Hlavní obsah

Jak číst slyšení o útoku na Kapitol, kde Trumpa nepodpořila ani rodina

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi příznivci 6. ledna 2021 přáli smrti i tehdejšímu viceprezidentovi. Odmítl totiž neuznat Bidenovo vítězství ve volbách.

Reklama

Spojené státy s napětím sledovaly první veřejné slyšení k útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Svědectví, která zazněla, poprvé odhalila některé neznámé okolnosti. Jak to vypadalo v Kongresu v době útoku? A kdo povolal Národní gardu?

Článek

Výbor Sněmovny reprezentantů během posledních měsíců vyšetřoval násilné události z 6. ledna minulého roku, kdy do budovy amerického Kongresu vtrhl dav příznivců dnes již bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Součástí vyšetřování byla i téměř tisícovka rozhovorů za zavřenými dveřmi.

Ty se ve čtvrtek večer tamního času pootevřely a výbor uspořádal první z celkem šesti veřejných slyšení. Panel nabídl během dvou hodin bližší vhled do události, která byla popisována jako metodické spiknutí vedené a koordinované Donaldem Trumpem s cílem zmařit pokojné předání moci.

Podle předsedy výboru Bennieho Thompsona šlo dokonce o vyvrcholení pokusu o převrat.

Seznam Zprávy připravily přehled toho nejzajímavějšího, co si ze slyšení odnést.

Návrat do 6. ledna

Během slyšení se pouštělo mnoho záběrů z nepokojů, z nichž některé dosud nebyly zveřejněny. Přehrán byl například klip výtržníků, kteří volali po Nancy Pelosiové, předsedkyni Sněmovny reprezentantů, zatímco se sbíhali k její kanceláři a hledali ji.

Události připomněla i kapitolská policistka Caroline Edwardsová, která během útoku utrpěla zranění mozku a zpětně dění v Kongresu popsala jako válečnou scénu. „Policisté na zemi. Krváceli a zvraceli,“ vzpomínala žena. „Klouzalo mi to po krvi. Chytala jsem lidi, kteří padali. Byl to masakr. Byl to chaos. Nedokážu ani popsat, co jsem viděla.“

Během své výpovědi Edwardsová vyprávěla i o tom, že v osudný den viděla kolegu policistu Briana Sicknicka poté, co byl postříkán pepřovým sprejem a byl velmi bledý. Sicknick zemřel bezprostředně po útoku, soudní lékař ale nakonec uvedl, že zemřel na mrtvici. Ve čtvrtek se slyšení zúčastnila jeho matka a přítelkyně.

Trump bez podpory

Zatímco si Trump dodnes stojí za tvrzením, že mu vítězství v prezidentských volbách ukradli, jeho vlastní administrativa – ba dokonce i rodina – se během výslechů nechala slyšet, že volby, ve kterých ho na podzim roku 2020 porazil Joe Biden, byly legitimní.

Výbor během slyšení přehrál úryvky z videonahrávek rozhovorů s bývalým generálním prokurátorem Williamem P. Barrem, který prý samotnému Trumpovi sdělil, že řeči o rozšířených podvodech ve volbách byly „kecy“.

Trumpova dcera Ivanka zase na kameru uvedla, že vzhledem k respektu, který k Barrovi chová, akceptovala jeho závěry.

Objevil se také záznam právníka Trumpovy kampaně Alexe Cannona, který měl podle svých slov informovat Marka Meadowse, šéfa Bílého domu, že Trumpovi spojenci nenašli žádné volební problémy, které by mohly výsledky prezidentských voleb zvrátit.

Zapojení extremistů

Výbor také americké veřejnosti představil dvě z nejmilitantnějších krajně pravicových extremistických skupin v zemi, které byly zapojeny do lednových událostí – Proud Boys a Oath Keepers. Tyto dvě skupiny byly v předvoji nepokojů a byly mezi prvními, kdo se dostal do budovy Kongresu.

Dokumentarista Nick Quested, který ve čtvrtek vypovídal, informoval, že byl s Proud Boys, když se 6. ledna sbíhali ke Kapitolu ještě před Trumpovým projevem v parku Ellipse. Tím podle webu CNN poukázal na to, že se extremisté o protrumpovské shromáždění tolik nezajímali a již tehdy se zaměřovali na Kapitol.

Tehdejší lídr hnutí Proud Boys Enrique Tarrio nyní nově ve spojitosti s útokem na Kapitol čelí obvinění z takzvaného rozvratného spiknutí. V den D se sice ve Washingtonu nenacházel, podle amerických úřadů nicméně pomohl uvést násilí do pohybu. Obviněni byli spolu s ním i další „hrdí chlapci“.

Příběh Mikea Pence

Jméno bývalého viceprezidenta Mikea Pence zaznělo během slyšení několikrát. Kromě toho, že výbor odhalil, že si bývalý prezident Trump nepřál, aby byl útok na Kapitol zastaven, měl také podle jedné z dřívějších výpovědí souhlasit s násilným davem, že si jeho vlastní viceprezident „zaslouží“ oběšení.

„Prezident, který si uvědomoval skandování výtržníků, aby ‚pověsili Mikea Pence‘, reagoval tímto sentimentem: ‚Možná mají naši příznivci správný nápad‘. Mike Pence si to ‚zaslouží‘,“ citovala výpověď svědka místopředsedkyně vyšetřovacího výboru Liz Cheneyová.

Pro kontext je nutné si připomenout, že Pence tehdy Trumpovi řekl, že nepovažuje za možné, aby v Kongresu zablokoval potvrzení výsledku prezidentských voleb, v nichž zvítězil Joe Biden.

Panel také ukázal zcela nové video z rozhovoru s předsedou Sboru náčelníků štábů Markem Milleym, který informoval, že to byl Pence, kdo nařídil vojákům Národní gardy, aby 6. ledna reagovali na probíhající násilí.

Bílý dům mu nicméně uložil, aby řekl, že pomoc povolal dosluhující Trump.

„Viceprezident Pence byl velmi živý a vydal velmi explicitní, velmi přímé a jednoznačné příkazy. O tom nebylo pochyb,“ sdělil Milley ve videu.

Popsal pak také své interakce se šéfem Trumpova štábu Markem Meadowsem, který mu sdělil, že je nutné zadusit kolující zvěsti, že všechna rozhodnutí dělá viceprezident.

Reklama

Doporučované