Hlavní obsah

Invaze na Ukrajinu? Putinovi blízcí oligarchové pak přijdou o majetky

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Roman Abramovič, jeden z nejbohatších Rusů a mimo jiné majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea FC. Snímek je ilustrační.

Reklama

K zvládnutí situace na Ukrajině je třeba omezit investice ruských oligarchů na Západě. Británie proto oznámila zpřísnění sankcí proti Rusku, pokud napadne Ukrajinu. Podrobnosti sdělí během příštího týdne.

Článek

Britská ministryně zahraničí Lizz Trussová oznámila zpřísnění sankcí pro ruské oligarchy v případě ruské invaze na Ukrajinu a také další plány Británie na podporu ohrožené země. Informovala o tom v neděli televize Sky News. Vyslání britských vojáků do boje při případné ruské invazi však ministryně označila za „velmi nepravděpodobné“.

„V průběhu příštího týdne oznámíme zdokonalenou legislativu (týkající se) sankcí, abychom se mohli zaměřit na ruské zájmy, které se přímo týkají Kremlu,“ uvedla ministryně. „Protože je opravdu třeba tyto události zastavit, je to naše priorita číslo jedna,“ dodala. Nová legislativa by měla umožnit britské vládě zaměřit se na jakoukoliv společnost v zemi, která je nějakým způsobem spojena s Kremlem a jeho zájmy.

Trussová oznámila mimo jiné posílení vzdušné podpory nad Černým mořem, vyslání zásilky zbraní na Ukrajinu či peněžitou podporu. Premiér Boris Johnson v neděli varoval před „stále znepokojivější“ situací kolem Ukrajiny a vyzval k mírovému řešení. „Nadále vyzývám Rusko, aby se účastnilo vyjednávání a vyvarovalo se bezohledné a katastrofické invaze,“ napsal na twitter.

Ministryně zahraničí dodala, že v souvislosti se zavedením sankcí „nic není mimo hru“. Bližší detaily však zatím odmítla uvést. Je tedy otázkou, jakou podobu budou takové sankce mít a zda budou opravdu účinné.

Ruské investice v Londýně

Americký think thank Center for american progress zveřejnil před několika dny rozsáhlou analýzu, která rozebírá situaci na Ukrajině a postoj Evropy a Spojených států k tamní krizi. Text mimo jiné popisuje vliv ruských oligarchů na Západě a konkrétně i v Británii.

Rusko je známo svou extrémní disproporcí v rozdělení majetku. Skupina pěti set „vyvolených“, s vazbami na prezidenta Putina, kontroluje větší množství majetku než zbylých 114 mil. obyvatel dohromady. Nejen proto je Rusko často nazýváno „kleptokracií“.

Značnou část tohoto majetku však představují investice na Západě. Objem ruských soukromých peněz držených v zahraničí může činit více než jeden bilion dolarů. A jelikož ruští oligarchové představují jeden z klíčových pilířů Putinova režimu, je zřejmě třeba se z hlediska sankcí zaměřit právě na ruské investice v zahraničí.

Oligarchové nakupují na západě nemovitosti, přispívají politickým stranám či univerzitám, kam posílají své potomky, a skupují média, sportovní týmy či společnosti. Zaměstnávají nejlepší právníky a účetní, kteří se často postarají o neprůhlednost transakcí. Článek NY Times zmiňuje právě roli britských právníků, bankéřů a v neposlední řadě politiků, kteří umožňují proudění ruských peněz do Británie. Doslova v něm stojí, že „nikdo nebyl k ruským oligarchům vstřícnější než britští politici“.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská čtvrť Eaton Square, ruskými občany žijícími v Londýně přezdívaná jako Red Square.

Dle analýzy je třeba, aby se Spojené státy a Evropa spojily a provedly masivní akci proti ruským oligarchům a jejich majetku na Západě. Zmíněn je právě Londýn, jenž se stal hlavním centrem pro peníze ruských oligarchů, kteří vlastní nemovitosti na nejlepších londýnských adresách. Dostal dokonce výsměšnou přezdívku „Londongrad“.

Vláda Borise Johnsona se ráda chlubí tím, že vede Západ proti Putinovi, avšak odesláním několika letadel se zbraněmi nic nevyřeší. Pokud chce britská vláda opravdu Ukrajině pomoci, měla by donutit Putinovy oligarchy, aby si vzali peníze domů. Ti pak budou jistě méně ochotni tolerovat riskantní politiku Kremlu, pokud je to bude stát peníze, píše dále NY Times.

Reklama

Doporučované