Hlavní obsah

Havárie lodi s migranty u Řecka má nejméně 16 obětí

Foto: Profimedia.cz

Lodě, jež migranti k cestě z Turecka do Itálie využívají, často na plážích zůstávají opuštěné.

Reklama

Při nehodě člunu u řeckého ostrova Paros ve středním Egejském moři zahynulo nejméně 16 lidí. Jde o třetí námořní neštěstí s migranty v tomto týdnu, uvedla pobřežní stráž země.

Článek

Úřady v noci na severozápad od Parosu zahájily pátrací a záchrannou operaci. Do oblasti byly nasazeny letecké a námořní prostředky, uvedla řecká pobřežní stráž.

Trasa přes Řecko je pro migranty a uprchlíky z Afriky, Blízkého východu a dalších zemí jednou z hlavních do Evropské unie. Od roku 2015, kdy přes tuto zemi do dalších států Evropské unie prošlo více než milion lidí, se jejich počet snížil.

Polooficiální aténská tisková agentura uvedla, že v oblasti byla nalezena těla 12 mužů, tří žen a jednoho kojence. Na plavidle, které podle pobřežní stráže pravděpodobně mířilo z Turecka do Itálie, se nacházelo 80 lidí. 16 obětí řecká pobřežní stráž zatím potvrdila.

Okolnosti, za kterých se plavidlo převrátilo, jsou zatím nejasné. Řecký ministr pro námořní dopravu Giannis Plakiotakis uvedl, že za neštěstí jsou zodpovědné gangy obchodníků s lidmi.

Gangy „jsou lhostejné k lidským životům a nakládají desítky lidí bez záchranných vest na plavidla, která nesplňují ani ty nejzákladnější bezpečnostní normy,“ uvedl Plakiotakis v písemném prohlášení.

Migranti se přes Středozemní moře do EU většinou dostávají co možná nejkratší trasou. Nyní se ale otevírá nová trasa do italské Kalábrie, kterou si může dovolit jen několik vyvolených.

Podle agentury AP za cestu z Turecka do Kalábrie rodiny platí až 8500 eur (216 000 Kč) za každého dospělého a 4000 eur (100 000 Kč) za každé dítě.

„Kalábrijská trasa“ zaznamenala v roce 2021 téměř čtyřnásobný nárůst. Touto trasou se do Itálie dostalo až 16 procent migrantů ze všech, kteří v tomto roce přicestovali po moři.

Nárůst příchozích migrantů v Kalábrii však podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky kopíruje podobně výrazný nárůst počtu migrantů připlouvajících do sicilských přístavů.

Web Al-Džazíra hovoří až o 30 migrantech zemřelých na moři v posledním týdnu. V pátek řecké úřady oznámily jiné neštěstí. U takřka neobydleného ostrůvku Antikythéra na jihu Řecka se ve čtvrtek potopila plachetnice s migranty. 11 jich zemřelo, 90 řecká agentura zachránila.

V noci z úterý na středu se u ostrova Folegandros potopil člun, na jehož palubě se pravděpodobně nacházelo až 50 migrantů. Dodnes se pohřešují desítky osob. Pobřežní stráž uvedla, že podle prvních informací měli tito migranti rovněž namířeno do Itálie.

Reklama

Doporučované