Hlavní obsah

Pryč s dědictvím revoluce. Francie chce zakázat incest

Foto: Profimedia.cz

Incest zažilo deset procent Francouzů, vyplynulo z průzkumu agentury Ipsos v roce 2020.

Reklama

Vláda v Paříži postupuje v plánech na zákaz incestu, který v zemi není oficiálně považován za nezákonný už od Velké francouzské revoluce. Francie by se tak přidala k většině dalších evropských zemí.

Článek

Podle francouzských zákonů je incest nepřípustný pouze v momentě, kdy zahrnuje nezletilé. Incestní vztah dospělé osoby s někým mladším 18 let je podle nové normy z roku 2021 považován za znásilnění.

Adrien Taquet, státní tajemník pro ochranu dětí, se ovšem nechal slyšet, že vláda chce kriminalizovat také incestní vztahy, ve kterých je všem zúčastněným více než 18 let. Bratranci a sestřenice by ale dál měli mít možnost se vzít a ministři podle médií zatím nepotvrdili, jak tomu bude v případě nevlastních rodin.

Incest

Incest (§ 188 Tr.z.) je v Česku definován jako sexuální styk mezi jedinci tak blízce příbuznými, že je mezi nimi proto vyloučené legální manželství. Kromě pokrevně příbuzných zahrnuje incestní tabu také nevlastní rodiče a jiné osoby, které žijí ve společné domácnosti a bezprostředně participují na výchově a ochraně objektu.

„Se svým otcem, synem nebo dcerou nemáte mít sexuální vztah, a to bez ohledu na věk. Není to otázka věku, není to otázka souhlasu dospělých. Bojujeme proti incestu. Signály musí být jasné,“ prohlásil Taquet v rozhovoru s agenturou AFP.

Vyjádření uvítal například Laurent Boyet, předseda organizace Les Papillons, která se zabývá ochranou dětí. „Incest je zakázán společensky, ale není zakázán zákonem a je důležité, aby se tyto dvě věci shodovaly. Sexuální vztah mezi rodičem a dítětem vždy zahrnuje určitou formu kontroly, i když už dítě dosáhlo dospělosti. Proto je incest specifickým aktem, který vyžaduje zvláštní právní předpisy.“

Zločiny jako incest, rouhání a sodomie byly odstraněny z francouzské knihy zákonů v roce 1791 – dědictví francouzské revoluce, která odstranila křesťansky inspirovanou morálku prosazovanou starým režimem. V Evropě je incest legální například ve Španělsku nebo Portugalsku.

Téma incestu bylo ve Francii dlouhá léta tabu. To se však změnilo v loňském roce, kdy byl jeden z nejvýznamnějších francouzských politologů Olivier Duhamel obviněn ze sexuálního zneužívání nevlastního syna.

Vody tehdy rozvířila kniha Velká rodina (La grande familia), za kterou stojí politologova nevlastní dcera Camille Kouchnerová. Ta odhalila, že Duhamel v 80. letech sexuálně zneužíval jejího bratra, kterému v té době bylo pouhých čtrnáct let. Obvinění potvrdila i samotná oběť. Duhamel však kvůli zákonu o promlčení stíhání nečelil.

Krátce po vydání knihy přišla jedna z feministických organizací s hashtagem #metooinceste, po němž následovaly desítky tisíc twitterových výpovědí o incestech ve francouzských rodinách. Tamní vláda pak přišla s již zmiňovanou legislativou, podle níž je sexuální vztah s blízkým příbuzným mladším 18 let zvláštním trestným činem.

„Můj vlastní dědeček byl pedofilní predátor. Byla jsem jednou z jeho mnoha obětí. Ještě dnes, po 30 letech, je to pro mnoho členů naší rodiny tabu. Stále denně bojuji s tím, abych se dala dohromady,“ znělo twitterové svědectví od fotografky Flore Tricotelleové.

Podle průzkumu agentury Ipsos z roku 2020 zažilo incest deset procent Francouzů. Jde o razantní nárůst z pouhých tří procent, které byly zaznamenány v roce 2009. Podle výsledků pak také 32 % Francouzů zná ve svém okolí alespoň jednu oběť incestu.

Nejnovější vývoj však někteří sledují s obezřetností. Příkladem může být Isabelle Aubryová, předsedkyně sdružení Face à L’inceste, které nabízí pomoc obětem incestu. „Ministři již měli možnost postavit incest zcela mimo zákon, ale neudělali to. Nechápu tedy, proč to Taquet vytahuje nyní,“ sdělila spolu s podezřením, že jde pouze o taktický krok před blížícími se prezidentskými volbami v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované