Hlavní obsah

Italský parlament chce, aby nakažení poslanci volili prezidenta na parkovišti

Foto: EnricoAliberti ItalyPhoto, Shutterstock.com

Palazzo Montecitorio, sídlo dolní komory italského parlamentu (ilustrační obrázek).

Reklama

Italští zákonodárci, kteří jsou nakažení koronavirem, by příštího prezidenta mohli volit na parkovišti parlamentu. Ve čtvrtek to oznámila kancelář parlamentu.

Článek

Agentura Reuters napsala, že infikovaným volitelům by vláda musela vydat zvláštní povolení k tomu, aby mohli odejít z izolace.

O tom, kdo se stane nástupcem současného prezidenta Sergia Mattarelly, začne přes 1000 poslanců, senátorů a zástupců regionů hlasovat v pondělí. Návrh využít k hlasování i parlamentní parkoviště vzešel ze schůzky předsedy parlamentu Roberta Fica s šéfy stran zastoupených v dolní komoře parlamentu, kteří požádali, aby každý měl právo volit.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje uvedla, že v současnosti je v izolaci po pozitivním testu na koronavirus asi 35 poslanců. To by mohlo mít vliv na hledání většiny potřebné ke zvolení nové hlavy státu. Kancelář parlamentu uvedla, že je nyní na vládě, aby formálně schválila dočasnou výjimku z izolace pro ty, kdo se chtějí hlasování účastnit.

V prvních třech kolech hlasování jsou nutné ke zvolení do prezidentského úřadu dvě třetiny volitelů, od čtvrtého kola stačí absolutní většina, a sice 505 volitelů z 1008. V případě, že nepanuje nad jménem nového prezidenta souhlas napříč politickým spektrem, tak volba může trvat i několik dní.

Itálie se stejně jako další evropské země včetně Česka potýká s rychlým šířením vysoce nakažlivé varianty koronaviru omikron. Za poslední den v této zemi s přibližně 60 miliony obyvatel přibylo skoro 188 800 nově nakažených. Zemřelo 385 pacientů s koronavirovou infekcí.

Reklama

Doporučované