Hlavní obsah

Johnsona bude vyšetřovat parlament kvůli večírkům

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson hlasování zákonodárců přítomen nebyl, protože je na zahraniční cestě v Indii.

Reklama

Britští zákonodárci dnes schválili návrh opozice, aby premiér Boris Johnson čelil vyšetřování v parlamentním výboru kvůli vládním večírkům pořádaným v době covidové uzávěry.

Článek

Vláda chtěla původně prosadit, aby konzervativní poslanci, kteří mají v Dolní sněmovně jasnou převahu, vyšetřování Johnsona zablokovali. Nakonec ale překvapivě změnila názor a doporučila vlastním poslancům, aby hlasovali podle svého svědomí. Velkou nelibost nad tím, jak premiér řešil skandál s nezákonnými vládními večírky, totiž vyjadřují i mnozí konzervativci.

„Pravda je velice jednoduchá – (Johnson) lhal, aby ho nikdo nepřistihl, a když ho někdo přistihl, lhal zase,“ řekl poslanec za Skotskou národní stranu (SNP) Ian Blackford.

„Premiér už měl být dávno pryč… Ministerský předseda by měl vědět, že jeho angažmá skončilo,“ řekl během debaty konzervativní poslanec Steve Baker. „Je skutečně deprimující, když se po nás chce, abychom obhajovali neobhajitelné,“ řekl jeho stranický kolega William Wragg.

Vyšetřování úřadujícího premiéra kvůli úmyslnému klamání poslanců je naprosto ojedinělé a podle agentury AP může silně otřást Johnsonovou pozicí. Premiér aktuálně i přes důležité hlasování v parlamentu odcestoval do zahraničí a ve čtvrtek zahájil dvoudenní návštěvu Indie ve státě Gudžarát. Premiéři obou zemí mají při pátečním setkání v Dillí ohlásit nová partnerství mezi Indií a Británií.

Premiér loni parlamentu výslovně řekl, že neví o tom, že by se členové vlády jakkoli provinili proti tehdy platným protipandemickým nařízením. Ukázalo se však, že uspořádali několik setkání, večírků a oslav a že se nejméně jedné z nich Johnson osobně zúčastnil.

Stalo se to v době, kdy bylo kvůli koronaviru zakázáno, aby se scházeli více než dva lidé. Poté premiér konání večírků přiznal, tvrdil ale, že si nebyl vědom porušení předpisů.

Johnson v pondělí řekl, že se „z celého srdce“ omlouvá za svou účast na večírku. Údajně ale netušil, že setkání bylo v rozporu s vládními nařízeními proti šíření koronavirové infekce. Vědomě tak prý neporušil pravidla a záměrně neklamal parlament.

Minulý týden také zaplatil pokutu, která se týkala jeho oslavy narozenin v červnu roku 2020, jež se uskutečnila v jednacím sále britského kabinetu a na níž byli v rozporu s tehdy platnými pravidly více než dva lidé. Peněžitý trest se týkal i Johnsonovy manželky Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka.

Téměř 80 procent Britů si pak kvůli aféře kolem vládních večírků v době koronavirové uzávěry myslí, že premiér Boris Johnson je lhář. Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění, který agentura YouGov provedla pro rozhlasovou stanici Times Radio.

Reklama

Související témata:

Doporučované