Hlavní obsah

Hurikán Ian si vyžádal na Floridě stovky obětí. Miliony lidí jsou bez proudu

Foto: Profimedia.cz

Muž prochází troskami na ulici po hurikánu Ian ve městě Punta Gorda na Floridě, 29. září 2022.

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Ian si vyžádal na Floridě stovky obětí. Způsobil rovněž masivní výpadek proudu a zpustošil domy i infrastrukturu. Úřady stále pátrají po tisících lidí. Podle Bidena by mohlo jít o nejsmrtelnější hurikán v historii státu.

Článek

Hurikán Ian zasáhl Floridu, kde za sebou ničivá bouře nechala povodně, zničené domy i poškozenou infrastrukturu. Floridský guvernér Ron DeSantis řekl, že hurikán způsobil historicky významnou spoušť, a označil jím vzniklé záplavy za nejhorší za posledních 500 let.

Hurikán si měl podle nepotvrzených zpráv vyžádat stovky obětí. „Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“ řekl stanici ABC Carmine Marceno, šerif okresu Lee, kde leží města Fort Myers a Cape Coral. Ta dnes označil DeSantis za zdevastovaná.

Očekává se, že Ian může být jednou z nejhorších bouří, které kdy stát zasáhly. Hurikán přiměl 2,5 milionu lidí k evakuaci a úřady pátrají po tisících nezvěstných. „Mohl by to být nejsmrtelnější hurikán v historii Floridy. Čísla jsou zatím nejasná, ale slyšíme první zprávy o tom, že může jít o značné ztráty na životech,“ řekl americký prezident Joe Biden.

Podle stanice BBC se dosud podařilo potvrdit úmrtí deseti lidí. Ke všem mělo dojít v okrese Charlotte, který čelil intenzivnímu vichru. O život během hurikánu přišel například dvaasedmdesátiletý muž, který šel vypustil bazén a spadl při tom do kanálu, nebo osmatřicetiletý muž, jenž zemřel při dopravní nehodě způsobené přírodním živlem.

Americký prezident slíbil, že Floridu navštíví, „až to podmínky dovolí“. Federální vláda podle něj pokryje veškeré výdaje Floridy spojené se škodami, které hurikán způsobí. Bez proudu zůstává nyní na Floridě přes 2,6 milionu odběratelů.

Podívejte se na fotografie škod, které hurikán napáchal

Jedna z nejsilnějších bouří zasáhla Floridu. Zaplavila ulice, ničila domy a vyvracela stromy. Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Hurikán předtím na Kubě připravil o život dva lidi a přerušil dodávky elektřiny.

Ve čtvrtek ráno se doprava na hlavní silnici, jež protíná celý floridský poloostrov, zkomplikovala a auta se musela vracet i do oblastí, které byly nejvíce zasažené. Šerif okresu Lee uvedl, že jeho úřad se snažil reagovat na tisíce tísňových volání, ale mnoho silnic a mostů ve Fort Myers a okolí bylo neprůjezdných.

Jednou z nich je město Fort Myers, kde rodina Valerie Bartleyové strávila hodiny tím, že držela jídelní stůl opřený o dveře na terasu. Měla obavy, že bouře „roztrhá jejich dům na kusy“. „Byla jsem vyděšená. Slyšeli jsme, jak na náš dům dopadají střešní tašky a trosky z domů v okolí,“ popsala pro agenturu AP.

„Řekl bych, že největší škody, které jsem viděl, byly na pláži ve Fort Myers, některé domy byly zničeny, z některých zbyly jen betonové desky,“ okomentoval dopady hurikánu DeSantis.

Zkázu ve městě Fort Myers ilustrují mimo jiné snímky, jež ukazují hromadně vyplavené lodě zaklíněné mezi pobřežními budovami.

Hurikán zasáhl ve stejné části Floridy i město Port Charlotte, kde ho přežili 48letý Tom a jeho 66letá matka Kathy, upoutaná na invalidní vozík. Popsali pro BBC, že se schovávali v koupelně, když jim hurikán strhl střechu z domu. Rozhodli se po devastující bouři z Floridy odjet s tím, že jejich dům je zničený a město, ve kterém žili mnoho let, už teď nepoznávají.

Renee Smithová, která žije ve městě Punta Gorda na jihozápadě Floridy, popsala pro televizi MSNBC, jak se připravovala na příchod hurikánu. Na okna přilepila polštáře a igelitové tašky, aby se voda nedostala dovnitř. Nemohla se urychleně evakuovat, pečuje totiž o svého manžela, jenž má ochrnuté nohy. Aby přečkali hurikán, přivázala manžela k posteli a navlékla mu záchrannou vestu, aby se v případě přívalu vody neutopil.

Na bezprostředních záchranných a opravných pracích se podílí asi třicet tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolníků. Floridský ministr DeSantis uvedl, že některé oblasti státu však zůstávají kvůli katastrofě nepřístupné. „Množství vody, které stoupá a pravděpodobně bude stoupat i dnes, i když bouře přechází, je v podstatě pětiletá povodeň,“ řekl podle BBC.

Ian zasáhl Floridu s rychlostí větru až 241 kilometrů v hodině, což ho řadí na páté místo nejsilnějších hurikánů, které kdy Spojené státy zasáhly, uvádí AP. Následně se přesunul rychlostí asi 14 kilometrů z východu na západ přes Atlantský oceán.

Intenzita hurikánu se v posledních hodinách snížila a živel byl meteorology klasifikován jako tropická bouře. V podvečer místního času opět zesílil na hurikán, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Nyní se nachází asi 540 kilometrů jihozápadně od mysu Cape Fear v Severní Karolíně. Vítr v něm nyní dosahuje rychlosti kolem 120 kilometrů za hodinu.

S americkou pevninou se má znovu setkat v pátek ráno (odpoledne SELČ) ve státě Jižní Karolína, kde mezitím americký prezident Biden vyhlásil nouzový stav. Později by měl hurikán rychle zeslábnout.

Než se hurikán přehnal přes Floridu, zasáhl rovněž Kubu, kde zanechal zničenou infrastrukturu i tabákové plantáže. Nahlášené jsou zde zatím dvě oběti (více jsme psali zde).

Reklama

Doporučované