Hlavní obsah

Jižní Korea přitvrzuje: Setkat se budou moci jen čtyři očkovaní

Foto: Profimedia.cz

V metropolitní oblasti Soulu je obsazených 87 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče, v celé zemi jich je obsazených asi 81 procent.

Reklama

Nová zpřísnění vejdou v platnost v sobotu. Kromě setkávání se restrikce budou týkat i otvírací doby restaurací a dalších podniků.

Článek

Jižní Korea kvůli rostoucím počtům nakažených koronavirem i pacientů ve vážném stavu po šesti týdnech rozvolnění znovu zavádí přísnější opatření. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Tato asijská země v úterý zaznamenala doposud nejvyšší denní nárůst nakažených, bylo jich 7850, za středu pak 7622.

Od soboty se budou moci sejít nejvýše čtyři lidé, ovšem jenom tehdy, pokud jsou očkovaní proti covidu-19. Nyní se v Soulu a okolí bez ohledu na tom zda jsou očkovaní nebo ne, může sejít šest lidí, jinde v zemi osm. Restaurace, kavárny a místa, kam lidé večer vyrážejí za zábavou, budou muset zavírat ve 22:00 hodin, oznámil premiér Kim Pu-kjon. Nyní žádná omezení pro otvírací dobu neplatí. Nenaočkovaní budou muset v restauraci jíst sami nebo využívat výdejního okénka či roznáškových služeb. Tato pravidla budou platit do 2. ledna.

Více než 92 procent dospělých v Jižní Koreji je očkovaných, ale od minulého měsíce, kdy vláda protikoronavirové restrikce zpřísnila, se počet nových případů skoro zpětinásobil a pacientů se závažným průběhem covidu-19 přibylo trojnásobně. Korejská agentura pro kontrolu a prevenci nemocí ve čtvrtek informovala, že 989 lidí je ve vážném stavu a že v metropolitní oblasti Soulu je obsazených 87 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče, v celé zemi jich je obsazených asi 81 procent.

V Koreji, která má 51,8 milionu obyvatel, se od začátku pandemie covidu-19 nakazilo asi 544 117 lidí, 4518 z nich zemřelo, vyplývá ze statistiky na internetových stránkách americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Reklama

Doporučované