Hlavní obsah

Izrael dokončil bariéru kolem Gazy. Obehnal ji ocelí, betonem i kamerami

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Benny Ganc u plotu oddělujícího Pásmo Gazy od Izraele.

Reklama

Izraelské ministerstvo obrany dokončilo stavbu bezpečnostní bariéry oddělující jih země od Pásma Gazy ovládaného palestinským hnutím Hamás. Stavba trvala 3,5 roku.

Článek

Železná zeď. Tak označil nově dokončenou bariéru na hranicích Izraele a Pásma Gazy izraelský ministr obrany Benny Ganc. Tato „železná zeď“ oddělí podle Gance „teroristickou organizaci a obyvatele jihu Izraele“. Dokončení úřad oznámil v úterý.

Gancův úřad mluví ve svém komuniké o „inovativním a technologicky vyspělém projektu, který dodá obyvatelům Izraele pocit bezpečí“. Bariéra má i svou podzemní část, která má zabránit kopání tunelů, pomocí nichž radikálové z Hamásu pronikají na izraelské území, a také mořskou část, jež je napojena na dálkově ovládaný zbrojní systém.

Na některých místech tvoří bariéru betonové bloky, jinde stavaři použili železo a ocel – jen kovu bylo na 65 kilometrů dlouhé bariéře potřeba na 140 tisíc tun. Samozřejmostí jsou i stovky kamer, radarů a jiných senzorů – ministerstvo obrany mluví o „chytrém plotu“, který má výšku více než šest metrů. Jak hluboko sahá pod zem, nicméně úřad neobjasnil.

Pásmo Gazy, v němž žije na dva miliony Palestinců, sousedí také s Egyptem, s nímž ho spojuje 14 kilometrů dlouhá hranice. Ani egyptská vláda ale není s hnutím Hamás zadobře a v posledních letech zničila hned několik tunelů, které si pod hranicí bojovníci Hamásu vykopali.

Dlouhodobé příměří není na obzoru

Od roku 2007, kdy se islamistické hnutí zmocnilo kontroly nad Pásmem Gazy, vedlo s Izraelem čtyři války. Při poslední z nich letos v květnu odpálili bojovníci Hamásu a dalších palestinských organizací více než 4 300 raket na židovský stát, po nichž následovalo intenzivní bombardování enklávy. Během 11 dní trvajících bojů zahynulo tehdy v Gaze na 260 lidí, včetně 66 dětí, na izraelské straně pak rakety zabily 12 lidí, včetně dvou dětí. Dvě z dvanácti obětí nebyly Izraelci, ale zahraniční dělníci.

Za Gazu Gance soudit v Nizozemsku nebudou

Izraelský ministr obrany Benny Ganc a další představitel izraelské armády nebudou souzeni v případu, v němž je zažaloval nizozemský občan palestinského původu. Muž je označil za odpovědné za smrt šesti svých příbuzných během bombardování Gazy v roce 2014. Jeho žalobu nejdříve odmítl soud nižší instance, tento týden pak jeho stanovisko podpořil i odvolací soud. Oba muži měli podle soudců imunitu, protože vykonávali politiku izraelské vlády.

Obě strany spolu od ukončení květnových bojů opakovaně vyjednávaly o prodloužení příměří, které by umožnilo, aby se do Izraelem blokované enklávy dostalo více mezinárodní pomoci a aby se začalo s rekonstrukcí válkou zničených budov.

Izrael při jednáních trval na vydání dvou zajatých civilistů a vydání ostatků dvou zabitých vojáků. To však Hamás podmínil propuštěním velkého množství svých členů z izraelských věznic, což Izrael odmítá. V posledních týdnech proto ze strany Hamásu zazněly hrozby obnovení násilí.

Přelidněné Pásmo Gazy dělá starost i mezinárodnímu společenství. Podle OSN by se i kvůli pokračujícím klimatickým změnám a nedostatečnému přístupu k pitné vodě mohlo toto území během pěti let stát prakticky neobyvatelným. Pokud tedy bude pokračovat současný trend a nedojde k rekonstrukci tamní infrastruktury.

Reklama

Doporučované