Hlavní obsah

Ruská epidemie „sebevražd“ boháčů pokračuje

Foto: Gevorg Ghazaryan, Shutterstock.com

„Ve všech případech existuje rozšířené podezření, že úmrtí mohla být zinscenována jako sebevražda. Ale kdo to udělal a proč?“ (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Byli nesmírně movití. Mocní. Krveprolití, které Kreml rozpoutal na Ukrajině, přecházeli mlčky. Nikdo je nepočítal mezi kritiky Putinova režimu. Otazníky vyvolala až jejich smrt, ve všech případech hned označená za sebevraždy.

Článek

Byl to rychlý proces. Stačilo jen pár hodin, aby ruští vyšetřovatelé přešli od původní informace, že se pod okny moskevské nemocnice našlo tělo, ke zprávě, že to byla sebevražda. Z šestého patra podle oficiálního ruského tisku vyskočil mocný boss z ropné společnosti Lukoil, osmašedesátiletý Ravil Maganov.

Proč by si sahal na život, se neví. Policie uvedla, že do nemocnice přišel s infarktem. A prý bral antidepresiva (více zde). Mateřská společnosti přispěchala s prohlášením, podle něhož Maganov „zemřel po vážné nemoci“.

Maganov je zatím poslední v řadě vysoce postavených manažerů, kteří v posledních měsících zemřeli za – řekněme – ne zcela jasných okolností. Byznysmenů, kteří zhusta měli vazby na velké ruské plynárenské společnosti.

„Ve všech případech existuje rozšířené podezření, že úmrtí mohla být zinscenována jako sebevražda. Ale kdo to udělal a proč?“ citoval Business Insider po úmrtí prvních sedmi ruských boháčů šéfa programu Eurasie z Varšavského institutu Grzegorza Kuczyńského.

Pojďme se na tyto případy podívat zblízka.

Mohlo by vás zajímat

Ve Spojených státech zemřel Putinův kritik Dan Rapoport. Dvaapadesátiletý investor byl nalezen před bytovým domem v severozápadní čtvrti hlavního města USA Washingtonu. Podle deníku The Washington Post měl u sebe Rapoport 2 600 amerických dolarů v hotovosti, rozbitý mobilní telefon či svazek klíčů.

Schulman

Koncem ledna, měsíc před invazí ruských vojsk na Ukrajinu, spáchal sebevraždu Leonid Schulman, 60letý vysoce postavený manažer Gazpromu. Byl šéfem přidružené přepravní služby Gazprom Invest a podle Fortune byl vyšetřován pro možný podvod související s pořizováním nového vozového parku firmy. Nalezen byl mrtvý na chatě, na podlaze vlastní koupelny. Na zápěstích měl řezné rány.

Vyšetřovatelé řekli, že se našel dopis odkazující k sebevraždě.

V něm měl Schulman psát, že už dál nechce být „přítěží“ pro svou rodinu a cítit se jako „postižený“; opakovaně si stěžoval na „nesnesitelnou bolest“ v zlomené noze. Deníky Novaja Gazeta a server 78.ru ve společném článku napsali, že i vyšetřovatelé měli značné pochybnosti, zda je list pravý. Už pro to, že Schulman měl dost peněz, aby si koupil ty nejkvalitnější léky na bolest…

Tjuljakov

Poté byl 25. února ve svém domě v Petrohradě nalezen další bývalý manažer Gazpromu Alexandr Tjuljakov. Jednašedesátiletý Tjuljakov, náměstek generálního ředitele pro podnikovou bezpečnost a lidské zdroje, se oběsil v garáži nedaleko svého bytu poblíž Petrohradu.

List Novaja Gazeta tehdy uvedl, že se policii přihlásil svědek, který Tjuljakovova večer před smrtí viděl se zraněními, která naznačovala, že ho někdo napadl.

Vyšetřovatelé ruskému deníku Novaja Gazeta řekli, že u těla objevili vzkaz odkazující k sebevraždě.

O současném vládci Kremlu

Kde se ve Vladimiru Putinovi vzalo odhodlání k násilnému prosazování velmocenského postavení Ruska? Podle jeho životopisců pramení z jeho osobní tísnivé zkušenosti z období rozpadu sovětského impéria.

