Hlavní obsah

Hvězda Fox News předvolaná kvůli útoku na Kapitol. Možná znal Trumpovy plány

Foto: Profimedia.cz

Po útoku na americký Kongres z loňského ledna zemřelo 5 lidí.

Reklama

Výročí útoku na Kapitol se blíží. Vyšetřování události pokračuje a komise se s dotazy poprvé obrací také na pracovníka médií – přední tvář stanice Fox News Seana Hannityho. Joe Biden mezitím plánuje připomínku neštěstí.

Článek

Zvláštní komise Sněmovny reprezentantů stále vyšetřuje události z 6. ledna 2021. Při útoku na americký Kongres zemřeli čtyři lidé a následujícího dne po napadení demonstranty zemřel také jeden z kapitolských policistů. Zraněná jich ale byla více než stovka.

Podle některých hlasů má útok na svědomí bývalý prezident Donald Trump a jeho dlouhodobá rétorika. Řada žalob, které tehdejší hlavu Spojených států zmiňují, totiž tvrdí, že Trump si byl vědom potenciálního násilí, které mohlo propuknout.

Bývalý prezident však s vyšetřovací komisí odmítá spolupracovat a vede s ní soudní spor o to, zda má povinnost panelu poskytnout některé svoje dokumenty. Ke stejnému postupu nabádá i svoje bývalé spolupracovníky, jeho bývalý poradce Steve Bannon kvůli tomu nicméně čelí trestnímu stíhání.

Komise v úterý oznámila, že požádala o rozhovor Trumpova blízkého spojence a jednoho z nejslavnějších moderátorů televize Fox News Seana Hannityho, jehož se chce dotazovat na komunikaci s prezidentem a jeho nejbližšími poradci ve dnech kolem útoku na Kongres.

„Výbor má k dispozici informace, které naznačují, že jste dopředu věděl o plánech prezidenta Trumpa a jeho právního týmu na 6. ledna. Zdá se také, že jste ohledně toho vyjadřoval obavy a poskytoval rady prezidentovi a některým zaměstnancům Bílého domu,“ stojí ve veřejné výzvě Hannitymu s připomínkou toho, že dané okolnosti dělají z moderátora faktického svědka.

Den před útokem například Hannity odeslal zprávu, ve které vyjadřoval své obavy o příštích 48 hodin. Během násilných událostí pak například skrze bývalého personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse apeloval na Trumpa, aby požádal lidi o poklidné opuštění Kapitolu.

„Může učinit prohlášení? Požádat lidi, aby opustili Kapitol?“ stojí v jedné z již zveřejněných zpráv. Moderátor měl navíc už v předchozích dnech tlačit na to, aby Trumpovo okolí nevyzývalo Kongres k zpochybnění výsledků voleb.

Jedná se o první podobnou žádost komise namířenou na pracovníka médií, která značí, že zákonodárci rozšiřují svůj záběr a chtějí hovořit se všemi lidmi, kteří byli s Trumpem a jeho blízkým okruhem spolupracovníků ve spojení, píše agentura AP.

Dosud kvůli vyšetřování kongresmani předvolali několik desítek lidí, mezi kterými je například i bývalá mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová nebo exprezidentovi poradci Stephen Miller a Jason Miller. Předvolání dostal také Dan Scavino, který měl v Bílém domě na starosti komunikaci na sociálních sítí, nebo šéf Trumpova volebního štábu Bill Stepien.

Komise se pokusila předvolat i někdejšího poradce Steva Bannona, ale ten se před ni odmítl dostavit. Byl proto krátce zatčen a hrozí mu až dva roky vězení.

Donald Trump mezitím odvolal svou tiskovou konferenci, která se měla konat přímo v den výročí útoku. Rozhodnutí odůvodnil tím, že namísto toho své názory sdělí na mítinku se svými podporovateli plánovaném na 15. ledna v Arizoně.

To, že k výročí nepokojů hodlá uspořádat tiskovou konferenci ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě, Trump oznámil již ke konci loňského roku. Znovu přitom opakoval svá nepodložená tvrzení o údajných volebních podvodech v prezidentských volbách z roku 2020, v nichž prohrál s demokratem Bidenem.

Právě tyto výroky, které se nezakládají na pravdě podle soudů, místních volebních činitelů i členů jeho tehdejší administrativy přitom podle řady pozorovatelů spustily útok na sídlo zákonodárného sboru.

K výročí útoku na Kongres ovšem plánuje vystoupit stávající americký prezident Joe Biden. V Kapitolu se bude držet minuta ticha za oběti násilností.

Reklama

Doporučované