Hlavní obsah

Finové zpřísnili pravidla. Rusové na hranicích čekají i 18 hodin

Foto: Profimedia.cz

Snímek z hraničního přechodu Vaalimaa na rusko-finských hranicích.

Reklama

Finsko tento týden zakázalo vstup ruským občanům s turistickými vízy. Na rusko-finské pozemní hranici se tak kvůli přísnějším kontrolám tvoří až 18hodinové fronty.

Článek

Po zpřísnění pravidel pro vstup do Finska se výrazně zpomalilo odbavení těch, pro něž zůstává země otevřená, uvedl portál Meduza s odkazem na informační kanál agentstvonews. Počet ruských občanů překračujících hranici do Finska ale klesl, uvedla podle agentury AFP pohraniční služba.

„Přijeli jsme v devět večer do fronty u ruské celnice a odjeli druhý den ve tři odpoledne. Mám studentské vízum vydané Itálií,“ popsala jedna Ruska.

Jiný muž uvedl, že autobus, kterým ráno přicestoval na hranici, čekal u finské kontroly až do večera. Každého člověka podle něj finští pohraničníci kontrolovali asi deset nebo patnáct minut. Další zdroj sdělil, že ty, kteří chtějí překonat hranici, finští pohraničníci prověřují na sociálních sítích i po telefonu.

„Počet vstupů (do země) od zavedení omezení významně klesl,“ uvedla dnes podle AFP finská pohraniční služba.

Poté, co o půlnoci ze čtvrtka na pátek místního času přestalo Finsko pouštět do země ruské občany na základě turistického víza, překonalo v pátek hranici 1688 osob. Ve čtvrtek to přitom bylo 5200 lidí a ve dnech po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku finská pohraniční služba registrovala i 7 tisíc nebo 8 tisíc vstupů denně.

Mnozí Rusové v branném věku se snaží odjet z vlasti kvůli obavám, že by mohli být povoláni do bojů na Ukrajině. Mnohakilometrové fronty se vytvořily na jediném pozemním přechodu s Gruzií i na hranici s Kazachstánem.

Na hranici s Gruzií lidé nyní čekají i pět dní, uvedla v sobotu ruská redakce BBC. Někteří dokonce ve snaze dostat se rychleji přes hranici nechávají auta několik desítek kilometrů před ní a poslední úsek zdolávají pěšky. Doufají, že auto vyzvedne někdo z jejich blízkých.

Reklama

Doporučované