Hlavní obsah

Horní díl plavek je diskriminace. Berlín ženám povolil koupání „nahoře bez“

Foto: Josep Curto, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Plavání „nahoře bez“ ženám umožní nová pravidla provozu bazénů a koupališť, která se budou měnit na základě stížnosti mladé ženy. Pro každého návštěvníka – bez ohledu na jeho pohlaví, pro ženy i muže – má platit to samé.

Článek

Nebylo to zakázané, ale teď to bude vysloveně povolené. Ženy se v berlínských veřejných bazénech budou moci brzy koupat bez vrchního dílu plavek.

Informovala o tom v pátek německá média s odkazem na rozhodnutí berlínských úřadů.

Úředníci dostali na stůl stížnost ženy, kterou vykázali z berlínského venkovního bazénu ve čtvrti Treptow-Köpenick kvůli tomu, že se opalovala „nahoře bez“. Žena to považovala za diskriminační a obrátila se na úřad ombudsmana.

Podobnou stížnost podala i další žena. V prosinci jí v nespecifikovaném berlínském bazénu nařídili, aby se zahalila, zatímco muži mohli plavat bez zakryté horní části, argumentovala.

Jak v pátek napsal Berliner Morgenpost, ombudsman s tím, že se obě ženy staly oběťmi diskriminace, souhlasil. Má za to, že šlo o diskriminaci na základě pohlaví.

Na rozhodnutí veřejného ochránce práv obratem zareagoval berlínský provozovatel koupališť, Berliner Bäderbetriebe (BBB), a odpovídajícím způsobem změnil pravidla oblékání. Dál platí, že plavky musí zakrývat genitálie. To platí pro každého návštěvníka bez ohledu na jeho pohlaví. Co je nové: V pravidlech nestojí nic o zakrývání prsů.

„Úřad ombudsmana rozhodnutí BBB vítá, protože zavádí rovná práva pro všechny Berlíňany, ať už jde o muže, ženy, nebo nebinární osoby,“ citoval list Independent Doris Liebscherovou, vedoucí úřadu ombudsmana.

Mohlo by vás zajímat

Se sexuálním násilím nebo obtěžováním se na akademické půdě setkají téměř dva ze tří studentů a zaměstnanců. Útokům jsou vystaveny hlavně ženy a členové sexuálních nebo národnostních menšin. Vyplývá to z evropského výzkumu.

Třiatřicetiletá stěžovatelka podle listu Tagesspiegel namítala, že provozovatel bazénu neměl právo ji vykázat kvůli nevhodnému koupacímu úboru, protože v pravidlech se hovoří pouze o „řádném“ oděvu. Podle ní se v bazénu „nahoře bez“ muži koupou bez problémů, přičemž provozní řád se o rozdílech mezi pohlavími specificky nijak nezmiňuje.

Její vítězný boj v Německu uvítají především ti, kteří se zasazují o takzvanou Freikörperkultur - kulturu osvobozeného těla, naturismus. V zemi má dlouhou tradici.

Web BBC připomněl, že zahraniční návštěvníci Německa jsou často překvapeni - a někdy i vyloženě znepokojeni – pohledem na „nahé Němce dovádějící v jezerech, v parcích, nebo se potící v saunách.“ Je to však země, která považuje veřejnou nahotu v určitých situacích za vhodnou a zdravou.

Otázka, zda a do jaké míry je to na městských koupalištích přípustné, trápí nejeden místní úřad. Loni v létě umožnila ženám koupání bez horního dílu plavek například města Göttingen v Dolním Sasku a Siegen v Severním Porýní-Vestfálsku.

Také Hannover, hlavní město spolkové země Dolní Sasko, podle webu Independent změnil na konci roku 2022 pravidla pro koupání a nařídil, že v městských lázních musí být zakryty pouze „primární pohlavní orgány“.

Reklama

Doporučované