Hlavní obsah

„Jako zločinci.“ Británie chce část migrantů hlídat elektronickými náramky

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci se snaží naskočit do kamionu, který míří z francouzského přístavu Calais do Británie.

Reklama

Britské ministerstvo vnitra chce sledovat některé přistěhovalce pomocí elektronických náramků. Čelí však vlně kritiky za to, že bude s uprchlíky zacházet jako se zločinci.

Článek

Někteří uprchlíci či žadatelé o azyl, kteří dorazili do Británie, by mohli být nově elektronicky sledovaní, píše BBC. Počítá s tím pokus, který ve čtvrtek zahájilo ministerstvo vnitra. Úřad ale zatím neoznámil, jestli už nějaký migrant náramek dostal.

Použití elektronických sledovací náramků již ve Spojeném království může nařídit příkaz soudu nebo vězeňské služby, například kvůli kontrole zákazů vycházení. Jejich smyslem je primárně nepřetržité sledování, zda potrestaný skutečně plní povinnosti, které mu úřady nařídily.

Pokus by se mohl vztahovat na dospělé, které chce Británie vyhostit, protože se do země dostali cestami, které vláda nazývá „nebezpečnými nebo zbytečnými“. Část uprchlíků se do Spojeného království dostává na malých přeplněných člunech nebo v nákladním prostoru dodávek či kamionů.

Podle premiéra Borise Johnsona je důležité „zajistit, že žadatelé o azyl nemohou nenápadně zmizet“.

Aktivisté a experti však obvinili vládu, že zvolila „drakonický a represivní“ přístup, v rámci něhož budou lidé, kteří uprchli před konfliktem a nebezpečím, považováni za „zločince“. Ministerstvo prý rovněž nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by podobná praxe zlepšila úroveň dodržování nařízení, píše deník The Independent.

Podle dokumentu, který zveřejnilo ministerstvo vnitra, mohou žadatelé o azyl, kteří poruší podmínky související s elektronickým označením, čelit zadržení a následnému vyhoštění.

Tento týden čelila britská vláda kritice také kvůli plánu na deportaci uprchlíků do Rwandy. Odlet letadla, na jehož palubě měly původně usednout desítky migrantů, byl naplánovaný na úterních 22:30 SELČ. Na poslední chvíli ho nicméně zrušily soudní příkazy, které uprchlíkům jednotlivě udělil Evropský soud pro lidská práva.

Je pravděpodobné, že někteří ze 130 žadatelů o azyl, kteří byli zadrženi po opuštění letadla, budou mezi prvními, jež budou po propuštění vybaveni sledovacími náramky.

Podle ministerstva má pokus také ověřit, zda náramky pomůžou úřadům udržovat pravidelný kontakt s žadateli o azyl a zda to jejich žádostem přidává na efektivitě.

Pracovníci ministerstva budou muset při rozhodování o tom, zda je vhodné člověka za pomocí náramku sledovat, zvážit řadu faktorů. Omezení se vztahují např. na osoby, které mohly být dříve obětí novodobého otroctví, nebo lidi, kterým by mohlo takové zacházení způsobit vážnou újmu na psychickém či fyzickém zdraví.

Premiér Johnson v sobotu uvedl, že Británie je „velmi štědrá a pohostinná země“, avšak dodal, že „je důležité rozlišovat, pokud sem lidé přijedou ilegálně a tím poruší zákon“. Britská vláda nedávno schválila zákon, který zakazuje vstup do země bez patřičného povolení.

Reklama

Související témata:

Doporučované