Hlavní obsah

Funkci zastávala jen pár hodin. První švédská premiérka rezignovala

Foto: Profimedia.cz

Magdalena Anderssonová.

Reklama

aktualizováno •

Magdalena Anderssonová ve středu kvůli odchodu koaličního partnera z vlády rezignovala. Doufá nicméně, že by mohla stát v čele nové vlády.

Článek

Předsedkyně švédské vlády sociální demokratka Magdalena Anderssonová ve středu pár hodin poté, co byla nově jmenována, na funkci rezignovala. Stalo se tak kvůli odchodu Zelených z vládní koalice a rozpočtu, který se jí nepodařilo prosadit, informuje agentura Reuters. Místo toho parlament odhlasoval rozpočet sestavený koalicí, do které se řadí i švédská krajní pravice.

„Řekla jsem řečníkovi, že si přeji odstoupit z funkce premiérky,“ řekla dnes na tiskové konferenci pro novináře. „Existuje ústavní praxe, že by koaliční vláda měla podat demisi, když jedna strana odstoupí. Nechci vést vládu, jejíž legitimita bude zpochybňována,“ cituje její slova britská BBC. Zdůraznila nicméně, že je připravena o premiérské křeslo bojovat jako lídryně vlády jedné strany.

Anderssonová se stala první ženou v této funkci v dějinách země. Ačkoliv je Švédsko považováno za jednu z nejvíce rovnoprávných zemí světa, v čele vlády jako jediná ze severských zemí ještě ženu nemělo. Čtyřiapadesátiletá ministryně financí ve funkci nahradila premiéra Stefana Löfvena, který podal demisi před dvěma týdny.

Nominaci Anderssonové ve středu podpořilo z 394členného parlamentu 117 poslanců, 174 zákonodárců bylo proti a 57 poslanců se hlasování nezúčastnilo. Anderssonová ke svému zvolení nepotřebovala souhlas většiny poslanců, nicméně potřebovala, aby většina nehlasovala proti ní.

Rezignující premiérka pochází z Uppsaly. Do mládežnické organizace sociální demokracie vstoupila už během studií v roce 1983. V minulosti působila nejprve jako státní tajemnice na ministerstvu financí či politická poradkyně. V roce 2009 ji vláda jmenovala do pozice vrchní ředitelky Švédského daňového úřadu.

Od roku 2014, kdy se stala poslankyní, stojí v čele ministerstva financí. Loni se stala také první ženou v čele Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Reklama

Doporučované