Hlavní obsah

Británie zná jméno nového premiéra. Bude to Rishi Sunak

Foto: Profimedia.cz

Začátkem září Rishi Sunak boj o post lídra konzervativců prohrál, teď už je jednou nohou v Downing Street.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý ministr financí Rishi Sunak dle svých slov kandidoval proto, aby napravil „hlubokou hospodářskou krizi“ a sjednotil svou stranu. V klání o post šéfa Konzervativní strany zůstal jako jediný.

Článek

Británie zná jméno nového premiéra. Stane se jím bývalý ministr financí Rishi Sunak, kterého v procesu výběru nového lídra Konzervativní strany podpořilo více než 190 poslanců, tedy přes padesát procent z nich.

Sunak podle britských médií ignoroval všechny otázky novinářů a poté, co za zavřenými dveřmi krátce promluvil k poslancům Konzervativní strany, odešel. Podle novináře Adama Bienkova Sunak řekl konzervativním poslancům, že strana čelí existenční krizi.

Graham Brady, předseda Výboru 1922 sdružujícího konzervativní zákonodárce, již Rishiho Sunaka jako nového lídra konzervativců a příštího premiéra potvrdil. O sestavení vlády nyní Sunaka požádá král Karel III., podle britských médií by tak panovník mohl učinit už v úterý.

Žádné hlasování se ale nakonec nekonalo, protože jediná zbývající kandidátka Penny Mordauntová z boje odstoupila.

Ještě předtím z klání odešel také Boris Johnson a na Sunakovu stranu se přiklonili i vlivní příznivci expremiéra, a to navzdory tomu, že právě Sunak má pověst muže, který v létě způsobil Johnsonův konec. Postavila se za něj například bývalá ministryně vnitra Priti Patelová nebo šéf diplomacie James Cleverly.

Mordauntová se k hranici 100 podpisů, které bylo pro nominaci třeba získat, nepřiblížila. Z celkového počtu 357 ji veřejně podpořilo 26 poslanců, přestože její tým tvrdil, že neveřejnou podporu přislíbilo více než 90 poslanců. Porážku uznala na Twitteru, v příspěvku uvedla, že Rishi Sunak má její plnou podporu.

Rozhovor: Co čeká nového britského premiéra?

„Díky tomu jsme nyní vybrali našeho příštího premiéra. Toto rozhodnutí je historické a znovu ukazuje rozmanitost a talent naší strany. Rishi má mou plnou podporu. Jsem hrdá na kampaň, kterou jsme vedli, a jsem vděčná všem, napříč všemi křídly naší strany, kteří mě podpořili,“ napsala Mordauntová na Twitter.

Konzervativci nového lídra hledali, protože minulý týden na post premiérky rezignovala Liz Trussová, která do funkce nastoupila teprve na začátku září. Její mandát v čele vlády tak bude nejkratší v britské historii.

Kdo je Rishi Sunak?

Sunak se do povědomí veřejnosti dostal nejvíce, když zastával funkci ministra financí ve vládě Borise Johnsona. Tím se stal v únoru 2020 a během několika týdnů se dostal do problematické situace, kdy se musel vyrovnat se začínající pandemií onemocnění covid-19 a s tím spojenými uzávěrami. Předtím už byl prvním náměstkem ministra financí Sajida Javida. Poslancem je od roku 2015.

Na jaře 2020 slíbil, že udělá „vše, co bude třeba“, aby lidem pomohl překonat pandemii. Představil ekonomický balíček podpory v hodnotě 350 miliard liber, za nějž se mu dostalo široké chvály.

Preference v průzkumech veřejného mínění mu tehdy prudce vzrostly. Podle šetření společnosti YouGov byl v roce 2021 dokonce nejoblíbenějším politikem Konzervativní strany.

Sunak osobně se s uzávěrami vyrovnával hůře, za porušení koronavirových opatření dostal v červnu 2020 pokutu. Uprostřed pandemie se totiž zúčastnil oslavy narozenin tehdejšího premiéra Borise Johnsona. Oslava se konala přímo v premiérském sídle, v Downing Street číslo 10.

Britská média zdůrazňují, že se Sunak stal prvním britským premiérem indického původu. Sunak se narodil v Southamptonu rodičům indického původu, kteří se do Británie přistěhovali z východní Afriky. Tam žije poměrně početná indická komunita.

