Hlavní obsah

Islámský džihád potvrdil klid zbraní, v Pásmu Gazy vzrostl počet obětí

Foto: Profimedia.cz

Střet mezi Izraelem a Islámským džihádem si vyžádal desítky obětí.

Reklama

Izrael se s militantní organizací Islámský džihád na návrh Egypta dohodl na klidu zbraní, platit začal v neděli večer, jak uvedly egyptské a palestinské zdroje agentury Reuters.

Článek

Mezi Izraelem a militanty z hnutí Islámský džihád vypukl v pátek konflikt, který trval celý víkend a ukončil ho klid zbraní. Ten začal platit v neděli ve 22:30 našeho času a zprostředkovali ho egyptští vyjednavači.

Izrael zahájil vojenskou operaci v Pásmu Gazy v pátek, cílem byla místa patřící Islámskému džihádu. Během izraelských útoků zahynulo podle palestinského ministerstva zdravotnictví 41 Palestinců včetně 15 dětí. Zraněno bylo 311 lidí. Izraelské úřady odmítly vinu za sobotní bilanci, kdy podle nich palestinské děti zabil neúspěšný raketový útok Islámského džihádu na Izrael.

Svědci v neděli ráno slyšeli sirény a výbuchy raket západně od Jeruzaléma, informovala dříve agentura Reuters. Podle izraelského ministerstva obrany explodovala na místě hraničního přechodu Erez mezi Izraelem a Pásmem Gazy střela z moždíře. Hraniční přechod poškodila, oběti ale Izrael nehlásil.

Izraelská armáda uvedla, že zabila kolem 15 bojovníků Islámského džihádu, včetně Chálida Mansúra, velitele Islámského džihádu pro jižní část Gazy. Izraelské ozbrojené síly také oznámily, že na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkly asi 40 členů této militantní organizace.

Židovský stát také v sobotu večer informoval, že se mu během uplynulých dní v Gaze podařilo neutralizovat hlavní vůdce Islámského džihádu. Militantní uskupení posléze potvrdilo, že při izraelských útocích zemřel další z jeho vysoce postavených velitelů.

Násilí zatím bylo spíše omezenější, protože se Hamás, islamistická skupina vládnoucí v pásmu Gazy, nezapojil do útoků proti Izraeli, píše britská BBC. Dosud nejsou žádné informace o izraelských náletech na Hamás, které by znamenaly eskalaci násilí.

V odvetě za nálety na Pásmo Gazy vypálila palestinská skupina rakety na izraelské území, z nichž většinu zachytil izraelský protiraketový štít. Podle záchranné služby byli dva lidé lehce zraněni střepinami.

Mluvčí izraelské armády v sobotu řekl, že nynější operace proti Islámskému džihádu potrvá asi týden a že Izrael nejedná o příměří. V pondělí by se podle agentury DPA měla izraelskými nálety zabývat Rada bezpečnosti OSN na žádost Spojených arabských emirátů, Irska, Francie, Norska a Číny.

Americké ministerstvo zahraničních věcí podle Reuters uvedlo, že USA právo Izraele na obranu plně podporují, a vyzvalo obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly další eskalace.

Zvláštní zpravodajka OSN pro palestinská okupovaná území Francesca Albanez řekla, že izraelské nálety na pásmo Gazy jsou nejen nezákonné, ale také nezodpovědné. „Situace v Gaze je na pokraji humanitární krize. Jediný způsob, jak zajistit zdraví Palestinců, ať jsou kdekoli, je zrušit obležení a umožnit vstup pomoci,“ řekla pro katarskou Al-Džazíru.

Současnému konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana současné nálety na Pásmo Gazy označila za preventivní útok. Úřadující izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizace v Gaze ohrožovaly občany Izraele.

Nynější násilí na hranici je největší od 11 dní trvajícího konfliktu v květnu 2021, při kterém zahynulo více než 200 Palestinců a 13 Izraelců. Po jeho ukončení přetrvával na hranicích relativní klid.

Reklama

Související témata:

Doporučované