Hlavní obsah

„Nevidíme je, ale slyšíme jejich hlasy.“ Ukrajinci líčí bitvu o Bachmut

Svět bez obalu: Záběry z bojů na předměstí Bachmutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Situace u východoukrajinského města Bachmut je podle Kyjeva mimořádně napjatá. Za neúprosné označují boje také vojáci, kteří město brání. Ukrajina podle nich vybudovala síť zákopů a boje připomínají ty za první světové války.

Článek

Východoukrajinské město Bachmut se stalo v posledních měsících místem nejtvrdších bojů. Obě strany utrpěly těžké ztráty, přestože vesměs patová situace přetrvává a Moskva postupuje pomalu. V dosud nejdelší bitvě od začátku invaze jsou ale podle ukrajinské armády v současnosti okolnosti „mimořádně napjaté“.

„Nepřítel neustále ničí vše, co může sloužit k ochraně našich pozic,“ poznamenal v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Z míst nejtěžších bojů přichází v posledních dnech informace o ruském postupu, ačkoliv je těžké zprávy z obou stran ověřovat.

Ukrajinské vojenské velení popírá zmínky o významnějších postupech Moskvy, ale přiznává, že se ruské jednotky snaží postupovat a míří vpřed, kde můžou, osadu po osadě. Za hrůzné a divoké označují boje v těchto místech i samotní vojáci.

„Je to jako za první světové války. Rusové vrhají na frontu své lidi, jen aby mohli město symbolicky dobýt. Je to strašné. Ono už ani neexistuje,“ podotkl pro The Guardian dvaadvacetiletý voják Serhij Hnezdilov. Z Bachmutu se podle něj stal druhý Mariupol, někdejší vzkvétající město u Azovského moře, které krátce po začátku invaze ruské bombardování srovnalo se zemí.

Podobně jako vojáci před sto lety vsází armáda na vybudování sítě zákopů a účinného obranného systému. „Pokud se nezakopete, ve válce zemřete docela rychle. Začínáte s malou dírou. Pak vedle ní uděláte další. A pokračujete dál,“ vysvětlil.

Ruská armáda podle něj ani po případném dobytí Bachmutu nebude schopna příliš postoupit, protože každé město v Doněcké oblasti se proměnilo v „minipevnost“.

Bitva o Bachmut

Ukrajinské jednotky bránící sever Bachmutu musely ustoupit z několika důležitých pozic. I když podmínky pro ofenzivu už nejsou kvůli počasí příliš příhodné, ruské síly se dále přiblížily k obklíčení města.

Mladý voják dříve sloužil v Záporožské oblasti, ukrajinská armáda ho ovšem převelela, aby posílila jednotky na východě Ukrajiny. Bitvu o Bachmut popsal jako neúprosnou a intenzivní, podle něj jde o nejnebezpečnější místo na téměř tisíc kilometrů dlouhé frontě.

„Rusové jsou na některých místech 150 metrů od nás. Nevidíme je, ale slyšíme jejich hlasy,“ popsal situaci na místě třiadvacetiletý ukrajinský voják Maleš. Jeho jednotky bojují s nechvalně proslulou Vagnerovou žoldnéřskou skupinou.

„Víme to, protože jsme jednoho z jejich lidí zajali. Byl ve vězení v Rusku, pustili ho bojovat na Ukrajinu a pak jsme ho zajali my. Je opět za mřížemi, což je ironie osudu.“

Bojovat s vagnerovci je jako z apokalyptického filmu

Taktika vagnerovců na frontě je podle vojáků odlišná od té, kterou má ruská armáda. „Bojovali jsme asi deset hodin v kuse. Ne ve vlnách, bylo to nepřetržité. Prostě nepřestávali přicházet,“ popsal minulý měsíc pro CNN boj s žoldnéři ukrajinský voják Andrij.

Vagnerovci podle něj nejdříve vyšlou první vlnu útočníků, která se skládá ze špatně vybavených a nevycvičených rekrutů – většinou právě z věznic.

„Přimějí skupinu, řekněme deseti vojáků, aby se dostala do vzdálenosti 30 metrů, a pak se začnou zakopávat, aby udrželi pozici. Takto se krok za krokem snaží postupovat vpřed, zatímco ztrácí spoustu lidí,“ vysvětlil taktiku skupiny Andrij.

Teprve, když je první vlna vyčerpaná nebo odříznutá, posílají vagnerovci zkušenější bojovníky. Andrej přirovnal boj proti vagnerovcům k filmům se zombie.

