Hlavní obsah

JAR přestává trasovat, s covidem už se tam setkala většina obyvatel

Foto: ČTK

S covidem se v JAR setkala už většina obyvatel. Přestávají trasovat. Snímek je z očkovacího centra v Jihoafrické republice.

Reklama

Hygienici v Jihoafrické republice přestávají s trasováním kontaktů nakažených covidem-19.

Článek

Jihoafrická republika přestává trasovat kontakty lidí pozitivně testovaných na covid-19. Většina obyvatel už se tam s nemocí totiž setkala, uvedl zdravotnický úřad v oběžníku zaslaném ve čtvrtek do regionů. Nadále se budou dohledávat jen kontakty související s významnými ohnisky nákazy, jako jsou školy, domovy sociální péče, věznice nebo velké společenské akce. O rozhodnutí dnes informovala agentura AFP.

„Trasování kontaktů bude s okamžitou platností ukončeno, výjimkou jsou klastry a pozitivní testy v uzavřených zařízeních,“ uvedl zdravotní úřad. „Podíl lidí, kteří si vytvořili imunitu, ať už díky nákaze nebo prostřednictvím očkování, je vysoký,“ dodal. Velká část nakažených prodělá nemoc bez příznaků a jen malý podíl případů nákazy se prokáže testem, pokračuje úřad ve zprávě.

Pokud byl někdo v kontaktu s nakaženým, má se jít nechat otestovat jen pokud se u něj projeví příznaky nemoci covid-19. V opačném případě stačí, když se bude pět až sedm dní vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí a důsledně si zakrývat ústa a nos.

Ze statistik jihoafrického institutu nakažlivých chorob NICD vyplývá, že se od začátku epidemie nakazilo v této 60milionové zemi téměř 3,4 milionu lidí. Více než 90.000 lidí po nákaze covidem zemřelo.

Reklama

Doporučované