Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec šel sám z Ukrajiny na Slovensko, měl jen pas a igelitku

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Jedenáctiletý chlapec ze Záporoží se vydal na hranice sám, protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině.

Reklama

Z Ukrajiny, kde už déle než týden zuří válka, prchají denně tisíce lidí. Na hranicích se často odehrávají srdceryvné scény. O příběhu statečného jedenáctiletého chlapce informovaly slovenské úřady.

Článek

„Tohle je největší hrdina včerejší noci,” stojí ve facebookovém příspěvku slovenského ministerstva vnitra, kde popisuje příběh chlapce, který cestu přes ukrajinsko-slovenské hranice absolvoval úplně sám.

Jedenáctiletý chlapec ze Záporoží se vydal na hranice na vlastní pěst, protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině. S sebou měl jenom pas a igelitovou tašku.

“Všechny si získal svým úsměvem, nebojácností a odhodláním skutečného hrdiny,” píše slovenské ministerstvo vnitra s tím, že dobrovolníci chlapci poskytli potřebnou péči.

Díky telefonnímu číslu, které měl napsané na ruce, a papíru vloženém v pase se jim brzy podařilo spojit se s jeho dalšími příbuznými. Ti si ho krátce nato na místě vyzvedli.

Na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny od začátku ruské invaze už přes 100 000 lidí. Do sobotního rána to bylo 101 529 osob, informoval ČTK mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka.

Mnoho uprchlíků nezůstalo na Slovensku, ale pokračovali k příbuzným do dalších států včetně Česka. Z Ukrajiny přes Slovensko utíkají do vlasti také stovky občanů třetích zemí. Bratislava ve spolupráci s kolegy ze zahraničí už zorganizovala repatriační lety do Indie a Maroka.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec v pátek řekl, že o přidělení dočasné ochrany na Slovensku požádalo po překročení slovensko-ukrajinské hranice 2000 lidí.

Podle UNHCR za týden od začátku ruského útoku na Ukrajinu uteklo z této země přes 1,2 milionu lidí. To jsou téměř tři procenta populace.

„Jedná se o uprchlickou krizi s nejrychlejším vývojem v Evropě od druhé světové války,” uvedl šéf UNHCR Filippo Grandi.

Reklama

Doporučované