Nový pokus

Sunak se o post lídra konzervativců a premiérské křeslo navíc neuchází poprvé. Po rezignaci Borise Johnsona, ke které došlo na začátku července, se do klání jakožto bývalý ministr financí vrhl s plány na zásah proti rostoucí inflaci, což – na rozdíl od vítězky a nyní odcházející premiérky Liz Trussové – stavěl i před okamžité snižování daní.

„Snížím daně, ale udělám to odpovědně. Protože nesnižuji daně, abych vyhrál volby, ale vyhrávám volby, abych snižoval daně,“ nechal se slyšet politik. Právě plán na rychlé snížení daní se Trussové stal osudným, a Sunak tak teď těží z pozice toho, kdo už v létě prosazoval rozumnou politiku.

Ohlédnutí za poslední volbou premiéra

Do finále nedávné volby lídra britské Konzervativní strany postoupil bývalý ministr financí Rishi Sunak a tehdejší ministryně zahraničí Liz Trussová. Ani jeden ale nevyvolával u členů strany nadšení.

Nejdříve vedl, pak tvrdě narazil – nálepka královraha Rishimu Sunakovi v posledním hlasování o lídrovi konzervativců nepomohla.

V průběhu první fáze letní volby lídra, která probíhala pouze v rámci poslaneckého Výboru 1922, byl Sunak jasným favoritem a na prvním místě odcházel z každého jednotlivého kola.

Zmiňovaný orgán Konzervativní strany, který de facto řídí její vnitřní fungování, hlasoval až do chvíle, kdy se pole kandidátů zúžilo na finální dvojici. Z té pak ve druhé fázi vybírali všichni členové strany.

Ve finální rovince však Sunak narazil. Členská základna si zvolila jeho soupeřku a podle odborníků politik doplatil na své činy před odstoupením bývalého předsedy vlády. Z této záležitosti si Sunak totiž odnesl nálepku královraha, když právě jeho vlastní rezignace v Johnsonově vládě nakonec přispěla i k pádu samotného premiéra.

Po Johnsonově boku přitom Sunak stál neochvějně po celou dobu takzvané Partygate, tedy během politického skandálu ve Spojeném království, který se týkal večírků a dalších setkání vládních zaměstnanců i zaměstnanců Konzervativní strany v době pandemie covidu-19. Sunakovu podporu měl premiér ještě i v červnovém hlasování o nedůvěře.

Členská základna Konzervativní strany se ale v posledních letech výrazně rozrostla a řadu lidí přilákalo volební vítězství v roce 2019, kdy v čele konzervativců stál právě Johnson. Ten je pro ně také postavou, která „dokázala“ dotáhnout do konce brexit. Míra loajality a obdivu k němu tak zůstává i dnes značná, což Sunakovi do karet příliš nehrálo.

Opozice Sunaka vinila z pokrytectví

Napadnutelný je však bývalý ministr i z dalších důvodů. V dubnu například Sunak čelil ostré kritice kvůli manželce, multimilionářce Akshatě Murthyové, která v Británii neplatila daně za své příjmy ze zahraničí. Vzhledem ke zvyšování daní britským poplatníkům ho tak opozice vinila z pokrytectví.

Podle webu The Sunday Times má Rishi Sunak se svou manželkou Murthyovou dohromady majetek ve výši 730 milionů liber. Díky tomu byl v květnu označen za 22. nejbohatšího člověka ve Velké Británii, uvedl web The Sunday Times. Stal se tak vůbec prvním politikem, jenž se dostal na seznam nejbohatších lidí Spojeného království, napsal The Guardian.

Boris Johnson znovu premiérem nebude

Johnson v tiskovém prohlášení podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC.

Multimilionářské zázemí mu někteří odpůrci vyčítali, protože mu prý zabrání navázat kontakt se střední vrstvou. Ošemetné pro něj bylo i držení zelené karty, jež umožňuje dlouhodobý nebo trvalý pobyt na území USA.

V rozhovoru pro BBC Radio 4 se však Sunak nechal slyšet, že navzdory svému bohatství a zázemí chudým rozumí. V srpnu se ale na internetu objevilo video, v němž Sunak řekl, že pracoval na přesměrování finančních prostředků z chudých městských oblastí do prosperujících měst. To kritizovali zejména opoziční labouristé, podle nichž ukázal svou pravou tvář.

Reklama

Doporučované