Hlavní obsah

Johnson měl během lockdownu narozeninovou oslavu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla dnes televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov.

Článek

Narozeninovou oslavu, která proběhla 19. června 2020, měla podle stanice ITV pomoci zorganizovat premiérova manželka Carrie Johnsonová. Setkání mělo proběhnout krátce po 14. hodině v místnosti Cabinet Room 19 po návratu Borise Johnsona z oficiální návštěvy školy v Hertfordshire.

Akce se měla zúčastnit nejméně třicítka lidí, a to i mimo personál Downing Street 10. Mezi návštěvníky premiérova sídla měla být například i interiérová designérka Lulu Lytleová, která měla v tu dobu na starost renovaci Johnsonova bytu, jenž také vyvolal kontroverze.

Ještě devět dní před údajnou narozeninovou oslavou v premiérově sídle přitom premiér Johnson vyzval veřejnost, „aby i nadále projevovala zdrženlivost a respektovala pravidla, která slouží k tomu, aby nás všechny udržela v bezpečí“.

Premiérův úřad ale zjištění ITV popírá a tvrdí, že premiér hostil venku jen malý počet rodinných příslušníků. Celé shromáždění mělo podle stanice trvat přibližně dvacet až třicet minut. Podle Downing Street se ale zaměstnanci jen „krátce sešli“, aby „popřáli premiérovi všechno nejlepší k narozeninám“, a premiér se účastnil jen „méně než 10 minut“, cituje úřad BBC.

Podle ITV se narozeninové oslavy měli zúčastnit také tajemník premiéra Martin Reynolds nebo ředitel tiskového odboru Jack Doyle.

Tehdejší pravidla zakazovala setkávání ve vnitřních prostorech pro více než dvě osoby. Venku se pak podle vládních opatření mohlo scházet až šest osob, ale musely nadále dodržovat pravidla sociálního distancování.

Obvinění přichází v době, kdy Johnson čelí narůstajícím skandálům kolem několika večírků, které se v době přísných covidových restrikcí konaly ve vládních prostorách včetně premiérského sídla. Předseda vlády se kvůli tomu potýká se vzpourou některých konzervativních poslanců a aféru kolem večírků vyšetřuje vládní úřednice Sue Grayová. Výsledek jejího vyšetřování se očekává tento týden.

Po posledním zjištění už předsedu vlády kritizoval šéf labouristů Sir Keir Starmer. „Toto je další důkaz, že máme premiéra, jenž věří, že pravidla, která vytvořil, se na něj nevztahují,“ uvedl Starmer.

„Tohle už dál nejde. Párty za večírkem, lež za lží, tento zdiskreditovaný premiér přináší každým dnem další bolest pozůstalým rodinám, které už toho vytrpěly příliš mnoho,“ reagoval předseda liberálních demokratů Ed Davey pro deník The Guardian.

Premiéra už mezitím vyzvali k rezignaci labouristická poslankyně Sarah Owen, lídr skotských labouristů Anas Sarwar a stínový ministr pro mezinárodní obchod Nick Thomas-Symonds.

Reklama

Související témata:

Doporučované