Hlavní obsah

Francouzská policie má podezřelého z jedné z nejznámějších nevyřešených vražd

Foto: Profimedia.cz

Saad al-Hilli, kterého v roce 2012 zabili po boku jeho manželky a tchyně.

Reklama

Francouzská policie ve středu zatkla muže v souvislosti se záhadnou čtyřnásobnou vraždou, která před téměř deseti lety otřásla zemí. Ve francouzských Alpách tehdy někdo zastřelil tři členy britské rodiny a francouzského cyklistu.

Článek

Francouzská prokuratura sdělila, že zatčení vyšetřovatelům poslouží k prověření toho, co dotyčný člověk v době činu dělal. Zpravodajská televize BMF TV uvedla, že zatčeným je muž, který byl už kvůli případu dříve vyslýchán. Jeho bydliště o oblasti Lyonu prohledává policie.

Čtveřice vražd se odehrála v září 2012 poblíž vesnice Chevaline, kde byla britská rodina na dovolené. Při krveprolití zemřel padesátiletý v Iráku narozený britský inženýr Saada al-Hilli, jeho sedmačtyřicetiletá manželka Iqbal, její čtyřiasedmdesátiletá matka Suhaila al-Allafová a také pětačtyřicetiletý francouzský cyklista Sylvain Mollier, který jel v době činu okolo. Všechny čtyři oběti utrpěly nejméně tři střelná zranění, každá byla střelena i do hlavy.

Útok přežily jen dvě dcery britského páru, kterým tehdy bylo sedm a čtyři roky. Sedmiletá dcera utrpěla vážná poranění hlavy, její mladší sestra se osm hodin ve strachu ukrývala v autě mezi mrtvolami. Následně byla dětem udělena nová identita. V roce 2020 obě dívky znovu vyslýchali ve snaze v případu pokročit, píše BBC.

Francouzští vyšetřovatelé se během let zabývali několika různými vyšetřovacími verzemi, uvádí deník The Times. Jednou z nich bylo, že se rodina stala terčem profesionálního vraha kvůli obchodním zájmům otce, nebo kvůli sporu týkajícího se jejich majetku v Iráku. Podle druhé teorie se mohla rodina stát obětí náhodné vraždy, kterou možná spáchal někdo z místních obyvatel.

Objevily se také spekulace, že skutečným cílem byl cyklista Mollier a že al-Hillisovi byli zavražděni, aby nemohli odhalit pachatele.

V souvislosti s úmrtími byla během let zatčena řada osob, nikdy ale nebylo vzneseno žádné obvinění.

Reklama

Související témata:

Doporučované