Hlavní obsah

Jeruzalém hlásí střety mezi izraelskou policií a Palestinci, desítky zraněných

Foto: Profimedia.cz

V mešitě se k ranním modlitbám shromáždily tisíce věřících a před svítáním vstoupila do areálu také izraelská policie.

Reklama

U mešity Al-Aksá v Jeruzalémě vypukly dnes ráno střety mezi izraelskou policií a Palestinci, informuje agentura AP. Podle zdravotníků je zraněno nejméně 59 Palestinců.

Článek

V mešitě se k ranním modlitbám shromáždily tisíce věřících a před svítáním vstoupila do areálu také izraelská policie, uvedla AP s odvoláním na islámskou nadaci, která místo spravuje.

Policisté tvrdí, že do areálu přišli, aby rozehnali dav, který házel kameny na nedaleké modlitební místo u Zdi nářků, píše agentura Reuters.

Na videozáznamech, které kolují po internetu, je podle AP vidět, jak Palestinci házejí kameny a policie používá slzný plyn a zábleskové granáty.

Na dalších videích jsou vidět věřící, kteří se zabarikádovali uvnitř mešity. Zdravotníci z palestinského Červeného půlměsíce uvedli, že přepravili 59 zraněných do nemocnic.

Komplex, jemuž židé říkají Chrámová hora a muslimové Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně), bývá častým místem izraelsko-palestinských střetů. Stojí na ní muslimská svatyně Skalní dóm a mešita Al-Aksá a dříve na ní byl židovský chrám, jehož pozůstatkem je Zeď nářků, která tvoří část stěny hory. Izrael horu stejně jako zbytek východního Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967 a později v rozporu s mezinárodním právem anektoval.

Napětí se v posledních týdnech zvýšilo po sérii útoků Palestinců, při nichž bylo v Izraeli zabito 14 lidí, poznamenala AP. Izrael podnikl vlnu zatýkání a vojenských operací na okupovaném Západním břehu Jordánu, což vyvolalo střety, při nichž bylo zabito několik Palestinců.

Palestinci nyní mají stejně jako ostatní muslimové ramadán, během něhož obvykle v Izraeli sílí jejich protesty. Loni palestinské střety s izraelskými bezpečnostními složkami podnícené očekávaným soudním verdiktem o vystěhování palestinských rodin přerostly nakonec v jedenáctidenní válku Izraele s radikálním hnutím Hamás v palestinském Pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované