Hlavní obsah

Hodně nás umírá. Rusko ztráty nepřiznává, říká Čech bojující za separatisty

Foto: Adam Hájek / iDNES.cz / Profimedia, Profimedia.cz

Pavel Botka byl nepravomocně odsouzen za to, že před sedmi lety odjel na Donbas bojovat proti Ukrajině.

Reklama

Pavel „Kavkaz“ Botka bojuje na straně proruských separatistů. Na Donbase se ukrývá i před českým vězením. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nabízí pohled na válku vlastní optikou, která se shoduje s oficiální ruskou propagandou.

Článek

Možná nejznámější Čech, který se účastní bojů na Donbase, nenechává od počátku nikoho na pochybách, že válčí na straně Rusů.

„Ukrajinská armáda se svými nacionálními bataliony střílí do města, na lidi. Jejich základní cíle nejsou armáda, vojenské objekty. Jsou to školy, školky, tržnice, autobusová nádraží, nemocnice. Všichni to vědí,“ říká.

Pavel Botka se do bojů na Ukrajině zapojil už dlouho před letošní ruskou invazí. Mezi proruskými separatisty působí osm let. Před více než dvěma lety přišel o nohu, před měsícem ho pak soud v Česku v nepřítomnosti poslal na dvacet let do vězení. Zatím nepravomocný rozsudek konstatuje, že Botka spáchal trestný čin „účasti na teroristické skupině“ a je vinen také z teroristického útoku.

Jednačtyřicetiletý bývalý bodyguard s přezdívkou „Kavkaz“ se ke svému angažmá v konfliktu vyjadřuje ochotně. Píše na sociální sítě a čas od času mluví s novináři – jako minulý týden, kdy po delší době zareagoval na žádost o rozhovor a sám zavolal reportérce Seznam Zpráv.

Řada jeho postojů je poplatná oficiální ruské propagandě a z odpovědí je zřejmé, na čí straně Botka na východě bojuje.

Hodně nás umírá

Kde se přesně teď pohybujete? Co si mám představit pod tím, že jste byl v první linii, jak uvádíte?

No, jsme první, kdo přijde do kontaktu s těmi jejich nacionálními bataliony nebo s armádou.

A jste tedy kde?

Na teritoriu Doněcké oblasti.

A tam působíte posledních 8 let?

Ano.

Takže to se nezměnilo?

Ne, to se změnilo. My jsme teď odešli od hranic, co jsme měli s Ukrajinou. My jsme je odstrčili místy na 70–80 kilometrů.

Takže jste hlouběji ve vnitrozemí Ukrajiny?

V Doněcké oblasti, ano. Okupované ukrajinskou vlastí.

A jak postup vaší armády vypadal? Jak jste to území dobývali?

Těžko, hodně nás umírá. Ukrajinští teroristé se schovávají za civilní cíle. Svoje tanky, svoje děla, svoje rakety staví do zastavěných oblastí na sídliště mezi baráky a tím nám znemožňují na ně útočit. Protože my jim nemůžeme zabít rodinu, bratra, sestru, děti…

Nás Ukrajina nezajímá

Takže zprávy o tom, jak ruská armáda bombarduje ukrajinská města, podle vás nejsou pravdivé?

Já můžu říct, že naše dělostřelectvo, naše rakety hrozně opatrně střílí na nepřítele. Střílí tak málo, že to stojí hrozně moc životů našich lidí. Je to prostě problém. Já neříkám, že nestřílí, střílí. Ale ne tak, jak je potřeba. Střílí o mnoho méně, než by bylo potřeba.

Když říkáte „naše“, myslíte dělostřelectvo a rakety tzv. Doněcké lidové republiky, nebo ruské armády?

Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Co říkáte na zprávy, že ruští vojáci ani nevěděli, že jdou do boje, že si mysleli, že jedou jen na cvičení?

Za ruské vojáky nemůžu říct vůbec nic, to by byly jen dohady. A za naše vojáky… My dobře víme, co děláme, a víme dobře, kde jsme, a jsme rádi, že nám Rusko pomáhá, protože to vraždění, které tady trvá už 9 let, už bylo potřeba zvrátit.

Myslíte si ale, že je správné zabírat další a další území na Ukrajině? Je to přece jejich stát.

Nás Ukrajina jako taková vůbec nezajímá. Nás zajímá pouze naše oblast, nic víc, nic míň. Chceme porazit a zničit nacionalistické bataliony, které vraždí děti a ženy už 8 let. Nás zajímá pouze to, aby naše rodiny mohly žít normální život, a ne se každý den bát, že přiletí granát nebo raketa.

A jaký je plán, jak to vyřešit?

Plán je úplně jednoduchý. Pan prezident Vladimir Vladimirovič Putin řekl, že ta akce, která probíhá, není válka. Je to speciální operace přinucení k míru.

Myslíte si, že se dá k míru přinutit válkou?

Je to úplně prosté. Prostě je potřeba zničit nacionalistické bataliony, které vzývají Hitlera, Banderu a všechny se znakem SS na helmách.

Taky bych šel za lepším

Proti Rusku stojí celá Ukrajina, to přece nejsou jen nějaké bataliony?

Ale vždyť to není žádná pravda.

Není?

Ne, každý den z osvobozeného území na naše teritorium čili do Ruska běží minimálně 1 000 lidí. Každý den od začátku. Tak si spočítejme, kolik to je. A běží dál a víc. Vždycky je těm lidem dána možnost: běžte na západ, nebo běžte do Ruska. Proč tam jdou? Asi necítí žádné ohrožení, že bychom je vraždili nebo s nimi něco hrozného dělali.

