Hlavní obsah

Irsko ruší většinu proticovidových opatření

Foto: Profimedia.cz

Snímek z irské metropole Dublin.

Reklama

Díky vysoké proočkovanosti populace třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 nezpůsobil omikron enormní tlak na tamní zdravotnictví. Vláda tak již dále nemá důvod lidem upírat osobní svobody, jak uvedla v pátek.

Článek

Irsko ode dneška zruší téměř všechna dosavadní omezení vyhlášená v souvislosti s pandemií covidu-19. Výrazný nárůst počtu infikovaných se totiž neprojevil zvýšením počtu pacientů vyžadujících intenzivní nemocniční péči.

Opět plně otevřít budou moci hospody, restaurace a diskotéky a jejich návštěvníci už nebudou muset prokazovat své naočkování nebo dodržovat rozestupy, oznámil v pátek večer premiér ostrovní země Micheál Martin. „Lidé jsou druh, který se socializuje, a my Irové se socializujeme víc než všichni ostatní… Je čas, abychom opět byli sami sebou,“ řekl v televizním projevu.

Irsko mělo ještě minulý týden druhou nejvyšší incidenci covidu-19 v Evropě, ale patří také mezi země s nejrychlejším očkováním posilujícími dávkami. Ty podle něj „zcela změnily“ situaci v zemi. Počet vážně nemocných se tak podařilo udržet výrazně pod úrovní předchozího vrcholu.

Na základě doporučení zdravotních úřadů se nyní vláda mimo jiné rozhodla, že bary a restaurace už nebudou muset zavírat ve 20:00. Venkovní i vnitřní akce se budou moci konat bez omezení kapacity. Restrikce vláda zavedla na konci minulého roku, kdy udeřila omikronová vlna.

Od příštího pondělí pak přestává platit závazek využívat možnost práce z domova tam, kde je to možné. Některá omezení však zůstávají. Kromě povinných roušek v dopravě a obchodech do konce února se to týká i cestování ze zahraničí, kdy lidé musí předložit doklad o očkování nebo prodělání nemoci a negativní test. V případě pozitivního výsledku bude nadále třeba se izolovat. Návštěvníci Irska rovněž budou nadále muset uvádět adresu pobytu i nedávnou cestovatelskou historii.

Premiér Martin však slíbil, že vláda už nebude omezovat osobní svobody, pokud to nebude nutné. Irsko podle něj přestálo „omikronovou bouři“. „Stál jsem tu a hovořil k vám ve velice temných dnech. Dneska je ale dobrý den,“ cituje jeho páteční projev server Al-Džazíra.

Dodal nicméně, že konec většiny koronavirových restrikcí může vést k dočasnému nárůstu nově nakažených. Lidé by se tak podle irské vlády měli dále očkovat. „Chtěl bych zcela upřímně říct, že pandemie neskončila. Nesmíme přestat být ostražití… Je také důležité vám říci, že vám nemůžu slíbit, že nedojde v souvislosti s pandemií k zvratu, který povede v budoucnosti k jiným rozhodnutím,“ řekl Martin podle BBC.

Dosavadní omezení vítají především zaměstnanci sektoru pohostinství. Právě na ně dopadly restrikce v plné síle. Například noční podniky se v říjnu poprvé po 19 měsících lockdownu otevřely, aby o šest týdnů později znovu zavřely.

Reklama

Doporučované