Hlavní obsah

Hongkong čelí nedostatku potravin. Kvůli covidu chybí řidiči

Foto: Profimedia.cz

Naprostá většina lidí ve městě nosí na veřejnosti roušky či respirátory.

Reklama

Hongkong se potýká s nejhorší vlnou nákazy od začátku pandemie. Město má problém s plnými nemocnicemi i dodávkou potravin, Čína proto přislíbila regionu pomoc.

Článek

Hongkong se potýká s vlnou koronavirové nákazy. V neděli město oznámilo 1347 nových případů koronaviru. To sice znamená mírné snížení oproti rekordním číslům ze soboty (1514 případů), místní úřady mají ale obavu, že šíření nákazy může znamenat hrozbu pro přetížený zdravotnický systém, uvedla agentura Reuters.

A problém číhá i na jiné frontě - tedy v potravinové soběstačnosti města. Mezi pozitivně testovanými z posledních dní je totiž i velké množství řidičů, kteří vozí potraviny přes hranice. Co by jinde nemuselo znít jako takový problém, může mít v asijském obchodním centru dramatické důsledky. Hongkong totiž dováží asi 90 % potravin.

Nedostatek řidičů už pociťují i zákazníci. V posledních dnech hlavně v dostupnosti zeleniny a čerstvých ryb. Průměrné ceny těchto komodit se zvýšily až o 30 %, jelikož velké množství potravin nadále zůstává na hranicích, informoval Bloomberg.

„Pevninské úřady a (hongkongská) vláda úzce spolupracují na přijetí opatření k urychlení dodávek potravin pro Hongkong, aby se situace co nejdříve vrátila do normálu,“ uvedla v neděli vláda.

Hongkong a pevninská Čína se dlouhodobě snaží v rámci „zero-COVID“ strategie o maximální kontrolu šíření nemoci. Ukázalo se však, že variantu omikron není snadné udržet pod kontrolou.

Hongkongský generální sekretář John Lee v sobotu po vzájemném jednání oznámil, že Čína poskytne městu pomoc v podobě testovacích i léčebných kapacit. Řekl ale, že Hongkong, kde jsou v současnosti uzavřeny školy a některé služby, neplánuje lockdown, tak jako v jiných čínských městech.

„Na setkání jsme byli všichni na stejné vlně,“ sdělil Lee reportérům po schůzce s čínskými představiteli. „Bude nám poskytnuta veškerá podpora. Rychlotesty a pomoc s budováním izolačních zařízení. To jsou věci, na kterých jsme se shodli,“ dodal.

I přestože se množství denních nákaz v Hongkongu může zdát v porovnání s evropskými průměry zanedbatelné, podle dostupných dat jsou lůžka ve městě obsazena už z 90 %.

Tajemník práce a sociálních věcí Law Chi-kwong navíc oznámil, že město zkrátí dobu karantény rezidentům a zaměstnancům domovů pro seniory, protože jsou téměř zaplněna izolační zařízení.

V návaznosti na smrt čtyřletého dítěte, které bylo tento týden pozitivně testováno na koronavirus, vláda navíc v neděli oznámila, že děti od tří let budou mít od 15. února nárok na očkování.

Reklama

Doporučované