Hlavní obsah

V Azovstalu hrozí „ekologická katastrofa světové úrovně“, varuje starosta

Foto: Profimedia.cz

Destrukce Mariupolu způsobená Rusy. V pozadí komíny mariupolských železáren a oceláren Azovstal.

Reklama

Dopady ruského bombardování Azovstalu mohou ohrozit život v Azovském i Černém moři, varují Ukrajinci. Ministerstvu ale chybí data o stavu oceláren v okupovaném městě.

Článek

Toxické látky až v Černém a Středozemním moři, ale hlavně možné vyhynutí podmořského života v Azovském moři. Před takovými dopady varovala ve středu městská rada z okupovaného ukrajinského přístavu Mariupol, která ale sama ve městě není.

Ruské bombardování rozsáhlého komplexu mariupolských železáren a oceláren Azovstal mohlo poškodit odkalovací nádrž, která zadržuje odpadní vody z ocelárny včetně mnoha toxických chemických látek. Podle městské rady obsahuje i koncentrovaný roztok sirovodíku, který by při úniku do moře zahubil život.

„Hrozí úplné vyhynutí Azovského moře. Bombardování Azovstalu by mohlo poškodit technické zařízení, které zadržuje desítky tisíc tun koncentrovaného roztoku sirovodíku. Únik této kapaliny zcela zabije flóru a faunu Azovského moře,“ stojí v prohlášení rady zveřejněném na Telegramu.

Ministr: důkazy zatím nemáme

Ukrajinské úřady zatím únik chemikálií z Azovstalu nepotvrdily. Ve čtvrtek to podle serveru Gazeta.ua uvedl ministr životního prostředí Ruslan Strilec. „Specialisté tyto problémy zkoumají. Zatím neexistuje žádný důkaz, který by mohl naznačovat znečištění moře,“ řekl politik.

Odborníci podle ministra pracují na plánech, jak takovým mimořádným situacím předcházet a zkoumají, jaká látka by se mohla do moře dostat.

Strilec zároveň podotknul, že Ukrajina do okupované oblasti nemá přístup. Právě průzkum na místě je pro posouzení rizik znečištění klíčový.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko vyzval k tomu, aby situaci na místě prozkoumali mezinárodní experti a OSN a zabránilo se tak „ekologické katastrofě světové úrovně“.

Veřejnoprávní server Hromadske ve středu citoval mořskou bioložku Sofii Sadogurskou, podle níž bombardování závodu znamená ohrožení pro mořskou biodiverzitu z více důvodů.

„Ostřelování mohlo poškodit odkalovací nádrž a jedovatá voda se může dostat do moře,“ řekla expertka z nevládní organizace Ecodia. Sirovodík, který zmínila mariupolská rada, je podle Sadogurské vysoce toxický a nebezpečný pro vodní organismy. „Jeho vysoké koncentrace mohou vytvořit podmínky vedoucí ke smrti ryb,“ cituje Hromadske vědkyni.

Foto: Profimedia.cz

Destrukce Mariupolu způsobená Rusy.

Dodává, že v odkalovací nádrži je další množství chemických sloučenin z odpadních vod huti, které mohou způsobit škody. Pro posouzení rizika by ale bylo nutné vyhodnotit situaci na místě, což kvůli ruské okupaci není možné.

Rusové plánují stavbu letoviska

Mariupolská rada zároveň uvedla, že Rusko má v plánu hutní komplex Azovstal zbořit a nahradit ho technologickým parkem, rezidenční čtvrtí nebo parkem. Takový záměr už oznámil vůdce samozvané separatistické proruské Doněcké lidové republiky (DLR) Denis Pušilin.

Okupovaný Mariupol se podle něj má v budoucnu proměnit v přímořské letovisko. Kdo a jak by takovou rozsáhlou přestavbu a rekonstrukci Ruskem zničeného města zaplatil, není jasné.

Likvidaci Azovstalu považuje mariupolská rada za záměr ruských okupantů jak připravit Ukrajinu o důležitý průmyslový závod. V ocelárnách před válkou pracovalo 10 tisíc lidí a byl nejdůležitějším v Doněcké oblasti.

Rusové při obléhání Mariupol prakticky úplně zničili. Navzdory tomu se okupanti snaží vyvolat dojem, že se život do zdevastovaného města vrací. Poslední ukrajinskou baštou odporu byly až do úterý ocelárny Azovstal.

Pušilin z takzvané DLR ve čtvrtek prohlásil, že by se měl v Mariupolu otevřít závod na výrobu oken. Důvodem je vysoká poptávka po zasklívání oken po válečných škodách.

Reklama

Doporučované