Hlavní obsah

Interrupce poštou. USA zmírnily omezení potratových pilulek

Foto: Profimedia.cz

Asi 40 % interrupcí v USA se momentálně provádí za pomoci léků spíše než chirurgických zákroků. Ilustrační fotografie.

Reklama

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ve čtvrtek odstranil zásadní překážku týkající se potratových pilulek. Tablety na ukončení těhotenství bude nyní trvale možné obdržet poštou, ženy si je nebudou muset vyzvedávat osobně.

Článek

Léky s účinnou látkou mifepriston Spojené státy schválily k použití v roce 2000 a za účelem ukončení těhotenství je lze použít během prvních deseti týdnů od početí. Někdy je pak lékaři předepisují také k léčbě žen, které procházejí samovolným potratem. Potratové pilulky však není tak jednoduché získat, již od jejich schválení bylo nutné, aby se pro ně pacienti vypravili osobně.

Omezení americká vláda dočasně zrušila začátkem tohoto roku kvůli přetrvávající pandemii covidu-19, která celý proces pro mnohé ztížila. Krok ženám umožnil, aby svůj stav konzultovaly s poskytovatelem zdravotní péče po telefonu, a léky pak mohly být na jejich adresu doručeny poštou. Nové rozhodnutí Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) však změnu učinilo trvalou.

Interrupce za pomoci léků

Mifepriston v těle funguje tak, že blokuje hormon progesteron. Bez progesteronu se rozpadne výstelka dělohy a těhotenství nemůže pokračovat. Po potratové pilulce přichází jiná látka zvaná misoprostol, která způsobuje stahování dělohy, což vyvolává křeče a krvácení podobně jako při spontánním potratu.

Podle nových pravidel tedy pacienti nebudou muset pro léky chodit na kliniku, do lékařské ordinace nebo do nemocnice osobně. Poštou jim je budou moci zaslat certifikovaní lékaři či lékárny. Lékaři kromě certifikace budou stále muset absolvovat i školení, a měli by tedy být schopni reagovat na možné nežádoucí účinky, informuje agentura AP.

„Rozhodnutí FDA bude obrovskou úlevou pro bezpočet pacientů,“ cituje agentura Reuters Georgeanne Usovaovou z neziskové organizace ACLU, která se věnuje ochraně práv a svobod amerických občanů. Organizace odstranění nejpřísnějších požadavků uvítala, nechala se ale slyšet, že FDA měl jít ještě dále. Možnost léky předepsat by podle nich měl mít jakýkoliv lékař a výdej by měl probíhat v širším spektru lékáren.

Nové nastavení nicméně přijde vhod například těm ženám, které žijí na venkově. V některých případech totiž poskytovatelé zdravotních služeb nejsou dostatečně blízko a vypravit se za nimi je náročné. Problémem může být třeba nedostatek peněz na cestu i omezené možnosti dopravy.

Proti pravidlu, které umožňovalo vyzvednutí léku pouze osobně, se již dlouho staví různé lékařské společnosti, včetně Americké lékařské asociace. Podle těchto kritiků totiž omezení pacientům neposkytovalo žádný jasný přínos. Odpůrci potratů však argumentují tím, že rozhodnutí úřadu bude mít za následek více vedlejších účinků i zdravotních komplikací.

Mezi běžné vedlejší účinky pilulek patří křeče, krvácení, nevolnost, bolest hlavy a průjem. V některých případech je dokonce nutné nadměrné krvácení zastavit chirurgickým zákrokem. Podle FDA pak od roku 2000 došlo k celkem 26 úmrtím souvisejícím s danými léky, ne všechna však lze kvůli různým faktorům připsat přímo medikaci.

Rozhodnutí FDA nejspíše rozvíří už tak bouřlivou debatu o umělém přerušení těhotenství, která se za oceánem vede. Podle agentury AP je již nyní jisté, že ve státech pod vedením republikánů podnítí právní výzvy a další omezení. Účinek nových pravidel se tak bude lišit oblast od oblasti.

Telemedicína

Jako telemedicínu označujeme takové aplikace a služby, které slouží ve zdravotní péči (včetně prevence, diagnostiky, léčby či léčebné rehabilitace) a které umožnují byť jen dílčí rozhodnutí či výkon v rámci zdravotních služeb. Do telemedicíny nebývají zpravidla řazeny aplikace, které slouží jen jako podpůrná doplňková informace o zdravotním stavu, není u nich jasný vztah ke konkrétní zdravotní službě.

Ve více než desítce amerických států již navíc existují zákony, které zakazují takzvanou telemedicínu i zasílání potratových pilulek prostřednictvím pošty. Ženy v těchto regionech proto změny pravidel nebudou moci využít, otevírá se jim však možnost cestovat do jiného státu, kde interrupce prostřednictvím léků umožněna bude.

Ve spojení s interrupcemi je v poslední době často skloňován zejména stát Texas. Minulý týden americký nejvyšší soud ponechal v platnosti nový texaský potratový zákon, který zakazuje veškeré interrupce po zhruba šestém týdnu těhotenství. Jak poznamenává například AP, jde o dobu, ve které velká většina žen ještě ani netuší, že čeká dítě.

Soud však rozhodl také o tom, že potratové kliniky mohou o zablokování zákona požádat federální soudy. Odstranil tak jednu z hlavních právních kliček, kterou se předkladatelé zákona snažili normu ochránit před případným zrušením kvůli nesouladu s americkou ústavou.

Asi 40 % všech potratů v USA se momentálně provádí za pomoci léků spíše než chirurgických zákroků. Tento druh interrupce je ve Spojených státech dostupný za použití již zmiňovaného mifepristonu, který se používá spolu misoprostolem.

Reklama

Doporučované