Hlavní obsah

Hrdina z lidu. Brooklynského střelce pomohl dopadnout mladý Syřan

Foto: Profimedia.cz

Zack Tahan odpovídá na otázky reportérů.

Reklama

Hlavní zásluhu na dopadení střelce z brooklynského metra má 21letý Zack Tahan, který podezřelého zahlédl na kameře a okamžitě zavolal policii.

Článek

Newyorská policie ve středu po téměř 30 hodinách pátrání zatkla 62letého muže podezřelého ze střelby v metru ve čtvrti Brooklyn, při níž bylo postřeleno deset lidí a další skoro dvě desítky utrpěly jiná zranění. Hlavní zásluhu na dopadení útočníka má však 21letý Zack Tahan, instalátor kamer v obchodech, který podezřelého zahlédl na jedné z kamer a okamžitě zavolal policii, píše web HuffPost.

Tahan, který původně pochází ze Sýrie, pracoval na instalaci sledovacího zařízení v obchodě ve čtvrti East Village, když na displeji jedné z kamer, která snímala ulici, poznal muže podezřelého z útoku v brooklynském metru.

„Jmenuji se Zack,“ říká Tahan na videu, jež bylo zveřejněno na Twitteru. „Pracoval jsem uvnitř obchodu, instaloval jsem kamery a najednou vidím na displeji toho chlapa a říkám si: To je on! Musím zavolat policii. Tak jsem ji zavolal a chytili jsme ho.“

Zadržený muž jménem Frank R. James podle policie v úterý okolo 8:30 místního času (14:30 SELČ) odpálil dýmovnici v soupravě metra a následně zahájil palbu z pistole. Vystřelil celkem 33krát, přičemž v další střelbě mu zřejmě podle vyšetřovatelů zabránilo to, že se mu zbraň zasekla.

V nastalém chaosu se mu podařilo uniknout a policie střelce během středy marně hledala až do chvíle, kdy dostala tip od pohotového Tahana, který ihned po telefonátu varoval kolemjdoucí, aby se od muže drželi dál.

„Říkal jsem jim: Lidi, držte se od něj dál, ten chlap něco udělá,“ řekl Tahan médiím. Zadržení později potvrdil na tiskové konferenci starosta New Yorku Eric Adams. Tahanovi poděkovala mimo jiné newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová.

„Děkuji za vaši statečnost, Zacku. Celý New York je vám vděčný,“ napsala na Twitteru.

Motiv činu je stále nejasný, prokuratura podezřelého stíhá za útok na veřejnou dopravu, což je federální teroristický zločin, za který hrozí až doživotí. Podle oblastního prokurátora Breona Peace policie neobjevila známky toho, že by byl James napojený na mezinárodní či vnitřní teroristické organizace, a motiv stále vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované