Hlavní obsah

Historie vyhledávání, textové zprávy. Potrat může v USA prozradit telefon

Foto: Profimedia.cz

Důležitá data mohou poskytnout například aplikace pro sledování menstruačního cyklu, varují odborníci.

Reklama

Mobilní telefon jako prostředek ke sledování i trestnímu stíhání. Obyvatelé států USA, kde hrozí zpřísnění protipotratových zákonů, začínají věnovat větší pozornost tomu, jakou digitální stopu za sebou zanechávají.

Článek

Vlna snah o omezení přístupu k potratům ve Spojených státech vyvolává obavy také o ztrátu soukromí a možném zneužití osobních údajů.

V některých státech, které chtějí k potratům přistupovat co nejpřísněji, odborníci na digitální právo varují, že například historie vyhledávání, údaje o poloze nebo textové zprávy by mohly být použity místními úřady v případném trestním řízení, které souvisí s potraty.

Server Politico minulé pondělí večer zveřejnil uniklý návrh stanoviska většiny soudců Nejvyššího soudu USA, kteří si přejí zrušit padesát let starý rozsudek v kauze Roeová versus Wade. Ten garantoval všem ženám po celých Spojených státech právo na potrat. Pokud by soudci rozhodnutí potvrdili, každý americký stát bude potraty regulovat vlastními zákony – v praxi tak řada z nich interrupce zakáže nebo velmi výrazně omezí.

Spojené státy jsou dnes značně odlišným místem než v době před rozsudkem Roe versus Wade. Kvůli všudypřítomnosti internetu a mobilních technologií o sobě lidé dnes sdílejí obrovské množství dat a ať už si to uvědomují nebo ne, umožňují tak snadné sledování. Případná změna dostupnosti potratů pak vyvolává otázky, jak by mohly být moderní technologie zneužívány k prosazování nových protipotratových zákonů, uvádí stanice CNN.

Například ve státech, kde je zločinem pomáhat žadatelům o potrat, jako je Texas nebo Oklahoma, by údaje z aplikací, jako jsou ty pro sledování menstruace nebo těhotenství, mohly skončit předvoláním jako důkaz proti osobě, která jim pomohla, řekla CNN profesorka práv na Univerzitě ve Virginii Danielle Citronová.

„Řekněme, že jste dostali menstruaci, zastavili jste menstruaci a pak ji během krátké doby znovu dostali,“ řekl Citronová. „Je to potenciální důkaz vaší vlastní kriminality nebo kriminality vašeho lékaře,“ vysvětlila právnička.

Organizace hájící digitální práva a reprodukční svobody nyní varují obyvatele rizikových států, které kriminalizují poskytnutí přístupu k potratu, aby chránily svou digitální stopu, když hledají informace o potratech na internetu a sdílejí tipy, jak se k potratu dostat.

Součástí vyšetřování nebo i soudních procesů by se tak mohlo stát například vyhledávání na internetu, udávaná poloha telefonu nebo záznamy hovorů, textových zpráv, e-mailů i finančních transakcí, řekla CNN odbornice na občanské právo Cynthia Conti-Cooková. Podle Cookové je možné jakoukoli část digitální stopy použít v trestním řízení.

Orgány činné v trestním řízení by také mohly využívat například takzvaný geofence warrant, kdy se po technologických společnostech požaduje seznam aktivních mobilních zařízení na určitém území v určitý čas. Podobných žádostí ze strany policie navíc stále přibývá, zatímco v roce 2018 jich řešila společnost Google 982, v roce 2020 už jich bylo 11 554, uvedla společnost.

Minimálně v jednom případě již byly údaje o historii vyhledávání použity ke stíhání lidí, kteří si hledali informace o potratech, uvádí CNN. V roce 2018 byla Latice Fisherová obviněna v Mississippi z vraždy druhého stupně poté, co potratila. Prokurátoři tehdy použili její historii vyhledávání a nákup potratového léku misoprostolu na internetu jako důkaz pro obvinění, že zavraždila svůj plod. Obvinění proti Fisherové byla ale nakonec stažena.

Přitom právě na internetu většina Američanek ale k potratu hledá informace. „Nedokážu si představit, že bych si v tímhle musela procházet před existencí internetu,“ cituje deník Chicago Tribune Chandler Jonesovou, která nechtěně otěhotněla v prvním ročníku studia práv na University of Baltimore School of Law.

„Nevěděla jsem, jestli nemocnice provádějí potraty. Věděla jsem, že Plánované rodičovství (nezisková organizace) provádí potraty, ale poblíž mě nic nebylo. Tak jsem si to vygooglovala,“ popisuje Jonesová.

Organizace Fond digitální obrany tak vytvořila příručku pro ženy s návodem, jak skrýt svou digitální stopu při hledání informací o potratu. Zahrnuje tipy, jako je odhlášení z personalizovaných reklam na stránkách Google a sociálních sítích, aby se minimalizovalo sledování, tak vypnutí sdílení polohy a používání prohlížečů zaměřených na ochranu soukromí, jako je DuckDuckGo nebo Firefox Focus, které neukládají data vyhledávání, neshromažďují osobní údaje ani nepovolují používání třetích stran.

Při hledání informací o potratu fond také doporučuje používat aplikace využívající šifrování typu end-to-end jako je Signal nebo WhatsApp, aby hovory a zprávy zůstaly soukromé. Na rozdíl od telefonních společností s přístupem k SMS zprávám nemají vývojáři takových aplikací přístup k obsahu šifrovaných zpráv, a proto by je soudem nemohl přinutit ke zveřejnění.

Mezi další kroky v oblasti ochrany osobních údajů patří využívání virtuálních privátních sítí (VPN) nebo používání anonymních prohlížečových oken. Přestože je téměř nemožné zcela skrýt svou digitální stopu, odborníci tvrdí, že uvedené metody mohou pomoci minimalizovat riziko a ztížit úřadům získávání citlivých dat.

Reklama

Související témata:

Doporučované