Hlavní obsah

Fotky: Nedělejte vlny! Tak se začala psát historie nejzelenějších aktivistů

Před 50 lety se skupina mužů vydala z kanadského Vancouveru směrem k americké Amčitce, kde měla být odpálena pokusná jaderná bomba. Svou loď pojmenovali Greenpeace a založili organizaci, která se rozšířila do celého světa.

Reklama

Článek

Na své první cestě je zastavila bitevní loď a do cíle nedopluli, ale podařilo se jim založit organizaci, která se zasadila o konec jaderných testů, zákaz komerčního lovu velryb či vyhazování radioaktivního a toxického odpadu do oceánů.

„Organizace vznikla v kanadském Vancouveru, do něhož v té době emigrovala spousta svobodomyslných Američanů, aby nemuseli narukovat do války ve Vietnamu. Ve městě, kde to žilo uměním, politickým aktivismem a kulturou, vznikla skupina lidí, kteří chtěli řešit jaderný test na nedalekém ostrově Amčitka u Aljašky. Obávali se totiž mimo jiné vzniku tsunami. Proto založili spolek Don’t Make a Wave – Nedělejte vlny a proti plánovanému testu protestovali,“ zavzpomínal na začátky někdejší dlouholetý tiskový mluvčí české Greenpeace Václav Vašků na zářijovém setkání zaměstnanců na Střeleckém ostrově.

Globální nevládní environmentální organizace s kancelářemi ve více než 55 zemích světa slaví již 50. let svého fungování. Podívejte se na střípky z jejich akcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované