Hlavní obsah

Fotbalový chuligán, samuraj, šampion. Procházka uhranul svět UFC

Foto: Profimedia.cz

Snímek z titulového zápasu UFC Jiřího Procházky v Singapuru.

Reklama

aktualizováno •

Český zápasník Jiří Procházka porazil Brazilce Glovera Teixeiru a stal se šampionem polotěžké váhy v nejprestižnější organizaci smíšených bojových umění na světě. Jeho příběh teď vypráví média po celém světě.

Článek

Titul v UFC zamířil poprvé v historii k českému bojovníkovi, když Jiří Procházka pouhých 28 vteřin před koncem zápasu donutil škrcením k odklepání Brazilce a nyní již bývalého šampiona Glovera Teixeiru.

Ve studiu sportovní televize ESPN zaznělo, že zápas měl všechno, co chce divák MMA vidět. „Zápas byl šílený. Patřil k těm lepším titulovým zápasům, co jsem kdy viděl,“ řekl americký zápasník Anthony Smith. „Bylo to nahoru dolů, údery, téměř knokaut… Mělo to všechno, co má dobrý zápas mít,“ přitakal Smithovi bývalý MMA zápasník Din Thomas.

Divákům nabídl pět kol napínavého a atraktivního boje. Procházka k titulovému zápasu pokročil neobvykle rychle poté, co v UFC porazil pouhé dva soupeře. V předešlých bojích v této organizaci mu nicméně patřilo ocenění výkonu večera celého turnaje a Procházkův knokaut Dominicka Reyese loktem z otočky nadchl celý svět MMA.

Kdo ze světa Procházkovo jméno i přes předešlé úspěchy ještě neznal, teď ho nejspíš pozná. Média z celého světa píší o novém šampionovi UFC, který si prošel cestu od „fotbalového chuligána“ přes „samuraje“ až na vrchol.

Jako „fotbalového chuligána hltajícího šampaňské“ představil svým čtenářům hned v titulku Procházku britský bulvární list Daily Mirror. BBCDailymail v titulcích zase akcentují Procházkovu cestu samuraje, častým motivem zahraničních médií je i „knokautový umělec“. Už před zápasem český bojovník zaujal i svým výrokem, že je připraven pro vítězství zemřít.

Daily Mirrror připomíná článek televizní sítě ESPN, který cituje výpovědi Procházkova kamaráda Michala Sauera o divoké minulosti nového šampiona.

„Procházka se k zápasení poprvé nedostal ve sportu, ale přes fotbalové chuligánství mezi fanoušky FC Zbrojovky Brno. Zúčastňoval se domluvených rvaček proti fanouškům jiných týmů,“ píše plátek. Na začátku své zápasnické kariéry podle Sauera Procházka bujaře oslavoval vítězství. „Byly to šílené party, kde pil šampaňské z hadice nebo vodku z palivového potrubí motorky,“ cituje Mirror Sauera.

Všechno se ale změnilo, když dal Procházkovi jeho trenér Knihu pěti kruhů, kterou napsal v 17. století legendární japonský šermíř Musaši Mijamoto. „Vzal jsem to za své a byl to hlavní důvod, proč jsem začal myslet jinak – číst filozofii a všechny možné knihy okolo zápasení,“ řekl Procházka BBC Sport před zápasem.

„Procházka praktikuje Bušidó – morální kodex samurajů,“ píše dále BBC a dodává, že český zápasník je v rozhovorech o tomto způsobu života rezervovaný a nechává prostor lidem, které to zajímá, aby si o tom přečetli víc sami na internetu nebo v knihách.

Rádio talkSPORT ve svém profilu Procházky vydaném před zápasem připomíná těžké zápasy, které vyhrál na své cestě k titulu v japonské organizaci MMA Rizin.

Na úvod článku ukazuje i video Procházky, jak boxuje do stromu. „Český samuraj odhalil, že součástí jeho tréninkového režimu je často i 500 úderů do stromu denně,“ píše rádio na svém webu „Je to dobré pro tělo, být v technice jako skála. Potom můžu jít skrz protivníkovo tělo a má technika může být víc nebezpečná. Je to dobrý trénink pro tělo,“ řekl k tomu Procházka serveru.

Na zápas, ve kterém Procházka nakonec vyhrál, britské rádio poutá i připomínkou, že Procházka z předešlých 32 zápasů viděl hodnocení rozhodčích jen dvakrát, protože všechny ostatní zápasy skončily před limitem vypršení posledního kola. „Takže ať už se stane cokoliv, buďte si jistí, že uvidíte hlavní zápas UFC 275, jinak riskujete, že propásnete velkolepé ukončení.“

O den později v zápase v Singapuru Procházka svou pověst nezapřel. Svého soupeře ukončil jen chvíli poté, co měl sám na mále a uškrcením Brazilce se postaral o velmi dramatický konec posledního kola. „Procházka prokázal, že je opravdový válečník,“ napsal americký New York Post.

Celý boj se odehrál ve vysokém tempu a měl nečekaný konec. Brazilec je totiž vyhlášený dobrým bojem na zemi a čekalo se, že jestli ho Procházka porazí, tak spíš díky dominanci v postoji.

Procházka sám přišel po zápase s velmi skromnou reakcí – svůj výkon označil za hrozný a přiznal, že v několika momentech byl rád, že vůbec vydržel. „Můj životní postoj je být lovec a v souboji mít dominanci, ne být jen přeživší,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované