Hlavní obsah

První země plánuje dát výstrahu na každou cigaretu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kanada jako první země na světě navrhuje, aby varování před zdravotními riziky kouření objevilo na každé jednotlivé cigaretě.

Článek

Návrh označit varováním před zdravotním rizikem každou cigarety, oznámila ministryně pro duševní zdraví a závislosti Carolyn Bennettová.

Kanada v roce 2001 jako první přišla s požadavkem, aby se na krabičkách cigaret objevila obrázková varování. Odstartovala tak mezinárodní trend. Bennettová upozornila, že pro 13 procent Kanaďanů, kteří pravidelně kouří, je toto opatření neúčinné. Přidání zdravotního varování na jednotlivé tabákové produkty pomůže podle ní zajistit, že se tato zásadní sdělení dostanou k lidem, včetně mladých, kteří se často dostávají k cigaretám po jedné a varování na krabičce tak nevidí.

Podle vlády nyní začíná 75denní období veřejných konzultací. Ty pak budou podkladem pro vypracování nových předpisů. Vláda předpokládá, že změny vstoupí v platnost v druhé polovině roku 2023.

Podle Bennettové současný návrh, který se může změnit, počítá s tím, že by na cigaretách byl nápis „jed v každém šluku“. Vláda chce také rozšířit stávající seznam nemocí způsobených kouřením, které se objeví na krabičkách cigaret.

Společnost Rothmans Benson & Hedges, kanadská divize tabákové firmy Philip Morris International, uvedla, že návrhy nepomohou snížit počet kuřáků.

Rob Cunningham z Kanadské společnosti pro boj proti rakovině se domnívá, že opatření by měla být zavedená co nejdříve a doufá, že varování vytištěná přímo na cigaretách se stanou populární i v mezinárodním měřítku.

Počet kuřáků cigaret v zemi v posledních letech trvale klesá. Kanadský statistický úřad minulý měsíc uvedl, že pravidelně kouří deset procent Kanaďanů. Vláda usiluje o to, aby se tento podíl snížil do roku 2035 na polovinu. Statistický úřad dodal, že za kuřáky se označilo 11 procent Kanaďanů starších 20 let, zatímco ve věku mezi 15 až 19 jen čtyři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Doporučované