Na západ už odešly z Ukrajiny kvůli válce 4 miliony uprchlíků.

Tak z Ukrajiny lidi utíkají mnoho let. To je stejné jako s Afričany. Když vy jim dáte lepší šanci na život, kdo by nešel? Já bych taky šel. Jestli je bez práce a je možné někde normálně žít, já bych to bral všemi deseti.

To myslíte ty matky s dětmi, které utíkají bez mužů?

Jdou za lepším, ano. Já souhlasím.

Myslíte si, že jdou za lepším? Že neutíkají před válkou a nenechávají tam ty muže proto, aby bojovali za svou vlast?

Ale vždyť nikdo nechce být ve válce. My také nechceme být ve válce. My nechceme, aby 8 let na nás někdo střílel. Nikdo to nechtěl. Proč Ukrajina za 8 let z minských dohod nedodržela jedinou dohodu nebo podmínku? Nic nedodržela, nic neudělala.

A Rusko to dodržovalo? Vy jste to dodržovali?

My jsme to dodržovali, ano. Já jsem byl v té době v armádě a z naší strany nikdo nestřílel. Platí přísný zákaz střílet na nepřítele.

Viděl jsem to v televizi

Jak jste se vlastně dostal k tomu, že na Donbase teď bojujete?

Je to úplně jednoduché. V televizi jsem viděl, co se děje, přijel jsem se podívat na Ukrajinu, jestli to je pravda, a zůstal jsem a začal jsem pomáhat.

Jak dlouho už tam jste?

Čtrnáctý patnáctý rok. (Podle žalobce Marka Bodláka bylo prokázáno, že Botka je na Ukrajině od roku 2015 – viz dole za rozhovorem infobox „Žalobce: Je narušený, i když méně než ostatní“.)

Říkal jste, že tam máte rodinu? Jak jste to myslel?

Já nemám ženu, nemám tady děti, to vůbec. Já tady mám hrozně blízké přátele a v jejich rodině jsem v podstatě adoptovaný.

Do Česka už se nikdy nevrátíte? I kvůli tomu soudu?

Já neříkám nikdy. Podívejte se, vaše propaganda je teď taková, jaká je. Až vám zaplatí jiní lidé za něco jiného, budete dělat třeba úplně všechno naopak a třeba v ten moment se u mě obnoví soud a zprostí mě všeho, protože řeknou, že to bylo vymyšlené bez podkladů, bez důkazů a bez zákona. Takže dneska to je tak a zítra to může být úplně jinak. Jak je propaganda na západě, tak je propaganda na východě. O tom samozřejmě není potřeba nějak diskutovat. Vy to dobře víte, stejně jako já.

Ztráty jsou jinde, než říká Rusko

V čem je propaganda na východě, když ji připouštíte?

Rusko neříká přesně naše ztráty. Naše ztráty jsou trochu někde jinde, než říká Rusko.

A co to znamená? Jsou vyšší?

No, řekněme, že jsou jinde.

Žalobce: Narušená osoba, i když méně než ostatní

Foto: Z Facebooku P.B., Seznam Zprávy

Pavel Botka.

Vyšetřování případu Pavla Botky, na jehož konci byl vynesen dosud nepravomocný rozsudek 20 let vězení, dozoroval žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Předně je třeba uvést, že Pavel Botka se zapojil do nelegálních polovojenských jednotek separatistů na východě Ukrajiny, které usilují o odtržení části území Ukrajiny. Tyto jednotky provádějí na výsostném území suverénního, demokratického a mezinárodně uznávaného státu, jímž Ukrajina je, ozbrojené útoky na příslušníky ukrajinských vládních jednotek,“ uvedl pro Seznam Zprávy, když byl požádán o detaily Botkova případu.

„Stejně jako všichni ostatní příslušníci separatistických jednotek, na něž byla podána obžaloba, se jedná o osobu v minulosti soudně trestanou, která má problémy se začleněním do společnosti, byť je pravdou, že v porovnání s ostatními obžalovanými se jedná o osobu poměrně méně narušenou,“ popisuje státní zástupce, jenž se znalostí obžalovaného zpochybňuje jeho tvrzení uvedená v rozhovoru.

Podle rozsudku vstoupil Pavel Botka do řad separatistů v dubnu 2015 a podílel se na plnění nejrůznějších vojenských úkolů, ke kterým patřily ozbrojené útoky na ukrajinské jednotky. Žalobce Bodlák proto některá tvrzení uvedená Botkou v rozhovoru zpochybňuje.

„Pokud jde o tvrzení Pavla Botky v rozhovoru, tak ta svědčí spíše o myšlenkovém obzoru dotyčného a asi nemá smysl je jakkoliv komentovat. Nicméně rozhodně není pravdou, že by na Ukrajině byl již 14. či 15. rok, jak tvrdí. Je tam 7 roků,“ uvedl žalobce Bodlák.

„Pokud tvrdí, že ho odsoudila soudkyně bez důkazů, pak je třeba uvést jednak to, že nalézací soud provedl velmi pečlivé dokazování a své skutkové a právní závěry podrobně v rozsudku odůvodnil. A zadruhé to, že senát, který Pavla Botku odsoudil, se skládal ze samých mužů, nebyla v něm ani jedna žena…,“ dodává státní zástupce.

Reklama

Doporučované