Hlavní obsah

Fotky: Vyschlý Pád odkryl i vodní hroby vraků válečných lodí

Rekordní sucho letos lidem v okolí Parmy odhalilo scény, které tam za svůj život ještě neviděli. Zhruba uprostřed dlouhé Pádské nížiny obnažilo například vraky z druhé světové války, vysušilo přístav i uvěznilo loď.

Reklama

Článek

/Od našich zvláštních zpravodajů/

Asi 30 kilometrů od pramene Pádu jsme našli místa, kde v korytě největší italské řeky není ani kapka vody. V okolí Parmy, daleko za oblastí, kde řeku posilují vodní toky proudící z alpských jezer, už taková místa naštěstí nejsou. Sucho tam ale na vás při pohledu na řeku stejně křičí.

Když se na řeku podívají místní, uvědomí si, že takhle nízko hladinu ještě neviděli. Podobně na tom totiž byla naposledy před 70 lety. V přístavu poblíž vesnice Toricella, na pláži u Boretta, nebo blízko ostrůvku, kde zůstaly vraky z války, je to vidět nejvíc.

+12

Od našich zpravodajů v Itálii:

„Naše prameny jsou ve stavu bolesti a utrpení. Pod Alpami, kde řeky stékají do nížin, jsou desítky kilometrů zcela suchých koryt. Může za to globální změna klimatu i hospodaření s vodou,“ říká pro Seznam Zprávy Stefano Fenoglio.

Reportéři Seznam Zpráv při cestě kolem Pádu navštívili i zemědělce. Pěstitelé rýže z okolí Mortary už přišli asi o 30 % úrody.

Reklama

Doporučované