Hlavní obsah

Jmění milionů lidí pod lupou. Francie zabavuje majetek Putinových přátel

Foto: Profimedia.cz

Zabavená jachta Amore Vero patřila bývalému ruskému vicepremiérovi Igoru Sečinovi, současnému šéfovi ropné společnosti Rosněfť.

Reklama

V loděnici nedaleko Marseille zabavili celníci 86 metrů dlouhou jachtu šéfa firmy Rosněfť, v Lamanšském průlivu pak nákladní loď převážející automobily. A Francie má daleko větší plány. Prověří majetky milionů lidí.

Článek

Francouzská riviéra a Horní Savojsko. To jsou dva départementy, které prosluly opulentním bohatstvím ruských miliardářů. Ti přišli do Francie už v průběhu devadesátých let po pádu Sovětského svazu a postupně zde nakupovali nemovitosti, ať už šlo o luxusní vily na Azurovém pobřeží, nebo lyžařská střediska, jako jsou Courchevel nebo Megève. Teď o ně přijdou, pokud tedy figurují na sankčních seznamech Evropské unie.

„Na žádost prezidenta republiky budeme pokračovat v monetarizaci financí, nemovitostí, jachet a luxusních vozů patřících Rusům na evropském sankčním seznamu,“ citoval server Agent Boursier ministra hospodářství Bruna Le Mairea.

Hlavním cílem jeho podřízených bude vytipovat občany Ruské federace, kteří mají ve Francii majetky a mohli by být na sankční seznam přidáni. „Máme justiční prostředky na to tyto majetky zabavit,“ dodal ministr.

Jeho úřad zřídil k tomuto účelu zvláštní oddělení, které „půjde“ nejen po samotných oligarších, ale i jejich dětech, manželkách, společnostech. Le Maire také zdůraznil, že nepůjde pouze o zmrazení jejich majetku, ale o jeho konfiskaci. Přiznal ale také, že vše bude nějaký čas trvat – prověřit bude třeba majetky milionů lidí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ministrova slova vyvolala podrážděnou reakci v Rusku. Konkrétně na ně na twitteru odpověděl Dmitrij Medveděv, bývalý prezident a blízký spojenec Vladimira Putina: „Jeden francouzský ministr dnes prohlásil, že nám vyhlásil ekonomickou válku. Pánové, dávejte si na vaše projevy pozor! Nezapomínejte na to, že se ekonomické války v historii lidstva často promění ve války skutečné.“

Sečinova jachta s bazénem i heliportem

Medveděvova hrozba nicméně francouzské celníky nezastrašila a úřady začaly se zabavováním. První „velkou rybou“, která přišla o majetek ve Francii, se stal šéf firmy Rosněfť a bývalý vicepremiér Igor Sečin. Putinův blízký spojenec, respektive jím vlastněná firma přišla o luxusní jachtu Amore Vero, která kotvila v loděnici Ciotat nedaleko Marseille. Tam se měla opravovat do začátku dubna, poté odplout nejspíš do Turecka.

Jachta Amore Vero je 86 metrů dlouhá a její chloubou je velký bazén, který se v případě potřeby promění v heliport. Interiér luxusního plavidla navrhl známý architekt Alberto Pinto.

Šéf francouzských celníků pro pobřežní oblasti Eric Salles televizi BFM řekl, že zabaveny už byly čtyři lodě, dvě z toho ve Středomoří. V zálivu Fos-sur-Mer celníci zadrželi 12metrovou nákladní loď, na níž pracovalo 12 ruských námořníků. Loď, která převážela automobily z Británie do Petrohradu, byla z Lamanšského průlivu přesměrována do francouzského přístavu Boulogne-sur-Mer. Patřila totiž ruské bance PSB figurující na evropském sankčním seznamu. Další nákladní loď pod názvem Viktor Andrjuchin pak zadrželi celníci v neděli v přístavu Marseille Fos.

List Nice Matin pak informoval o více než 100 metrů dlouhé luxusní jachtě Quantum Blue, která musela opustit přístav v Monaku, kde předchozí dva roky kotvila. Její majitel, ruský oligarcha Sergej Galickij, sice na sankčním seznamu EU není, i tak se ale loď 17. nejbohatšího Rusa musela vydat hledat jiný přístav.

Útočiště si pro své jachty nicméně už ruští miliardáři našli. Server L’lndépendent napsal, že ve středu pět luxusních superjachet nově zakotvilo nebo připlouvalo na Maledivy. Ostrovní státeček v Indickém oceánu nemá extradiční smlouvy se Spojenými státy, sankcionovaní Putinovi muži se tak (zatím) nemají čeho bát.

Na Maledivy tak připlula například loď Olega Děripasky, zakladatele hliníkového gigantu Rusal, oceláře Alexandera Abramova nebo jednoho z vůbec nejbohatších Rusů Vladimira Potanina.

Nemovitosti, jako jsou vily na Azurovém pobřeží nebo luxusní apartmány v centru Paříže, ale přesouvat nepůjde. Jak řekl Seznam Zprávám minulý týden francouzský europoslanec Raphael Glucksmann, mluvčí ruského prezidenta a hlásná trouba kremelské propagandy Dmitrij Peskov vlastní několik bytů a restauraci v centru Paříže. Nyní je prakticky jasné, že dlouho je mít nebude.

Reklama

Doporučované