Watford

O tři dny později byl v garáži svého venkovského sídla v Surrey v jižní Anglii nalezen oběšený také na Ukrajině narozený plynárenský a ropný magnát Michail Watford.

Šedesátiletý Watford se narodil ještě v tehdejší sovětské Ukrajině a zbohatl na prodeji ropy a plynu. Do Spojeného království se spolu se svou estonskou manželkou přestěhovali na počátku roku 2000.

Melnikov

Dne 24. března byl ve svém přepychovém bytě v ruské Nižném Novgorodu nalezen mrtvý miliardář Vasilij Melnikov, šéf obří společnosti MedStom, která dodává zdravotnické potřeby. Podle deníku Kommersant policie v bytě objevila nejen tělo Melnikova, ale i jeho ženy a dvou malých synů. Na místě pak vyšetřovatelé objevili i nože, které označili za vražedné zbraně.

Policie uvedla, že prověřuje teorii, podle níž Vasilij – údajně trpící sebevražednými sklony – vyvraždil členy své rodiny a poté si vzal život.

Avajev

V dubnu našli v luxusním moskevském bytě mrtvé tělo Vladislava Avajeva spolu s manželkou a třináctiletou dcerou. Bývalý viceprezident Gazprombanky, dceřiné společnosti energetického gigantu Gazprom, zemřel stejně jako jeho rodinní příslušníci na následky střelných zranění. Na místě činu se podle policie našlo celkem třináct střelných zbraní, z nichž jednu měl mrtvý Avajev v ruce.

Vyšetřovatelé případ uzavřeli s tím, že šlo o vraždu a sebevraždu.

Putinovy dcery

O svých dcerách Putin na veřejnosti téměř nemluví. Nejasnosti proto panují dokonce i kolem jejich identity. Putin ani Kreml nikdy oficiálně nepotvrdili, že Jekatěrina a Marija jsou Putinovými dcerami.

Protosenja

Den po Avajaeovi otřásla španělským Katalánskem smrt bývalého viceprezidenta představenstva plynárenského gigantu Novatek Sergeje Protosenji, jeho ženy Natalje a náctileté dcery.

Podle katalánského serveru El Punt Avui policisté tři těla objevili v úterý 19. dubna ve vile v přímořském letovisku Lloret de Mar. Matka a dcera podlehly bodným a sečným poraněním, zatímco Sergej Protosenja se zřejmě oběsil.

Jenže: vyšetřovatelé na místě činu neobjevili stopy, které by nasvědčovaly sebevraždě miliardáře, spíše naopak. A Protosenja nebyl od krve, což by vzhledem k brutalitě útoku na dceru a ženu musel být.

Krukovskij

Ředitel lyžařského resortu Krasnaja Poljana si na začátku května vyšel na procházku do hor a podle ruského deníku Kommersant spadl z útesu. Andrej Krukovskij na následky zranění zemřel v nemocnici. Co přesně se stalo, není jasné, podotýká italský deník La Stampa. „Vyšetřovatelé přijali opatření nutná ke zjištění všech okolností incidentu,“ uvedl ruský vyšetřovací výbor.

I Andrej Krukovskij je spjatý s ruským energetickým sektorem, protože resort nedaleko olympijského Soči spadá pod Gazprom. Na lyžování tam své hosty prý opakovaně zval i samotný Vladimir Putin.

Podcast 5:59 s Catherine Belton o ruských oligarších:

Subbotin

V květnu zemřel další z ruských oligarchů, bývalý vrcholný manažer energetické společnosti Lukoil Alexander Subbotin. Toho našli mrtvého ve sklepě domu šamana v ruském městě Mytišči, které leží severovýchodně od Moskvy. Příčinou smrti byl podle ruské agentury TASS infarkt.

Podle zdrojů ruské agentury přišel miliardář do domu v sobotu „těžce intoxikovaný alkoholem a dalšími drogami“. Server Newsweek s odkazem na místní média informoval o tom, že Subbotin za šamanem přišel s požadavkem léku na kocovinu. Ten prý obsahoval ropuší jed a Subbotin ho měl pozřít během šamanské seance. Vyšetřovatelé ale tyto informace nepotvrdili a uvedli, že příčina úmrtí se nadále zkoumá.

Server Newsweek tehdy psal, že Subbotin zemřel poté, co Lukoil vyzvala k rychlému ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou. A vyjádřila soustrast obětem „této tragédie“.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované