Hlavní obsah

Jak Rusové snášejí sankce. Padají slova o genocidě a nutnosti odolat

Foto: Yevgeny Sofiychuk/TASS, Profimedia.cz

Řetězec Auchan v Omsku, z něhož pochází tento snímek, musel nedávno zavést nákupní limity na cukr, rostlinný olej, mouku a sůl.

Reklama

Kvůli útoku na Ukrajinu dopadá na obyvatele Ruska dosud nebývalá škála zahraničních postihů. Nákupní horečka se neomezuje jen na končící obchody s luxusem.

Článek

Ještě na začátku minulého týdne se mohlo zdát, že sankce, kterými západní státy trestají Rusko za vpád na Ukrajinu, nedělají obyvatelům útočící země příliš velké starosti.

Výrazné oslabení rublu se rychle projevilo hladem po valutách nebo zdražením hypoték a dováženého zboží. Z pohledu velké části lidí, jejichž názory formuje převážně propaganda Kremlu ve státních médiích, to ale byla nutná daň za vojenské ukáznění vzpurné sousední země.

Dopad sankcí se však dál prohlubuje. K omezené letecké dopravě, oslabené měně a omezením bankovních operací se přidal rostoucí výčet firem, které zastavují přísun oblíbených výrobků a služeb.

Někteří, zvláště mladší lidé z velkých měst, se cítí rozsahem sankcí velmi zaskočeni a vnímají je jako příkoří.

„Sankce mohou být zaměřeny na konkrétní osoby vinné z určitých trestných činů. Ale když jsou sankce, včetně sankcí na potraviny, namířeny proti 146 milionům lidí, je poctivější nazývat je blokádou nebo genocidou,“ uvedla pro Seznam Zprávy 30letá novinářka z Moskvy, která si nepřála uvést své jméno.

Režim prezidenta Vladimira Putina povzbuzuje Rusy vlasteneckými hesly, odkazuje na vysokou odolnost, kterou národ projevil v minulosti, a ujišťuje, že si vystačí s vlastními zdroji. Podporu má hlavně mezi staršími občany.

„Co jsme měli za sovětské éry? Nic. A žili jsme normální, mírumilovný život,“ řekla sedmdesátiletá důchodkyně Tamara Sotnikovová agentuře AFP.

Kromě front před směnárnami a bankomaty se sankce viditelně projevily nákupní horečkou v obchodech s luxusním zbožím nebo v obchodních domech jako IKEA, které se rozhodli jejich západní majitelé zavřít.

List Novaja gazeta v reportáži z jednoho obchodního centra na jihozápadě Moskvy popsal, jak lidé vzali útokem prodejny západních značek jako Swarovski nebo Zara, když se dozvěděli o jejich chystaném zavření.

„Strážci už neměří teplotu příchozích – je jich příliš mnoho. Proud směrem k východu je ale větší, i když v tuto hodinu tu bývá liduprázdno. Lidé do autobusů tahají plné papírové tašky se známými názvy,“ popsal opoziční list, který se zřekl podávání zpráv z ukrajinského bojiště, aby se vyhnul trestnímu postihu podle nového zákona.

Vykupování se neomezuje pouze na západní značkové obchody, zvýšený zájem o některé výrobky je patrný i v ruských řetězcích s potravinami.

Podle fotek, které v pondělí zveřejnila ruská redakce britské stanice BBC, bylo v obchodu řetězce společnosti Lenta povoleno prodávat jedné osobě maximálně dvě balení čisticích prostředků nebo deset balení instantních nudlí a masových konzerv.

V obchodě značky Magnit bylo omezení na cukr, pohanku a kuřecí kostru – můžete si koupit ne více než pět jednotek najednou. V obchodě se toto rozhodnutí vysvětluje „spekulativní poptávkou“ a potřebou zajistit „dostupnost důležitých produktů a nepotravinářských položek na regálu“.

Některé obchody se snaží potlačovat projevy zdražování. „Když jsem byl s manželkou ve značkové drogerii, všimli jsme si, že u zboží zmizely cenovky. Nahradili je QR kódy,“ řekl Seznam Zprávám Čech, který žije a pracuje v Moskvě.

Prokremelská média reportáže o vykupování luxusního zboží nebo zdražování nepřinášejí. I v nich se ale začínají objevovat příspěvky, jež připouštějí, že nastaly nějaké problémy. Jsou to například rozhovory o tom, jak se vyrovnat s psychickou zátěží, kterou u některých lidí vyvolávají zprávy o „speciální operaci“ na Ukrajině a jejích následcích.

Například zpravodajský portál Gazeta citoval psycholožku Anastasju Nikolajevovou, podle které by měli Rusové bojovat proti stresu fyzickou aktivitou a nezoufat si třeba ani po ztrátě zaměstnání. Lidé si mají říci: „Bude to možná nanic, ale já to zvládnu.“

Deník Izvestija zase varoval před zvýšenou aktivitou kapsářů, kteří okrádají lidi po výběrech hotovosti z bankomatů, nebo občanům radí, jak správně uschovat vybrané peníze v jejich domovech.

Horší časy ale teprve přijdou, mimo jiné kvůli vyčerpání zásob. Podle některých odhadů se v Rusku během několika měsíců začne projevovat nedostatek zdravotnických prostředků. Mezi postiženými mohou být pacienti na dialýze, v paliativní péči nebo u zubaře.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované