Hlavní obsah

Nesouhlasí s válkou na Ukrajině. Rus vzal barvy a na svůj obchod napsal vzkaz

Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO/Wolfgang Maria Weber, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Muž z malého ruského městečka na sever od Moskvy zvolil neobvyklou formu protestu proti válce. Na fasádu svého obchodu vypsal názvy ukrajinských měst, která byla napadena Ruskem. Věří, že to místní přiměje k zamyšlení.

Článek

Několik hodin jízdy autem severně od Moskvy leží malé městečko se zvláštním názvem Russko-Vysotskoye. Kromě rozsáhlé kuřecí farmy zde není nic zvláštního k vidění. Pozornost však nově přitahuje místní obchod.

Jeho majitel Dmitrij Skurikhin se rozhodl pro vlastní formu protestu proti ruské agresi na Ukrajině. Na fasádu vymaloval velkými písmeny slogan „Mír Ukrajině, svobodu Rusku!“ v modré a červené barvě.

Výrazně červenou barvu použil také na vyjmenování jednotlivých ukrajinských měst, která byla napadena ruskou armádou. Mariupol, Buča, Cherson, Černihiv a mnoho dalších názvů je napsáno menším písmem pod zmíněným sloganem, jenž fasádě vévodí. Střechu svého obchodu pak vymaloval v barvách ukrajinské vlajky.

„Připadalo mi to jako dobrý způsob, jak informovat lidi,“ řekl Skurikhin BBC. „Během prvních týdnů války naši lidé nevěděli co se děje. Mysleli si, že probíhá nějaká speciální operace, která má z ukrajinské vlády odstranit lidi závislé na drogách. Nikdo netušil, že Rusko ostřeluje ukrajinská města,“ dodal.

Jeho sólová protestní akce s sebou však nese značné riziko. Veřejné protesty končí v Rusku zpravidla trestním stíháním nebo výhružkami a často se protestující setkávají s obojím. Někdo již stačil na Shurikinovi dveře nasprejovat nápis „zrádce“. Jeho obchod také již obhlížela místní policie. Později mu byla udělena peněžitá pokuta za diskreditování ruské armády.

Jak však sám říká, nemohl jen tak nečinně sedět a nic nedělat. „Ale to co dělám je akt zoufalství. Rusové jsou teď zavrženi a zaslouží si to. Tahle ofenzíva na nás vrhne stín na dlouhou dobu.“

Ruská propaganda ráda ukazuje prezidenta Putina jako lídra, jenž má podporu svého lidu. Skurikhin však tvrdí, že je to jen iluze. „Když se tady zeptáte místních, zda jsou pro válku mezi Ruskem a Ukrajinou, se vším bombardováním a dalšími následky jako je chudoba a hladomor, řeknou vám, jestli jste se nezbláznili,“ řekl dále BBC.

Podle něj jsou Rusové vystaveni velkému množství dezinformací a podporují speciální vojenskou operaci, o které jim říkají v televizi. Mnozí si však začínají uvědomovat, že to, co se skutečně děje, je katastrofa.

Sám Dmitrij Skurikhin si je vědom toho, že slova na jeho obchodě mír nepřinesou. Věří však, že pokud jeho protest přiměje obyvatele města se zastavit, zamyslet, či dokonce zapochybovat, tak rozhodně stojí za to.

Reklama

Doporučované