Hlavní obsah

Havel je spojený s hvězdnými chvílemi naší nedávné historie, míní Čaputová

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zuzana Čaputová při nedávné návštěvě Prahy.

Reklama

Životní příběh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patří, napsala dnes u příležitosti desátého výročí Havlovy smrti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Článek

Poslední československý a první český prezident je podle ní „neoddělitelně spojený s hvězdnými chvílemi naší nedávné historie“. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera ukázal Havel, že síla člověka nespočívá v křiku.

„Svobodě, která se rodila v listopadových dnech, předcházely roky zápasu o lidskou důstojnost, nemilosrdně potlačovanou totalitním režimem. Václav Havel se podílel na všech třech liniích posledních pěti desetiletí: jako disident a politický vězeň, jako výrazná a nezapomenutelná tvář listopadu i jako první polistopadový prezident, který bývalým sovětským satelitům pomáhal začlenit se do západního demokratického světa,“ uvedla Čaputová.

Bez ideálů v politice podle prezidentky zůstanou jen dílčí zájmy, které mají krátkodobou trvanlivost. „Havel byl přesvědčený, že bez ‚všestranné kultivace mravního řádu (…) nemáme šanci na klid, stabilitu, spokojenost a prosperitu‘,“ poznamenala slovenská hlava státu. I proto podle ní nemá jeho odkaz pouze podobu pomníku, ke kterému se při výročích kladou věnce. „Naopak, nutí nás v každé chvíli si klást otázku, v jaké míře tento ideál demokracie naplňujeme,“ napsala.

Podle slovenského premiéra Hegera byl Havel „velkou osobností protikomunistického hnutí ve východní Evropě“ a po pádu železné opony „stavěl v Česku i na Slovensku cestu demokracii“. Své vidění světa bývalý československý a český prezident podle Hegera „neprosazoval křikem, ale silnými myšlenkami“. „I jeho zásluhou se Slovensko snáze zařadilo do rodiny západních demokracií,“ dodal předseda slovenské vlády.

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. V Polsku už v pátek odhalili pamětní desku, která českého prezidenta připomíná. Nachází se v centru Varšavy, v parčíku Václava Havla u českého velvyslanectví.

V Česku si dnes jeho památku připomněla řada českých politiků a dalších osobností, kteří po setkání v Havlově oblíbené pražské kavárně Slavia položili květiny na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno. K desátému výročí jeho smrti se v Česku koná řada akcí.

Reklama

Doporučované