„Náš kulometčík se málem zbláznil, protože po nich střílel a říkal: Vím, že jsem ho střelil, ale on nepadá. Až po nějaké době, když třeba vykrvácí, spadne.“ Rekruti podle něj vůbec neberou ohledy na své padlé a po jejich tělech šlapou.

Fotky z Bachmutu

Právě vagnerovci utrpěli v posledních měsících podle USA rozsáhlé ztráty. Na frontě mělo padnout nebo být zraněno přes 30 tisíc příslušníků skupiny.

Ukrajinské velení tvrdí, že celkové ruské ztráty od vypuknutí války dosáhly bezmála 150 tisíc vojáků. V posledních měsících měla ruská armáda přijít o většinu z nich. Údaje nicméně nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů, ačkoliv ještě vyšší čísla uvádí i Západ.

Vysoké ztráty potvrzují rovněž vojáci bojující na frontě. „Je to mlýnek na maso. Těla zůstávají tam, kde padnou. Jejich vlastní lidé jsou zranění a křičí. Nikdo jim nepomáhá,“ poznamenal Hnezdilov.

„Situace je dost špatná, je spousta obětí. Průměrná délka života na frontě je okolo čtyř hodin,“ řekl americký dobrovolník a bývalý mariňák Troy Offenbecker z Michiganu televizi ABC News.

Podle ukrajinských vojáků, se kterými u Bachmutu mluvili reportéři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL), už teď na ukrajinské pozice útočí vojáci regulérní ruské armády.

„Nešetří lidi. Celá oblast je poseta jejich mrtvými těly. Nejsou to už bývalí vězni z žoldnéřské Vagnerovy skupiny, ale regulérní ruská armáda, jsou to výsadkáři. Ale stejně na ně kašlou,“ říká na kameru jeden z obránců.

„Pořád ty šakaly bijeme. Vylézají tady jako švábi zpod kamenů. Jiná cesta ale není. Držíme, co se dá. I když to nejde, tak neustupujeme,“ líčí další z nich.

Ke změně taktiky na ruské straně podle obránců nedochází.

„Žádné velké změny. Stále tlačí na pilu. Možná jsou méně drzí a hloupější. Bez neprůstřelné vesty se nikdo nepostaví na nohy. Obvykle dochází k přesunům z jedné pozice do druhé. Ale nedochází k žádné změně taktiky. Na ulicích bojují malé skupinky. Obvykle používají formace po deseti,“ popisuje jeden z Ukrajinců v reportáži RFE/RL, kterou si můžete pustit v úvodním videu.

Seržant 56. brigády Vitalij Ivanov ale podotkl, že bylo chybou považovat ruskou armádu za bezradnou. „Jistě, někteří z nich jsou bezmozci. Ale Rusko má také spoustu profesionálních vojáků. Mají chytré lidi, kteří pracují na vojenské strategii, a také moderní zbraně, jako jsou bezpilotní letouny Šahíd,“ popsal ruské schopnosti na bojišti.

„Nejhorší jsou letadla. Neslyšíte je, dokud už není pozdě. Stejné je to s tanky. Dělostřelectvo je jednodušší – alespoň můžete mít vteřinu nebo dvě (na to, abyste se vrhli do krytu) poté, co je uslyšíte přilétat,“ řekl pro BBC Denys Kalčuk z dobrovolnického praporu Dnipro-1.

Nelze říct, kde leží frontová linie

Dobytí Bachmutu by pro ruskou armádu představovalo první větší vítězství za více než půl roku. Ovládnutí města by pak sice otevřelo cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti, podle odborníků by nicméně z geografického nebo dopravního hlediska nešlo o až tak významný zisk.

Rusko se podle všeho snaží město obklíčit a odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras. V posledních dnech si ruské jednotky připsaly „taktické zisky“ na severní straně ukrajinského města Bachmut, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). V oblasti pokračují síly v pozemních útocích, během kterých pravděpodobně dosáhly „omezeného postupu“.

„Jižní část Bachmutu je jediná oblast, kterou lze označit za oblast pod ukrajinskou kontrolou. Ve všech ostatních okresech je situace nepředvídatelná,“ poznamenal pro Reuters ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov. „Nelze říct, kde leží frontová linie.“

Vojáci nicméně věří, že Ukrajina dokáže Bachmut ubránit. „Myslím, že ho udržíme. Musíme ho udržet. Nechceme jim nic dát,“ řekl Ivanov. „Nemyslím si, že válka v dohledné době skončí. Co vám ale mohu říci, je, že bráníme své území a máme velmi silného ducha.“

Reklama

Doporučované