Hlavní obsah

„Jsme nejhorší na světě.“ Zdrcená Čaputová volá po slovenském lockdownu

Podívejte se na proslov slovenské prezidentky Zuzany Čaputové po návštěvě nemocnice.Video: FB Zuzany Čaputové

 

Reklama

Hitem sociálních sítí se stal úterní projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, který pronesla po návštěvě bratislavské nemocnice. Slovensko se potýká se silnou vlnou epidemie covidu, zvažuje celostátní lockdown.

Článek

Čaputová v úterý navštívila Nemocnici Ružinok v Bratislavě. Poté měla zhruba dvouminutový proslov k médiím. Bylo znát, že scény, které viděla na covidovém oddělení, ji silně zasáhly.

„Prohráváme boj s covidem. Jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel,“ řekla mimo jiné Čaputová. „Situace je alarmující. To, co potřebujeme, je přestat šířit bludy o covidu. Přestat tlachat o covidu a musíme poslouchat odborníky,“ uvedla.

„Nevím, co ještě je potřeba vidět než přeplněné nemocnice, než lidi umírající na plicní ventilaci, z nichž většina se už domů nevrátí. Co víc je potřeba vidět než vyčerpaný zdravotnický personál, než lidi, kteří umírají na jiné diagnózy, protože se na ně už kvůli vyčerpané kapacitě nedostane,“ řekla před budovou bratislavské nemocnice Čaputová. „Žiju v zemi, které nerozumím,“ dodala hlava státu.

Nezapomněla rovněž vyjádřit „nekonečné díky a úctu“ všem zdravotníkům, kteří o pacienty s covidem pečují.

Počet lidí s covidem ve slovenských nemocnicích se blíží kritické hranici 3200, po jejím překročení bude země podle úřadů na prahu humanitární katastrofy. Ve hře je celostátní lockdown, k němuž vyzvala i Čaputová.

Reklama

Doporučované