sankčním seznamu Evropské unie.

  • Obě strany během společných vyjednávání navrhly mírový plán

    Ukrajina a Rusko během společných jednání navrhly 15bodový mírový plán, který zahrnuje klid zbraní a stažení ruských okupačních vojsk, pokud Kyjev vyhlásí neutralitu a přijme limity pro své ozbrojené složky. Informoval o tom list Financial Times s odkazem na tři zdroje, které se účastnily jednání.

    Dle návrhu by se měla Ukrajina zříci snah o vstup do NATO a zaručit, že se na jejím území nebudou vyskytovat vojenské základny cizích zemí, uvedly zdroje. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak listu Financial Times sdělil, že v rámci jakékoliv budoucí dohody „musí vojsko Ruské federace opustit území Ukrajiny.“ Dle zpráv deníku je plán předmětem diskuze již od pondělí.

  • Marks & Spencer skončil v Rusku už před týdnem. Ale stejně má problém

    Britská společnost Marks & Spencer se dostala do problémů se zákazníky kvůli otevřené pobočce v Moskvě. Britská centrála společnosti však upozorňuje, že nejde o její prodejny, ale o pobočky tureckého franšízanta FiBA. Ten provozuje několik desítek prodejen po celém Rusku a rozhodl ponechat prodejny v Rusku otevřené.

    Britský řetězec zastavil dodávky do Ruska už minulý týden. „Marks & Spencer už v minulosti uvedl, že všechny dodávky do Ruska byly zastaveny,“ sdělila Helena Vyhnánková, PR a marketing manažerka společnosti Marks & Spencer.

    Společnost věnovala jménem svých zaměstnanců a zákazníků z České republiky 500 tisíc korun sbírce UNICEF na pomoc Ukrajině. Řetězec kromě toho daroval i zimní oblečení pro potřebné rodiny z Ukrajiny.

  • Bezpečnostní poradci Putina a Bidena spolu poprvé od invaze hovořili o Ukrajině

    Bezpečností poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan dnes hovořil se svým ruským protějškem Nikolajem Patruševem. Podle agentury AFP se jednalo o první kontakt zástupců obou velmocí na vysoké úrovni od ruského útoku na Ukrajinu na konci února.

    Patrušev podle agentury TASS vyzval Washington, aby přiměl Kyjev k diplomatickému řešení konfliktu. Sullivan zase poradci šéfa Kremlu Vladimira Putina řekl, že pokud to Moskva myslí s diplomacií vážně, musí přestat ostřelovat ukrajinská města, uvedl v prohlášení Bílý dům.

    Sullivan při hovoru prohlásil, že předpokladem pro pokrok v jednáních mezi Moskvou a Kyjevem je zastavení ruských útoků na ukrajinská města. Také „jasně vysvětlil závazek Spojených států“ nadále stupňovat ekonomický tlak na Rusko. Telefonický hovor podle TASSu inicioval Washington, Patrušev nicméně souhlasil s americkým návrhem, aby obě strany nadále udržovaly kontakt.

Hlavní zprávy