Hlavní obsah

Hezké dívky berou stranou. Poté je íránští věznitelé znásilňují

Foto: Chang Martin/SIPA, Profimedia.cz

Snímek z demonstrace proti íránské vládě v Paříži z poloviny listopadu.

Reklama

Íránské bezpečností složky si mezi protestujícími Íránkami vybírají ty „pohledné“ a následně je sexuálně napadají. Uvádí tak nově zveřejněná reportáž americké stanice CNN na základě získaných svědectví.

Článek

Z Íránu v posledních týdnech přichází zprávy o páchání sexuálního násilí proti zadrženým protestujícím, kteří již dva měsíce vyjadřují svou nespokojenost s tamním režimem. Svědectví jedné z obětí, ale i ta další zprostředkovaná a nezávisle ověřená z různých zdrojů, se podařilo získat reportérskému týmu americké stanice CNN.

Ta, co měla štěstí

Iránská Kurdka, která z bezpečnostních důvodů v textu CNN vystupuje jako Hana, momentálně pobývá v Iráku u svých příbuzných. Stalo se tak poté, co z Íránu podnikla pomocí pašeráků nebezpečnou cestu přes hory. Rozhodnutí opustit zemi předcházel její pobyt v iránské věznici, kam se dostala jako stovky dalších iránských žen. I ona totiž společně s dalšími Íránkami a Íránci, včetně dětí, protestovala proti tamnímu režimu. V detenčním centru byla znásilněna, popisuje CNN.

„V detenčním centru bylo asi 30 až 40 žen a zbytek byli chlapci,“ popisuje zkušenost ze zadržení v severozápadním městě Urmia, kde byla 24 hodin. „Na demonstracích byly zadrženy děti ve věku 13 a 14 let. Brutálně jim ubližovali. A dívkám mnohem víc,“ popisuje.

Kontext

Ženy strhávající si čádory se v posledních týdnech staly symbolem protestů proti íránskému režimu. Vražda Kurdky Mahsá Amíníové vyvolala odpor i v další početné skupině íránského obyvatelstva, a to mezi mládeží. Ze snímků a videí z protestů se zdá, že jde čím dál více o rebelii teenagerů, píše analytik Ali Alfoneh z Institutu pro arabské státy Perského zálivu ve Washingtonu.

Hana místo, kde pobývala, i nakreslila. CNN popsala hlavní halu a k ní přidružené výslechové místnosti. Právě do nich policisté brali „hezké dívky“, kde je sexuálně napadali, říká.

O znásilňování ze strany policistů slyšela i od svých spoluvězeňkyň. Na vlastí oči se pak stala svědkyní scény, kdy byla jedna z přítomných dívek zavedena do jedné z výslechovým místností. Když její náctiletý bratr řekl, že chce jít s ní, „aby se ujistil, že se jí nic nestane“, policie ho do krve zbila obušky. Z místnosti, kde mezitím byla jeho sestra, se ozýval křik. Podle Hany dotyčnou v uzavřené místnosti někdo sexuálně napadl. Mladou Íránku před ještě horším scénářem uchránil její otec, který ji našel a zaplatil za ni kauci.

Než se sama dostala do vězení, zvěsti „o velmi špatném zacházení“ s ženami a dívkami v zadržení slyšela. Její matku také varoval soused a zároveň vysoce postavený úředník ve věznici Mahábád na severozápadě země. Naléhal na ni, aby „za žádnou cenu“ nepouštěla své dcery ven. Hanu to nicméně neodradilo.

Oholená a znásilněná

Dvacetiletá Armita Abassiová takové štěstí jako Hana neměla. I ona se podobně jako mnoho dalších Íránek a Íránců přidala k protestům proti útlaku v zemi. Oproti jiným tak nicméně činila přes sociální sítě a bez toho, aby skrývala svou identitu. Zda se účastnila osobně i samotných protestů, jasné není.

K jejímu zatčení došlo asi měsíc od vypuknutí protestů v jejím rodném městě Karadž, západně od Teheránu. 29. října následně vláda vydala prohlášení, kde ji označila za „lídryni nepokojů“ a uvedla, že u ní v bytě se našlo „deset molotovových koktejlů“.

I ona se tak dostala do vězení, kde byla podle několika svědectví mučena a znásilněna. CNN tak uvádí na základě soukromých konverzací z instagramu mezi zdravotníky, kteří se s ní dostali do styku.

Podle uniklých nemocničních záznamů se Abbasiová dostala do nemocnice Imáma Alího v Karadži 17. října. Ve zbídačeném stavu ji přivezli muži v civilu. „Když přijela, (policisté) řekli, že krvácí z konečníku… kvůli opakovanému znásilnění. Muži v civilu trvali na tom, aby lékař napsal, že k znásilnění došlo před jejím zadržením,“ uvádí jeden zdravotník ve zprávě.

„Byla mojí pacientkou. Šel jsem k jejímu lůžku. Oholili jí vlasy a hlavu měla zabalenou. Byla vyděšená a třásla se,“ popisuje její stav další zdravotník.

CNN k případu Abbasiové uvádí, že zprávu na sociální sítě dali čtyři nebo pět zdravotníků. Všichni se domnívají, že byla sexuálně napadena ve vazbě. „Zkrátka to podělali…Podělali a neví, jak to napravit,“ píše se v další zprávě.

Rozhovor

Ženy se v ulicích Íránu odvažují dělat „nelegální věci“ – dokonce i zpívat a tančit. „Vidět ženu pálit hidžáb je symbol toho, že si bere zpět moc nad svým tělem. A o tom to celé je,“ říká pro SZ íránská právnička, která si pro účely článku říká Mira Raha.

Iránská vláda nicméně v prohlášení uvedla, že Abbasiová se v nemocnici léčila se „zažívacími problémy“. Dokumenty z nemocnice ale ukazují, že dívku prohlížel gynekolog a psychiatr. Tvrzení vlády neodpovídalo tomu, jaké měla Abbasiová symptomy a  výpověď nemocnice o jejím zdravotním stavu se navíc neustále měnila.

Další z lékařů ve zprávě na instagramu napsal, že se policie snažila zdravotníkům zabránit, aby s mladou dívkou mluvili. Když ji chtěli navštívit rodiče, bezpečnostní složky ji odvezly zadním východem nemocnice pryč. Momentálně se podle CNN nachází v karadžské věznici Fardis. „Moje srdce, které ji vidělo a nedokázalo ji osvobodit, mě přivádí k šílenství,“ vyjádřil své pocity z celé situace jeden ze zdravotníků.

Terčem jsou i muži

Zprávy o sexuálním násilí páchaném na zadržených protestujících přichází především ze západu země, který je především kurdský. Jeho terčem se stávají také chlapci i muži. CNN tak například získala svědectví 17letého chlapce, který popsal, jak byl mučen elektrošoky a podobně jako několik jeho přátel znásilněn.

„Přivedli čtyři muže, kteří byli zbiti a křičeli v jiné cele. A jednoho z mučených mužů poslali do čekárny, kde jsem byl já,“ popisuje. „Zeptal jsem se ho, proč ten křik a on řekl, že ty muže znásilňují,“ říká. Později přiznává, že se znásilnění nevyhnul ani on.

Íránská vláda se ke zjištění americké stanice CNN nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Doporučované