Hlavní obsah

Francie hlásí novou silně zmutovanou variantu. Buďme v klidu, radí vědci

Foto: Profimedia.cz

Varianta koronaviru objevená francouzskými vědci má znepokojivý profil mutací, není ale nová a odborníci věří, že kdyby byla nebezpečná, už by se stihla rozšířit.

Reklama

aktualizováno •

Francouzští vědci publikovali studii o variantě viru SARS-CoV-2 s vysokým počtem mutací nesoucí označení B.1.640.2. Reakce odborníků ze světa nicméně vypadají spíš jako mírnění paniky než bití na poplach.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Studii o silně zmutované variantě B.1.640.2 publikovali vědci z Francie už 29. prosince. V následujících dnech o ní začala informovat média včetně například německého týdeníku Focus, který v úterý na svém webu vydal článek s titulkem „Má víc mutací než omikron: To je nová varianta koronaviru z Francie“.

Souběžně s tím se o variantě začalo diskutovat i mezi odborníky ze světa na sociální síti Twitter. Vědci upozorňují zejména na to, že B.1.640.2 není tak úplně nová.

Varianta není nová, a to je dobrá zpráva

„V posledních dnech se hodně mluví o B.1.640.2, mám několik poznámek, které je potřeba si uvědomit. Varianta je ve skutečnosti starší než omikron a za celou dobu bylo objeveno asi 20 sekvencí,“ napsal na Twitter virolog Tom Peacock z Královské univerzity v Londýně, který mimochodem jako jeden z prvních na světě upozornil na znepokojivý profil varianty omikron těsně poté, co byl nahrán do světové databáze.

„Určitě to dle mého názoru není nic, s čím by si v tuto chvíli stálo za to dělat starosti,“ dodal Peacock s odůvodněním, že omikron, který se po světě šíří ještě kratší dobu než B.1.640.2, stihl promořit v podstatě celý svět, zatímco B.1.640.2 nezpůsobila (alespoň podle dostupných informací) žádné větší ohnisko.

Peacock dále zdůraznil, že první sekvence B.1.640.2 byla do světové databáze nahrána už čtvrtého listopadu a poslední ještě před Vánoci, což opět nasvědčuje tomu, že by neměla mít výraznější význam.

S tím souhlasí i Francois Balloux z University College London. Ten vypíchl, že poslední vzorek této varianty byl nahrán už šestého prosince a vzkázal všem, aby „byli v klidu“.

V úterý odpoledne se k věci vyjádřil i jihoafrický odborník Tulio de Oliveira, který stál u objevení varianty omikron. Upozornil, že linie B.1.640 (nikoliv její odnož B.1.640.2) byla objevena už v říjnu a Světová zdravotnická organizace se jí zabývala už před omikronem.

Žádná varianta z této linie navíc během té doby podle Oliveiry nikde „nepředběhla“ deltu. Proto podobně jako výše jmenovaní odborníci i tento jihoafrický vědec s brazilskými kořeny vzkazuje lidem, aby „nepanikařili“.

Profil mutací je znepokojivý, nemusí to ale nic znamenat

Francouzští vědci v publikaci z minulého týdne informují o 12 případech nakažených, přičemž první měl být zřejmě muž cestující z Kamerunu.

Profil mutací je obsáhlý a je v něm i několik znepokojivých mutací známých z jiných variant, přičemž obavy budí zejména E484K, u které se předpokládá, že pomáhá viru obcházet imunitu.

Focus a další média píší, že co do počtu mutací na spike proteinu B.1.640.2 předčila omikron.

Při posuzování nebezpečnosti nových variant – pokud se týká rychlosti šíření i změn v průběhu nemoci u nakažených – ale samotný seznam mutací nikdy není ani zdaleka všeříkající.

Odpověď na hlavní otázky u předešlých variant přineslo vždy až pozorování chování zmutovaného viru v populaci (které se zatím v případě B.1.640.2 nezdá být ničím podezřelé) a laboratorní testy. Ty zatím v případě této varianty nikdo neuskutečnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované