Hlavní obsah

Japonci si přepočítali ostrovy. Našli jich dvojnásobek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek .

Reklama

Odborníci při digitálním mapování Japonska objevili přibližně 7 tisíc nových ostrovů. Rozloha země se tím ale nejspíš nijak nezmění.

Článek

V zemi, která je pravidelně vystavena sopečné činnosti a extrémním povětrnostním podmínkám, není snadné udržovat aktuální počet ostrovů rozesetých na ploše větší než 370 tisíc kilometrů čtverečních. Nové výspy v Japonsku vznikají a zanikají a oficiální geografické statistiky dosud tvrdí, že se země skládá přibližně ze 6 tisíc ostrovů.

Teď to ale vypadá, že tyto údaje jsou velmi daleko od pravdy.

Japonský úřad pro geoprostorové informace v rámci prvního průzkumu svého druhu za posledních 35 let napočítal 14 125 ostrovů, informuje list The Guardian. To je o 7 273 více, než se dosud předpokládalo.

Úřad výzkum zahájil po stížnostech, že předchozí údaje jsou značně zastaralé.

Podle tiskové agentury Kjódó by měl úřad finální výsledky zveřejnit během několik příštích týdnů. Nové informace pravděpodobně nezmění velikost japonského území ani teritoriálních vod. To se totiž vypočítává bez ohledu na ostrovy uvedené na seznamu, píše server The Japan Times.

Z Japonska

Japonský premiér tvrdí, že situace v zemi je natolik vážná, že pokud Japonsko klesající trend v porodnosti okamžitě nezvrátí, ztratí jako společnost svou životaschopnost.

K přepočítání vyzval poslanec vládnoucí Liberálně demokratické strany na zasedání parlamentu v prosinci 2021. Podle něj je „přesné určení počtu ostrovů důležitou administrativní záležitostí, která je v národním zájmu“, píše The Guardian.

Poslední průzkum z roku 1987 ke sečtení ostrovů – definovaných jako pevninské masy s obvodem nejméně 100 metrů – používal papírové mapy. To přirozeně způsobilo značnou chybovost.

Dříve uváděné číslo 6 852 tak nyní odborníci podrobili zkoušce pomocí digitalizovaných map a porovnávali informace s leteckými snímky z minulosti a dalšími údaji, aby vyloučili uměle rekultivovanou půdu, uvedlo Kjódó. Studie ale zachová původní rozměrové požadavky na ostrov.

Reklama

Související témata:

Doporučované