Hlavní obsah

Jaderné zbraně ve Finsku? Nezavíráme žádné dveře, říká premiérka

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Finská premiérka Sanna Marinová.

Reklama

Finská premiérka Sanna Marinová nevyloučila rozmístění jaderných zbraní na území své země. Podle ní si Helsinky před vstupem do NATO nekladou žádné předběžné podmínky.

Článek

Finsko a Švédsko potvrdily, že nebudou před vstupem do NATO žádat o žádné výjimky. Nevylučují tak vznik základen NATO na svém území nebo rozmístění jaderných zbraní, informuje agentura Bloomberg.

Novináři se v úterý finské premiérky Sanny Marinové přímo zeptali, zda by její země přistoupila na rozmístění jaderných zbraní na svém území v době míru. Politička odpověděla, že Finsko nechce „zavírat jakékoli dveře“ a že by nemělo svůj vstup do Aliance ničím podmiňovat.

Zatím neexistuje žádný návrh na rozmístění jaderných zbraní nebo jednotek NATO ve Finsku ani ve Švédsku. Už léta o něco podobného žádají pobaltské státy, ale Aliance dosud jejich prosby nevyslyšela, podotýká Bloomberg. Americké atomové zbraně jsou dosud rozmístěné například v Německu, Turecku nebo Itálii.

„Finsko a Švédsko by měly dojít přesně k těm stejným závěrům,“ reagoval na slova finské premiérky její švédský protějšek Ulf Kristersson. Podle něj by severské země měly „využít“ všechny možnosti NATO.

Marinová zdůraznila, že o této záležitosti se ve Finsku zatím nediskutuje. Helsinky i Stockholm čekají na dokončení ratifikace přístupových dohod v členských státech NATO. Zbývá ještě souhlas Turecka a Maďarska.

Falešné řinčení jaderným arzenálem

Rusové straší jaderným arzenálem. Paradoxně by jeho využití vedlo k jejich konci.

Švédsko a Finsko požádaly o členství v Alianci v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Narazily ale na odpor Turecka, jež je viní zejména z podpory kurdských separatistů, kteří usilují o nezávislost na Ankaře. Obě strany se o svých sporech chystají v příštích týdnech opět jednat.

Šéf švédských ozbrojených sil Micael Bydén doporučil, aby se Stockholm v první fázi zdržel jakýchkoli výhrad vůči spolupráci v oblasti jaderných zbraní. „Kreslit červené linie ještě předtím, než se staneme členem, vytváří překážky a rozpory,“ prohlásil v úterý.

Švédská pomoc Ukrajině

Švédsko nedávno také oznámilo, že se chystá zvýšit svou vojenskou pomoc Ukrajině. Ministr obrany Pål Jonson v rozhovoru pro nedělní list Dagens Nyheter mluvil o dodávkách „dalších pokročilých zbraní“.

Švédská vláda zatím neupřesnila, co přesně na Ukrajinu pošle, ale mluvčí vládních křesťanských demokratů pro obrannou politiku Mikael Oscarsson dříve zmínil dva zbraňové systémy – přenosný protiletadlový raketový systém RBS 70 a samohybný dělostřelecký systém Archer.

Systém RBS 70 švédského výrobce Saab dokáže fungovat nezávisle a je propojený s průzkumným radarem. K zaměřování cílů využívá laserový paprsek a dokáže si poradit i se sofistikovanými rušičkami, píše server The Defense Post. Je navíc snadno přemístitelný a nenáročný na údržbu.

Houfnice Archer od společnosti BAE Systems je vybavena počítačovým systémem palby nebo speciální navigací a radarem. V plně automatickém zásobníku nese dvacítku střel ráže 155 mm a dalších dvacet pro opětovné nabití.

Reklama

Doporučované